Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Szeptember 18. 14:41, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Fröccsnapokkal emlékeznek Győrben a szódavízgyártó készülék feltalálójáról

Fröccsnapokkal emlékeznek Győrben a szódavízgyártó készülék feltalálójáról

Jövő hét végén, szeptember 23-25. között tartják Győrött a Fröccsnapokat: a borból és a szódából készült kedvelt frissítő ünnepén megemlékeznek Jedlik Ányosról, a szódavízgyártó készülék feltalálójáról.

A tudós-tanár bencés szerzetes több szálon kötődött a városhoz. Győri tanárkodása idején a 19. század első harmadában kezdett el foglalkozni a szódavíz előállításával, és néhány év múlva már ellátta a bencés rendházat a mesterséges ásványvízzel.

Sokan a szódavíz magyar feltalálójaként emlegetik Jedlik Ányost, akinek a nevét Győrött utca, középiskola és a Mosoni-Duna fölött átívelő híd őrzi. A bencés gimnázium előtti téren szobrot emeltek tiszteletére, a róla elnevezett utcában pedig szódavizes üveget formázó csobogót és ivókutat állítanak az ősz folyamán. A különlegesnek ígérkező köztéri alkotás ugyancsak a feltaláló Jedlik Ányos emlékének életben tartását szolgálja.

A Fröccsnapokat hetedik alkalommal szervezi a helyi Rotary Klub, és a hűs ital kortyolgatása mellett kulturális élményt is kínál az érdeklődőknek - mondta Mester József, a rendezvény főszervezője az MTI-nek.

Tárogatómuzsika, fúvós zene, dzsesszkoncert, népzene és német nemzetiségi muzsika szórakoztatja majd a vendégeket a Széchenyi téren. Az esemény rangját emeli, hogy a jótékonysági fröccsmérés bevételét a győri Kazinczy Gimnázium Szép Magyar Beszéd versenyének támogatására fordítják. Az anyaországi és a határon túli középiskolások vetélkedésének felkarolása kifejezi a Rotary eszmeiségét, hiszen a fiatalok a magyar nyelv ápolása, a magyarságtudat őrzése érdekében versengenek - jegyezte meg a főszervező.

A győri Rotary Klub kereskedelmi szóvédjeggyel örökítette meg, hogy az első fröccsöt Győrben itták. A "Győr, a fröccs városa" szlogen a Rotary Klub tulajdona, ezzel a gesztussal tisztelegnek Jedlik Ányos emléke előtt. Érdekesség, hogy a bor és a szóda elegyét a bencés atya spriccernek nevezte: a fröccs elnevezést Vörösmarty Mihálytól kapta, mivel a költő túl németes hangzásúnak találta a spriccert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.