Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 09. 14:05, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Gleccserhasadékba zuhant a magyar túrázó

Gleccserhasadékba zuhant a magyar túrázó

Bordazúzódással úszta meg síbalesetét egy magyar férfi a hétvégén egy kelet-tiroli gleccseren - adta hírül vasárnap az Osttirol-heute internetes magazin.

A férfit vasárnap hajnalban találták meg a helyi hegyimentők, miután 14 órát töltött egy gleccserhasadékban. A magyar kísérőjével együtt túrázott a 3420 méter magas Grossvenedigeren, amikor szombat délután baleset érte: 14 métert zuhant egy hasadékban. Társa nem tudott rajta segíteni, így csak órákkal később volt képes egy menedékházban a mentőket riasztani.

„20:12-kor riasztottak bennünket sms-ben" - számolt be a hegyimentők vezetője, Peter Ladstaetter. 26-an indultak azonnal a keresésére, köztük egy mentőorvos és két alpinista rendőr. A sötétség mellett nehezítette vállalkozásukat a rendkívül mostoha időjárás: hóesés, szélvihar és köd. Három csoportban próbálták felkutatni a szerencsétlenül járt magyart. Hajnali 3:07-kor sikerül ráakadni. Lényegében nem láttak semmit, tájékozódásukat csak egy műholdas helymeghatározó segítette - mondta el Landstaetter. A mentősök meleg holmival látták el a sízőt.

„Fel tudott állni a hasadékban és képes volt mozogni. Ezért és jó felszerelésének köszönhetően némileg melegen tudta tartani magát". 3:20-kor érkezett meg az orvossal a másik csoport, megkezdődhetett a sérült ellátása.

Mintegy 400 méterre vitték le akjával (mentőszánnal) egy menedékházba, ahol a terv szerint megvárták volna, hogy az idő javuljon és mentőhelikopterrel menjenek tovább. A magyar azonban - aki az esést megúszta némi bordazúzódással - visszautasította a tervet - számolt be a hegyimentő és ehelyett saját lábon érték el a következő állomást, Johannishüttét, 2121 méter magasságban. Vasárnap délelőtt végül itt várták be a helikoptert, amely az egész csapatot Praegratenbe szállította.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.