Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Június 09. 13:30, szombat | Helyi
Forrás: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Gyerekek uralták a laktanyát - Nyílt hét a rakétaezrednél

Gyerekek uralták a laktanyát - Nyílt hét a rakétaezrednél

Június 4. és 8. között a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kitárta kapuit a győri és Győr környéki oktatási intézmények óvodás, iskolás gyermekei és pedagógusai előtt.

Az egyhetes rendezvény során különböző színes programok keretében nyerhettek bepillantást az érdeklődők a katonai élet rejtelmeibe.
A tavalyi év sikereire való tekintettel idén is megrendezte az ezred a Nyitott Kapuk Hete elnevezésű programsorozatát, melynek során ismét a gyerekeké volt a főszerep. Öt napon keresztül felváltva érkeztek kicsik és nagyok, hogy egy nem mindennapi élményben lehessen részük. A hagyományápolástól az alternatív hajtású járművekig terjedő széles skálán mindenki megtalálhatta a leginkább kedvére való programot.

Egymás után érkeztek a buszok és kígyózó sorokban közelítettek a laktanya felé a kettes oszlopban masírozó gyerekek, akikre már a kapunál játékos feladat várt, hisz csak az a csoport léphette át a sorompó vonalát, amelyik jó hangosan és egyszerre tudta mondani az őket fogadó katonáknak, hogy „Erőt! Egészséget!”.
A laktanya területére érve egyre fokozódott az izgalom az arcokon. Mindent meg akartak érinteni, mindenre fel akartak mászni és mindent egyszerre akartak kipróbálni. A csoportokat kísérő katonáknak nem kis feladat volt, hogy az elejétől a végéig bejárják a laktanyában felállított helyszíneket és állandó odafigyelés mellett terelgessék a csemetéket, miközben a felmerülő milliónyi kérdésre is igyekeztek választ adni.

A gyerekek és pedagógusaik megismerkedhettek az ezred történetével, a régmúlt időkben használt technikákkal, Borbálával – a tüzérek védőszentjével és Kőrösi Sándor főhadnagy történetével, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc idején tett tanúbizonyságot bátorságáról. Az elméleti ismeretek megszerzése mellett az idei évben több szabadtéri programmal tettük színesebbé a rendezvényt. Egyensúlyérzéküket az alternatív hajtású járművekkel tesztelhették az érdeklődők, ügyességüket pedig a paintball és airsoft lövészeteken, a kézigránátdobáson, valamint a repülőgép- és az IGLA rakétaszimulátornál. A katonai testnevelésen próbára tehették az állóképességüket, ahol Mosonyi József törzsőrmester minden korosztály számára megtalálta azokat a feladatokat, melyeket jó kedvvel, lelkesen és eredményesen tudtak végrehajtani a mozogni vágyók. Volt, aki rövid sorversenyen, volt, aki ügyességi játékon és volt, aki erőnléti feladatok segítségével tanulhatta meg, hogy csapatban többre jutnak, mint külön-külön. Mivel katonai szervezetnél zajló rendezvényről van szó, a fegyelemben sem volt hiány. Alaki foglalkozás keretében tanulhattak meg sorakozni, tisztelegni, köszönni és menetelni a gyerkőcök. A kisebbek rend szerint valamely általuk ismert mondókát vagy dalocskát hívták segítségül az egyszerre lépéshez szükséges ritmus megtalálásához. Kivétel nélkül minden csoportnak volt a tarsolyában egy katonás dal, melyet boldogan daloltak, miközben egyik feladattól a másikig meneteltek.

Az alap alaki fogások elsajátítását követően megtekinthették a gyerekek, hogyan csinálják ezeket a profik, hiszen a nap fénypontjaként minden délelőtt alaki bemutató színesítette a napot. Minden gyermeket lenyűgözött a feszes testtartás, a mozdulatok összehangoltsága. A bemutató közben leadott díszlövésekre a kicsik hangos sikolyokkal reagáltak, majd a díszmenetet nézve ki tapssal, ki pedig a frissen szerzett tudást felhasználva, tisztelgéssel köszönte meg a bemutatót tartó állomány munkáját.

A legkisebbek számára a statikus bemutató idén is hatalmas élményt jelentett, hiszen itt igazán birtokba vehették a technikai eszközöket és próbára tehették a kezelőállomány felkészültségét. Még az egyik kérdésre meg sem kapták a választ, máris tették fel a következőt és az azt követőt, miközben azon szorgoskodtak, hogy minden gombot megnyomjanak, minden résbe bemásszanak, minden felületet elfoglaljanak.

Az ötnapos rendezvényen összesen 41 intézmény 85 csoportja több, mint 2 000 gyermekkel képviseltette magát. Mindenki mosolygós arccal, a nap eseményeit tárgyalva, rengeteg élménnyel gazdagodva távozott, a pedagógusok pedig biztosították az őket kísérő katonákat, hogy jövőre újra eljönnek.

2012. június 8.
Törőcsik Krisztina ka.
Fotó: Jósvai Árpád tőrm.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.