Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. November 27. 06:00, csütörtök | Belföld

Gyerektartás egy összegben történő fizetéssel – utólag támadható?

Gyerektartás egy összegben történő fizetéssel – utólag támadható?

Megállapodtak az elvált szülők, hogy a gyerektartást az apa egy összegben fizeti meg. Ezt követően azonban lehet-e további igénye az anyának? Egyebek közt erre keresi a választ az onlinejogsebesz.hu kérdezője.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Lenne nekem egy gyerektartási kötelezettségem viszont most abban állapodtunk meg az anyával, hogyha fizetek neki x összeget egyben akkor nem tart rá igényt további fizetésnek!

A kérdésem, hogy ez így jogilag ügyvéd előtt lepapírozva megállja-e a helyét, hogy a későbbiekben nem fellebbezhet ez ellen illetve ez később megtámadható-e.

Ismétlem, mind a ketten benne vagyunk most ebben a dologban, aláírjuk és megszüntethető-e így a további kötelezett gyerektartás?

köszönettel
2014. 09. 12.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A hatályos Polgári törvénykönyv értelmében a szülők megállapodhatnak abban, hogy a gyermekétől különélő szülő a tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával tesz eleget. A megállapodás akkor érvényes, ha abban meghatározzák azt az időszakot, amelynek tartamára a juttatás a tartást fedezi, és azt a gyámhatóság vagy perbeli egyezség esetén a bíróság jóváhagyja. A törvényszöveg szerint tehát nem elegendő az ügyvéd ellenjegyzése, a megállapodást jóváhagyás végett be kell nyújtani a gyámhatósághoz.

Sajnos nem létezik olyan tartós jogviszonyt szabályozó megállapodás, melyet a későbbiekben a megváltozott körülményekre tekintettel ne lehetne megkérdőjelezni. A gyermektartásdíj egy meghatározott összeggel történő megváltásáról szóló megállapodás ellenére a bíróság később megítélhet tartásdíjat, ha az a körülmények előre nem látható, lényeges változása miatt a gyermek érdekében vagy valamelyik fél súlyos érdeksérelmének elhárítása miatt indokolt.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.