Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Május 23. 11:35, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Fűfélék okoznak allergiás tüneteket

Fűfélék okoznak allergiás tüneteket

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján.

A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, melyek kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet - hívták fel a figyelmet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiások és az asztmában szenvedők számára javasolja, hogy vihar ideje alatt és az azt követő néhány órában is tartózkodjanak beltérben és az ablakokat zárják be. Az udvarokban, útszéleken, árokpartokon most különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, mellyel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenszórása - tanácsolták, kiemelve: fűnyírás során allergiás, asztmás ember lehetőleg ne tartózkodjon a közelben, a lakásban pedig gyakran érdemes nedves portörlést végezni.

Az NNK jelezte azt is, hogy honlapján naponta frissülő előrejelzés érhető el a várható pollenhelyezről.

Fotó: Pixabay

Címkék: allergia, fűfélék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.