Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Augusztus 28. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Gyakorlat teszi a mestert!

Gyakorlat teszi a mestert!

A tervek szerint lerövidíti a szakképzési időt a kormány és gyakorlatorientálttá teszi a képzést - mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár pénteken, az Országos Szakképzési Tanévnyitó igazgatói értekezl

 
Czomba Sándor elmondta: a kormánynak határozott elképzelései vannak, de ehhez az intézmények és műhelyek partnersége is kell. Hozzátette: egy csütörtökön nyilvánosságra került felmérés szerint az emberek 61 százalékát a munkanélküliség foglalkoztatja leginkább, vagyis a legnagyobb baj itt van. Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 1 millió új munkahely megteremtését tűzte ki célul, amelyet szakképzett embereknek szánnak. Példaként említette, hogy a termelési szektorban 500 ezren dolgoznak a 3,7 millió foglalkoztatottból, és 900 ezer olyan munkanélküli van, akinek nincs szakmai végzettsége. Mint mondta: egy induló befektetésnél is az első szempontok között szerepel a humánerőforrás kérdése, vagyis a legfontosabb, hogy megfelelő végzettségűek álljanak munkába.


Az államtitkár szerint már a pályaorientációnál szemléletváltásra van szükség, mert ahelyett, hogy egy diák valójában mi szeretne lenni, gyakran az dönt, milyen iskola, közlekedési lehetőség, kollégiumi elhelyezés érhető el legkönnyebben. Emellett nem lehet tudni, mik a hiányszakmák és hiányzik a pályakövetés is, vagyis hogy hányan, hol, mennyi idő után helyezkedtek el - tette hozzá.


Czomba Sándor úgy fogalmazott: most úgy töltenek el 5-6 évet a diákok a szakképzőkben, hogy papíron bizonyítványt szereznek, tudás viszont nincs mögötte, „ami luxus". Mint mondta: a képzési idő lerövidítését tervezik a manuális tudást igénylő szakmáknál, úgy, hogy minél több időt töltsenek a diákok a gyakorlóhelyeken. Hozzátette: a hibákat és a beavatkozási pontokat már látja a kormány, de nem lehet egy év alatt a teljes rendszert átalakítani, ezért rövid-, közép- és hosszútávú tervek is vannak.


Garai Péter, a nemzetgazdasági tárca miniszteri biztosa szerint rosszak az elhelyezkedési mutatók: a végzettek 20-30 százaléka tud csak elhelyezkedni egy éven belül a területén, amivel utolsók vagyunk az EU-ban. Hozzátette: ha a szakképzésben résztvevők létszáma továbbra is csökken, akkor 12-16 év múlva a mai létszám megfeleződik, és szinte csak érettségivel vagy diplomával rendelkezők lesznek.


Független Hírügynökség
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.