Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 05. 13:17, csütörtök | Bulvár
Forrás: www.mti.hu

Gucci-minták a Zsolnay új készletén

Gucci-minták a Zsolnay új készletén

Patrizia Gucci, a világhírű divattervező dinasztia tagja tervezte a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra új készletének mintáját és színvilágát.

Az aranyvirággal díszített, összesen mintegy 60 darabos kollekcióval a cég a nemzetközi piacokat is megcélozza.

A Zsolnay a festőművész-designer különleges virágmintáját és modern színvilágát adaptálta és ötvözte a manufaktúrától megszokott képi világgal, illetve az arany, fekete és lazac színekkel. A díszítéshez szettenként 15 gramm 18 karátos aranyat használnak fel, és kilenc különböző porcelánkészítési technológiát alkalmaznak - jelentette be a csütörtöktől megrendelhető kollekció bemutatóján Budapesten a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Péterné Marosy Katalin emlékeztetett arra, hogy a vállalat fennállása óta számos neves alkotóval - többek között Rippl-Rónai Józseffel, Walter Crane-nel, Victor Vasarely-vel vagy a kortársak közül Zoób Katival - dolgozott együtt. Patrizia Guccival egy budapesti kiállításának megnyitóján találkoztak, és már ekkor elhatározták az együttműködést, amely egy komplex fejlesztési program, az "új Zsolnay" megalkotásának első lépése - jegyezte meg.

Mint Patrizia Gucci hozzátette, Bellezza toscana (Toszkán szépség) című kiállításának képein a közép-olasz táj és természet szépségét festette meg, elsősorban ezek a munkák inspirálták aztán a Zsolnay számára készített rajzait is. A Gucci-dinasztia negyedik generációjához tartozó képzőművész-designer az MTI-nek elmondta, a Péterné Marosy Katalin által kiválasztott tervében nem egy konkrét fajtát, hanem képzeletbeli virágot rajzolt meg.

"Úgy érzem, a manufaktúrának sikerült ötvöznie a hagyományt a modern stílussal" - értékelte a közös munka eredményét. Péterné Marosy Katalin beszámolója szerint a kollekcióhoz a cég halvány elefántcsontszínű porcelánját választották, melyre különleges kihívás volt felvinni a lazac és a fényes fekete színt. Patrizia Gucci rajzait a Zsolnay festőművész-grafikusa, Bubreg Balázs fordította le a porcelán nyelvére.

Címkék: bulvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára