Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 29. 13:34, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Gyerekeket is halálra kínoztak – megálljt követelnek Szíriában

Gyerekeket is halálra kínoztak – megálljt követelnek Szíriában

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult két nemzetközi emberjogi szervezet a szíriai rendszerellenes tüntetések vérbe fojtása miatt.

A megbízott vizsgálóbizottság egyebek között megállapította, hogy március közepe és november eleje között 256 gyermeket öltek meg a szíriai kormányerők. Az orosz külügyminiszter óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy ultimátumokat adjon Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának.

Az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch (HRW) cselekvésre szólította fel a Biztonsági Tanácsot (BT) annak érdekében, hogy vége szakadjon a vérfürdőnek Szíriában. Az Amnesty International szerint a BT-nek a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elé kell utalnia a szíriai dossziét, és gondoskodnia kell arról, hogy bíróság elé állítsák mindazokat, akik rendszeresen megsértik az emberi jogokat Szíriában. A jogvédő szervezet élesen bírálta a BT-t, amelynek szemére vetette, hogy „tétlenségével” támogatja a „büntetlenséget”, és az emberi jogok további megsértésére ösztökél.

A Szíriában elkövetett jogsértéseket az ENSZ megbízásából kivizsgáló nemzetközi bizottság a Genfben hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében kimondta, hogy a rendelkezésére álló bizonyítékok szerint a szíriai rendfenntartó erők emberiesség elleni bűnöket követtek el a márciusban kirobbant rendszerellenes tüntetések elfojtásakor, olyanokat, mint gyilkosság, nemi erőszak és kínzás.

A HWR úgy véli, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának minden szükséges intézkedést meg kell tennie a nemzetközi vizsgálóbizottság ajánlásainak érvényre juttatásáért, ideértve a Biztonsági Tanács felszólítását célzott szankciók elfogadására és a Nemzetközi Büntetőbíróság bevonására.

A vizsgálóbizottság egyebek között megállapította, hogy március közepe és november eleje között 256 gyermeket öltek meg a szíriai kormányerők, közülük többet halálra kínoztak. (Az ENSZ definíciója szerint gyermeknek tekintendő mindenki 18 éves kor alatt.) A világszervezet adatai szerint már legalább 3500 életet követelt a megtorlás. A független szakértőkből álló testület 223 áldozatot, illetve szemtanút hallgatott meg, de Szíriában nem tehetett látogatást.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy ultimátumokat adjon Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának. Sajtóértekezletén Lavrov elutasította a Szíria ellen kilátásba helyezett fegyverszállítási embargót is. Mint mondta, ez tisztességtelen lenne olyankor, amikor az ellenzéki csoportoknak külföldről szállítanak fegyvert. Egy vezérkari forrás közben azt közölte az ITAR-TASZSZ hírügynökséggel, hogy az orosz Északi Flotta hajói december végén betérnek Szíria felségvizeire. A forrás szerint az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó nehézcirkáló, valamint az Admiral Csabanyenko tengeralattjáró-vadász rombolóhajó december 10-ét követően kifut az Atlanti-óceánra majd a Földközi-tengerre, s a tervek szerint december végén szíriai kikötőkbe térnek be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.