Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2010. Március 01. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Generációs különbségek: kényes témákról nem beszélgetnek az indiai családok

Generációs különbségek: kényes témákról nem beszélgetnek az indiai családok

Szülők és gyermekeik közötti jelentős kommunikációs szakadékra világított rá egy frissen közzétett indiai kutatás. A felmérés szerint a fiatalok a biztonságosnak tekintett iskolai, munkahelyi kérdéseket vitatják meg szüleikkel, míg

Amiről nem beszélnek...

Az indiai Egészségügyi Minisztérium megbízásából készített kutatás eredményei szerint jelentős kommunikációs szakadék tapasztalható az indiai szülők és gyermekeik között. A helyi fiatalok ugyanis nem szívesen beszélnek meg szüleikkel bizonyos, kényesebbnek tekintett kérdéseket, amelyekkel felnőtté válásuk során szembekerülnek. A hat államban összesen több mint 50 ezer házas és nem házas fiatallal készített kutatás szerint a fiúk és lányok egyik szülővel sem nagyon beszélgetnek, de különösen nehezen találják a hangot az apjukkal. Ugyanakkor, míg a fiúk anyjukkal sem osztják meg bizalmasabb ügyeiket, addig a lányok vele könnyebben boldogulnak.

A felmérés szerint az iskolai teljesítmény és a munka jelenti a legbiztonságosabb közös témát a szülők és gyermekeik között, míg az olyan szenzitívebb kérdéseket, mint a párkapcsolatok vagy a gyermeknemzés már alig beszélik meg. A fiúk alig 2, a lányok 6 százaléka beszélt ilyen ügyekről szüleivel.

Összességében a 15 és 24 év közötti fiúk 7, a lányok alig 4 százaléka vitatta meg a felnőtté válás kérdéseit az édesapjával. Az édesanyával a fiúk 6 százaléka beszélgetett bizalmasan, míg a lányok 77 százaléka kezdeményezett vele ilyen társalgást, igaz ez utóbbiak is főleg a nővé válás fizikai tüneteit érintették.

Az indiai fiatalok számára a szülők helyett a barátok adnak lehetőséget a bizalmas beszélgetésekre: összesen több mint 80 százalékuk inkább velük beszéli meg magánügyeit. A lányok esetében kettő, a fiúknál egy olyan téma van, amelyben viszont a barátok helyett inkább az azonos nemű szülő tanácsát kérik. A fiúk apjukhoz fordulnak a munkaügyi, a lányok anyjukhoz a munkaügyi és a menstruációs problémáikkal.

Mert a szülők ellenzik...

A kutatás szerint az indiai szülők erős kontrollt gyakorolnak gyermekeik társas érintkezését illetően. Példának okáért a megkérdezett fiatal fiúk 69, a lányok 84 százaléka számítana rosszallására, ha ellenkező nemű barátot mutatna be otthon. A kutatás szerint az északi tagállamokban élők szülei a konzervatívabbak. Míg a déli régiókban a fiúk 64, a lányok 74-85 százaléka, addig az északon élő fiúk 71-80, a lányok 82-97 százaléka számítana szülei helytelenítésére hasonló esetben.

A megkérdezettek szerint a szülők különösen nagy arányban elleneznék egy potenciális szerelmi házasság lehetőségét. A fiúk 84, a lányok 94 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szülei nem fogadnának el egy ilyen döntést. Érdekes módon ebben a kérdésben csak a fiúk esetében mutattak ki regionális különbségeket. Míg a lányok minden tagállamban 90 százalék fölötti arányban jelezték a szülők elutasítását, addig a fiúk délen 70-80, északon 85-95 százalék közötti arányban tették ugyanezt. Ennek okán szinte minden válaszadó arról számolt be, hogy előre elrendezett házasságot kötött, de legalábbis fog kötni hamarosan.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 18:04, péntek | Belföld

Rátámadt a gyermekfelügyelőre a fiú, mert nem kapott cigit

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy fiatalkorú fiú ellen a Kecskeméti Járási Ügyészség.

2021. Október 22. 15:04, péntek | Belföld

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.