Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Április 17. 14:30, kedd | Helyi
Forrás: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Futás és vetélkedő az évfordulón - Hatvankét éve kezdődött

Futás és vetélkedő az évfordulón - Hatvankét éve kezdődött

Ünnepi ezredsorakozóval, sportversennyel, honvédelmi vetélkedővel emlékezett a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a jogelőd szervezete megalakulásának 62. évfordulójára.

1950. április 15-én alapították az alakulat első jogelőd szervezetét, a 86. önálló kivonuló légvédelmi tüzérezredet. Miskolc, Abony, Bánhida, Székesfehérvár, Börgönd, Veszprém, Keszthely, Szentes, Lenti, Győr, Kalocsa. Valamennyi helyszín, az ott szolgáló katonák, és az ott rendszeresített technikai eszközök mind-mind alakítói, formálói voltak a mai ezrednek.

Az ünnepi ezredsorakozón a teljes személyi állomány előtt Tóth Norbert őrnagy emlékezett a jogelőd szervezetek megalakulására, történelmére. „A több mint fél évszázad alatt Magyarország változatos történelmi eseményei, haderejének fejlesztése és átszervezései közepette a légvédelmi rakétacsapatok rendíthetetlenül teljesítették kötelességüket. Azt a kötelességet, ami még békeidőben is harcfeladat ellátását jelentette: védeni, oltalmazni hazánk légterét, az ország szuverenitását, felkészülten, professzionálisan.”- emelte ki Tóth őrnagy.

A sorakozót követően - az évfordulónak megfelelően - 62 kilométeres futóversenyen az ezred szervezeteinek 12 fős csapatai álltak rajthoz. Valamennyi alegység képviseltette magát, az ezredtörzs csapatait az ezred parancsnoka és helyettesei is erősítették. Közel 100 versenyző váltotta egymást a délutánig tartó küzdelemben. Minden indulónak valamivel több mint 5 kilométeres távot kellett teljesítenie. A versenyzők terepen a laktanyát körbefutva, majd az objektumba visszaérkezve a társak buzdítása közepette a sportpályán végighaladva értek a célba. A győztes az ezredtörzs I. csapata lett, 5 óra 15 perc 28 másodperces eredménnyel. Második helyen a 2. légvédelmi rakétaosztály I. csapatának futói végeztek (5:27.01), a Vezetési zászlóalj II. csapatának indulói előtt (5:30.42). A verseny leggyorsabb női versenyzője Farkas Erika hadnagy volt (22.52), míg a férfiak közül Sulyok Gergely százados teljesítette legrövidebb idő alatt a távot (22.24). Külön köszönet Mészáros Károlynak a Tatai Sportegyesület (TTT-HSE) elnökének az elektronikus SportIdent mérőrendszer használatáért.

A sport mellett a győri tüzérek a történelem, katonai hagyományok ismeretében is összemérték tudásukat. Az Orosz László százados által levezetett vetélkedő feladatai között szerepelt többek közt felelet-választós teszt, lépésenkénti képfelismerés, activity, versidézetek, képkirakó, híres épületek-szobrok, térképismeret. A humoros elemekkel is tarkított honvédelmi vetélkedő során a csapatok áttekintették a Magyar Honvédség hagyományait, kiemelten a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem hazai történetére az ezred jogelőd szervezetein keresztül. A vetélkedő természetesen nem nélkülözte az általános katonai ismeretekre vonatkozó feladatokat sem. Ugyanakkor a nyerteseknek otthon kellett lenniük a költészet, szobrászat világában is.

Mindez összességében legjobban a logisztikai zászlóalj csapatának sikerült, akiket az ezrednél csapatgyakorlaton tartózkodó altisztjelölt hallgatók követték. Harmadik helyen az ezredtörzs versenyzői végeztek.

Győr, 2012. április 16.
Cseszreginé Csekei Judit szds.
Fotó: Sályi Gergő őrm. és a szerző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.