Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. December 20. 13:21, kedd | PR
Forrás: (x)

Garázs vagy fedett kocsibeálló: melyiket válasszam?

Garázs vagy fedett kocsibeálló: melyiket válasszam?

Minden autótulajdonos vágya, hogy biztonságban tudhassa járművét.

Városban, utcán parkoláskor persze sosem tudhatjuk, milyen állapotban látjuk viszont az autót, amikor ismét útra kelünk, így aki teheti, annak célszerű garázst bérelni vagy vásárolni. Ezzel a teljes védelmet ki is pipáltuk, és ezen kívül megkíméljük magunkat a gyakran hosszas parkolóhely vadászattól is. De mi a helyzet akkor, ha kertes házunk van? Nos, ez esetben a megoldás a garázs, vagy fedett kocsibeálló építése. Ha szeretnéd megőrizni autód jó állapotát, akkor nem elég, ha egy terebélyes fa alá parkolsz vele – legalább egy oldalon fedett megoldásra lesz szükséged. Ha te is a fedett kocsibeálló vagy garázs dilemma előtt állsz, akkor olvasd el cikkünket, amelyben összegezzük ezek legfőbb előnyeit és hátrányait.


A garázsok és kocsibeállók sok szempontból hasonlóak. Mindkettő védelmet nyújt a szél, az eső és az erős UV-sugárzás ellen, csatlakoztathatók a ház oldalához, de szabadon álló szerkezetként működhetnek. A különbség a kinézetben, anyagban, felépítésben, engedélyezésben és természetesen az árban rejlik. Nézzük néhány garázs ötletet és ezek előnyeit/hátrányait!

A garázsok legnagyobb előnye, hogy a nyitott kocsibeállóval szemben teljes védelmet nyújtanak az esőtől, naptól, széltől és a szálló portól, valamint a kíváncsi tekintetektől is. Az élettartam szempontjából is jobban járunk a garázzsal, ami hosszú évtizedekre biztos menedéket nyújt az autónak. Ha a garázsépítést választod, és a rendelkezésre álló hely lehetővé teszi, érdemes akkorát építeni, hogy egy-vagy két kocsi mellett még kényelmesen maradjon hely tárolásra, és akár egy házi barkácsasztalnak is. Egy egyállásos garázs minimális mérete 2,7 x 5 méter. Nem tanácsos azonban ennyire kicentizni a helyet, hiszen ki tudja mit hoz a jövő? Talán egy nagyobb autót, amit aztán nem tudunk beparkolni a kisebb vagyonért megépült garázsba. A garázs tehát teljes védelmet nyújt az időjárási viszontagságok ellen, extra tárolóhelyként is szolgálhat, és ezek mellett befektetésnek sem utolsó, hiszen növeli a ház értékét.

Ez mind remek, azonban sajnos van néhány hátránya is, ami miatt sokan inkább a nyitott kocsibeálló mellett döntenek. Garázst építeni nagyon költséges. Mind az anyagdíjért, mind a munkadíjért mélyen a zsebbe kell nyúlni, különösen napjainkban, amikor sokszorosára emelkedtek az alapanyagárak. Természetesen az ár függ a választott anyagoktól, mérettől, kialakítástól, de általánosságban elmondható, hogy nem igen fogunk megállni 3-4 millió alatt, ha a garázst választjuk. Zárt tér lévén lámpákat is fel kell szerelni, tehát számolj azzal, hogy villanyszerelési munkák is hozzáadódnak a feladatokhoz és költségekhez. A garázsra szigorúbb építési követelmények vonatkoznak, így szükséged lesz építész-tervezőre is. Az építési engedélyek megszerzése a hatóságoktól hosszabb és bonyolultabb folyamat lesz, ha garázst építesz. Szellőzés szempontjából is alul marad a garázs: egy esős nap után a nyitott kocsibeállóban pillanatok alatt megszárad az autó, míg a garázsban ez egy lassabb folyamat, ami közben pocsolyák is képződhetnek. Összegezve tehát, a garázs esetében a legnagyobb visszatartó faktor az anyagi vonzata. Ha azonban ez nem okoz gondot, akkor egy jó és hosszútávú befektetés ez a megoldás.

Most nézzük, mi miatt választják sokan a nyitott kocsibeállókat. A kocsibeállók nagy előnye, hogy egyszerű szerkezetüknek köszönhetően gyorsan megépíthetőek, akár szakember segítsége nélkül is. Részben ebből adódik, hogy a kocsibeálló építését sokkal olcsóbban megúszod, mint a garázsét. Kevesebb anyagra van szükség, mivel nincsenek oldalfalak, ajtók vagy ablakok. Nem szükséges építőanyag, villanyszerelés és szakemberi segítség. Számos gyártó kínálatából választhatsz olyan előre gyártott elemekből álló modelleket, amelyek akár néhány óra alatt, saját kezűleg is összeszerelhetőek, felállításukhoz csupán egy térkövezett, vagy betonozott terület kell, ahova rögzíthető a szerkezet. A kocsibeállók nem minősülnek zárt vagy élhető térnek, így általában nincs szükség engedélyre sem a megépítésükhöz. A fedett kocsibeálló további előnye a zárttal szemben, hogy csak akkor foglalja a helyet a kertben, ha éppen használják is. Ha nincs otthon az autó, felszabadul a helye, és tágasabbnak hat a kert. De, mint mindennek, ennek is vannak hátrányai. A kocsibeállók ugyan a legtöbb esetben megvédik az autókat az időjárás viszontagságaival szemben, de mivel nyitottak több oldalról, az erős széllel járó eső bevághat és befújhat ágakat, télen pedig a hidegnek van kitéve az autó. A nyitott beállóval az extra tárolóhelyről is le kell mondanod, legfeljebb néhány kerti széket tudsz majd beállítani alá esőzésekkor.

Számos különbség van a garázsok és a kocsibeállók között. Mielőtt meghozod a döntést, mérlegeld alaposan ezeket. Garázst akkor érdemes választani, ha kellő hellyel rendelkezel a kertben, nem okoz gondot a hosszabb építési időszak és engedélyeztetés, és nagyobb anyagilag a mozgástered. Ha mindezek mellett fontos szempont, hogy a garázs funkció mellett legyen extra tárolóhelyed is, akkor biztosan a garázs lesz a neked megfelelő. Ha az anyagiak és rendelkezésre álló hely tekintetében szűkösebbek a lehetőségeid, akkor viszont jobb választás a nyitott kocsibeálló.

Címkék: garázs, kocsibeálló

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt

2024. Március 26. 08:09, kedd | PR

Vékonyabb és hatékonyabb a grafitos hőszigetelés

A grafitos hőszigeteléssel plusz egy mosdó vagy gardrób nyerhető, alacsonyabb rezsi mellett