Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Február 12. 14:36, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Gyakori ez a fajta születési rendellenesség

Gyakori ez a fajta születési rendellenesség

Igen gyakori születési rendellenesség a veleszületett köldöksérv. A látható elváltozás a köldökcsonk leesése után válik szembetűnővé. A köldöknél egy kis, kb. ujjbegynyi kidudorodást, vagy bemélyedést észlelnek a szülők, mely a

Ezek az erek a hasfal két felének közepén, egy nyíláson lépnek át. Ez a nyílás a hasfal fejlődése során olyan szorossá válik, hogy a megszületéskor még meglévő pár milliméteres kis hézag a köldökcsonk bőrének hegesedésével el is tűnik. Ha ez a záródás nem jön létre, vagy pár milliméternél nagyobb, akkor a bőr alatt közvetlen a hashártya és ez alatt a hasüri szervek helyezkednek el. Így a hasi nyomás fokozódásával (sírás, erőlködés) a hasüri szervek, pl. belek, ebbe a kis nyílásba bepréselődhetnek. Ezt nevezzük a sérv kizáródásának.

Ha a nyomás megszűnte után ezek a kizáródott szervek nem csúsznak vissza a hasüregbe, sürgős segítségre van szükség. Mivel ez nagy fájdalommal jár, a gyerek nyugtalan, sír és egyre tömöttebb, érintésre fájdalmas csomót észlelünk.

Mit tehetnek ilyenkor a szülők?

Meg lehet próbálni a gyerek nyugtatását (szoptatás, cumi) és meleg vízben megfürdetni, hogy a hasfal próbáljon ellazulni. Amennyiben ezek rövid idő elteltével nem vezetnek a csomó „felpuhulására" akkor azonnal orvoshoz kell fordulni! Ennél a betegségnél ez azonnali műtéti beavatkozást jelent, mely altatásban történik és igen rövid, kicsiny sebészi beavatkozás. Az időfaktor a döntő. Megnyugtatásul el kell mondani, hogy ez igen kis százalékban fordul elő a veleszületett köldöksérveknél.

A legtöbb esetben ez a kicsiny hasfali nyílás a hasfal erősödésével már 1 éves korig záródik. Ha az óvodás korig ez nem történik meg és növekszik az elváltozás, érdemes felkeresni gyereksebészt, a műtét elvégzése mérlegelendő.

Vannak gyerekorvosok, akik még a ragtapaszos megoldást javasolják a szülőknek (a köldökbe kicsiny gézcsomót helyezve a hasfal bőrén tőle jobbra és balra hosszanti redőket emelünk, ezeket ragtapasszal összehúzzuk a géz felett).

Ma már nem nagyon javasolják ezt a megoldást, mert nem hoz jobb eredményt, mint a spontán záródás és kimarja a hasfal bőrét a ragtapasz, bármely fajtáját alkalmazzuk is. Végezetül összegezve, olyan veleszületett elváltozásról beszélünk, mely 90 százalékban spontán záródik, de a szülőnek rendszeresen figyelni kell a változást.

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.