Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Január 11. 07:53, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Görbicz csodálatos visszatérése a Bajnokok Ligájába: ETO-Zvezda 27-25!

Görbicz csodálatos visszatérése a Bajnokok Ligájába: ETO-Zvezda 27-25!

A középdöntőbe jutás volt a tét a vasárnap este Győrben az Audi ETO-Zvenyigorod BL női kézilabda-mérkőzésen. A zöld-fehéreknek pontszerzésre volt szükségük ahho

Mravikova révén a 3. percben egyenlített a Győr. Potapenko az 5. percben újra vezetéshez juttatta a Zvezdát, a vendégek cseppet sem tűntek megilletődöttnek: akkor sem, amikor Amorim bombagóllal egyenlített. 2-2. Jól védekeztek a győriek, s ugyan egyik csapat sem listavezető a csoportjában, mégis döntőnek beillő ütközetet vívtak már a találkozó elején.

Görbicz büntetőből szerzett góljával a 7. percben először vezetett a Győr, 3-2-re. Spiridonnal szemben szabálytalankodtak az oroszok a 9. percben, így lövése a kapufán csattant, de újabb hetes következhetett: Görbicz (képünkön) pedig ezúttal sem hibázott, s rövid időre vezettünk 4-2-re. Koroljova találata után perceken belül harmadszor is eredményes volt Görbicz, így a 11. percben 5-3-ra vezetett az ETO. Ugyan a vendégek zárkóztak, így az ETO nem tudott elszakadni, de a 12. percben Görbicz már a harmadik hetesét értékesítette a Győrnek, ezzel 6-4-re vezettek a házigazdák.

Nagy iram jellemezte a találkozó első félidejének közepét, ezért becsúsztak hibák, s így a támadásokat egyik oldalon sem sikerült mindig pontosan kijátszani. A pár percnyi gólszünetet a 14. percben egy újabb Görbicz-hetes szakította meg, ami eredményes volt, majd a túloldalon az oroszok is büntetőhöz jutottak, ám a Zvezda elhibázta a kínálkozó lehetőséget. Maradt a 7-4 a Győrnek. A játék kemény volt, de kiállítás mégsem volt, s az első időkérésre is csak a 16. percben került sor, amikor az orosz edző lehívta az együttesét.

A 17. percben Dmitrijeva kihasználta az oroszok második hetesét, majd Andruseva talált Pálinger kapujába, így zárkóztak a vendégek, de 7-6-re továbbra is a Győr vezetett. A 18.percben Bradeanu lövésével tovább növelte előnyét az ETO. 8-6. A gyors labdaszerzéssel nem volt gondja az ETO-nak, de a megtartással már igen. Amorim a 20. percben 9-6-ra növelte a zöld-fehérek előnyét.

Az oroszok egymás után két góllal faragtak a hátrányukból, amely a 23. percre egygólosra apadt (9-8), de mielőtt egyenlíteni tudtak volna, Spiridon megszerezte első gólját a mérkőzésen, s ezzel 10-8-ra vezettek a hazaiak. Kovacsics is a pályára lépett, de a 25. percben először mellélőtt, ellenben Görbicz megszerezte első akciógólját (11-9).

Az oroszok kerültek először emberhátrányba a 26. percben, de Koroleva így is gólhoz juttatta csapatát. (11-10). Ezt követően BL-visszatérését Görbicz az 5. büntetőből szerzett találatával ünnepelte. (12-10). A 29. percben Kovacsics Anikó is az oroszok kapujába talált, majd Mravikova volt eredményes. 14-10-nél a találkozó során először vezetett az ETO 4 góllal, s ez is lett az első félidő vége!

A második félidő 2. percében az oroszok jutottak hétmétereshez: Dmitrijeva a biztonság kedvéért" inkább 8 méterről lőtte a büntetőt, ami meg is bosszulta magát, mivel Pálinger - hihetetlen nyugalommal - védeni tudott. Fél perccel később Dronina indításból azért tudott szépíteni, majd újabb vendégtalálat következett, így 14-12-re feljöttek az oroszok. Az 5. percben Görbicz révén megszerezték a hazaiak a második játékrész első győri gólját is. (15-12). Andrushina révén faragtak hátrányukból a vendégek, majd újabb Görbicz-bomba következett (16-13). 8 gólt lőtt a 16-ból Görbe", akinek, mivel a gól után elkezdett vérezni a lába, ápolni kellett.

A 7. percben Amorim növelte a győriek előnyét (17-13), majd Chernova (ő volt a kilencedik orosz játékos, aki gólt lőtt) talált be Pálinger kapujába (17-14). A 10. percben Novickaja két gólra csökkentette a Zvezda hátrányát (17-15), majd Bradeanu átadásából Spiridon volt eredményes a másik oldalon (18-15). A hihetetlen nyomás ellenére sem törtek meg az oroszok, s folyamatosan lépést tartottak az ETO-val, amely így nem tudott elszakadni ellenfelétől.

A 13. percben Amorim középről, 9 méterről lőtt az oroszok hálójába (19-15), majd a túloldalon Bradeanu szabálytalansága után a vendégek büntetőből szereztek találatot (19-16). Sashurkova is beállt a gólgyártásba (19-17), és még hátravolt a második félidő fele. A 16. percben Dmitrijeva egy gólra hozta fel a Zvenyigorodot (19-18), de még mielőtt egyenlíteni is sikerült volna a vendégeknek, Mravikova egyéni akció végén újra növelte az ETO előnyét (20-18). Dmitrijeva az ötödik lövéséből a negyedik gólját is megszerezte, így változott a mérkőzés állása 20-19-re, majd a pályára visszatérő Görbicz a kilencedik találatát ünnepelhette (21-19).

Előbb érvénytelenített egy Kovacsics-találatot a játékvezető, majd a 20. percben a győriek fiatal üdvöskéje újra betalált (22-19), ezt követően Koroleva és Vetkova válaszolt" két góllal (22-21). A 22. percben Vértent lökték fel az orosz védők a levegőben, a büntetőből Görbicz megszerezte a 10. találatát (23-21). A 23. percben Kovacsicsot öklelték fel a vendégek, ugyanott, ahol alig valamivel korábban Vértent. jra Görbicz büntethetett, ezúttal is hibátlanul. Hétből a hetedik hetesét szerezte! (24-21). A túloldalon Baranovszkaja volt eredményes (24-22). A 24. percben Görbicz labdaszerzése után Vérten növelte a győriek előnyét (25-22).

Hat perccel a találkozó vége előtt időt kért az orosz edző. Megállapítható volt, hogy Trefilov mester legnagyobb gondja az lehetett: nincs a csapatában egy Görbicz Anita!

A kis pihenő után Csernova góljával 25-23-ra változott a találkozó állása. A 26. percben Kovacsics 26-23-ra növelte a győriek előnyét. Két perccel a vége előtt Koroljeva találatával az oroszok feljöttek két gólra (26-24). Egy kihagyott Vérten helyzet, majd egy eladott orosz labda borzolta a kedélyeket, majd a 29. percben Amorim ötödik találatával eldöntötte a találkozót! (27-24).

Az utolsó percben felállva tapsolta a győrieket a Magvassy Mihály Sportcsarnok közönsége! 8 másodperccel a vége előtt még a vendégek lőttek egy gólt, de a zöld-fehérek így is 27-25-re legyőzték orosz ellenfelüket, amellyel feljöttek a csoport második helyére, így életben tartották továbbjutási esélyeiket!

- - -

A női kézilabda BL-sorozat csoportküzdelmei során a vasárnapi fordulóig négy körön jutottak túl a csapatok. A decemberi kínai vb miatt közel két hónapig szüneteltek a csatározások. Az 5. fordulóban a Győri Audi ETO KC számára nem kisebb volt a tét, mint a középdöntőbe jutás. Ehhez a magyar bajnoknak feltétlenül nyernie kellett az orosz Zvezda Zvenyigorod ellen, amely a román Valceával is versenyben van a továbbjutásért, illetve a csoportelsőségért.

A jelenlegi BL-sorozatban sokak véleménye szerint a legnehezebb csoportba kerültek a győriek, akiknek vetélytársa a 2008-as BL-győztes Zvenyigorod, a sok román válogatottal felálló Oltchim Valcea, továbbá az EHF-kupa-címvédő spanyol Itxako.

A Győr és a Zvezda korábban ötször találkozott a BL-ben, és háromszor a Győr, kétszer a Zvenyigorod nyert. A mérleg tehát a magyar együttesnek kedvezett, de komoly figyelmeztetésként hatott, hogy október 25-én Csehovban Spiridonék rendkívül gyengén védekeztek, s így Jevgenyij Trefilov alakulata szinte átgázolt rajtuk. A befejezés előtt öt perccel még 11 gólos volt az oroszok előnye, a vége viszont csak" 34-29 lett.

A mai összecsapás azért is ígérkezett rendkívül nehéznek, mert a Zvezda számára is egyedül a győzelem volt az elfogadható eredmény.

A győri csapat hat tagja (Vérten, Tomori, Kovacsics, Orbán, Amorim, Spiridon) szerepelt a kínai vb-n. Ezalatt Görbicz Anita csak december közepén tért vissza, miután májusban elszenvedett súlyos sérülése miatt hét hónapig nem játszott. Ráadásul Vérten, Kovacsics és Pálinger is sérüléssel bajlódott, így a csapat felkészülése nem lehetett tökéletes. Ezért volt nagyon fontos a 4. fordulóban, november 11-én, az Itxaco ellen idegenben aratott bravúros győzelem (20-14), mert ezzel a Győrnek sikerült a saját kezébe vennie a további sorsát.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.