Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Március 15. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Génhiba okozhatja a mogyoróallergiát

Génhiba okozhatja a mogyoróallergiát

A tudósoknak sikerült azonosítaniuk egy olyan génhibát, amelynek jelenléte miatt egy kisgyereknél háromszor nagyobb eséllyel alakulhat ki mogyoróallergia. A szakértők szerint a kutatások nagy áttörést jelenthetnek, és segíthetnek jobban

A Filaggrin nevű génről már korábban gyanították a tudósok, hogy szerepet játszhat az asztma és az ekcéma kialakulásában. A legfrissebb eredmények arra utalnak, hogy a mogyoróallergiára is hajlamosíthat a gén, ezért a szakemberek részletesebb vizsgálatoknak is alávetik majd - írja a Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Az elmúlt 20-30 évben drámaian megnőtt a mogyoróallergiában szenvedő gyerekek száma - annak ellenére azonban, hogy a kutatók folyamatosan keresik a komoly betegség okát, az mindeddig ismeretlen maradt.

A tudósok azért kezdték a géneket vizsgálni, mert megfigyelték, hogy az allergia gyakran öröklődik családon belül. Így találtak rá a Filaggrinra, amelynek jelenléte magyarázatot adhat az allergia kialakulására. Az elképzelések szerint a hibás gén legyengíti a bőr védekező képességét, és így a szervezetbe káros anyagok is bejuthatnak, amelyek heves reakciókat válthatnak ki.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.