Városlista
2023. június 7, szerda - Róbert

Hírek

2010. Január 29. 16:00, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

Gyermekmúzeum Győrben

Gyermekmúzeum Győrben

A hazánkban egyedülálló kezdeményezésről Grászl Bernadett, a Városi Művészeti Múzeum igazgatónője számolt be január 29-én. A Gyermekmúzeumot a Városi Műv&#

Ezekben a termekben azonban nem a gyerekek munkáit állítják ki, hanem magas művészi színvonalú kiállításokat szerveznek, amelyek témái a gyermekekhez szólnak. A kiállításokhoz különböző foglalkoztató programok is párosulnak.

A kezdeményezés fő célja, hogy a gyerekek megismerjék a múzeum világát, megkedveljék a kiállításokat, fejlődjön a szépérzékük.

A Gyermekmúzeum 2010. január 29. és április 25. között a "Lovagregény" - Farkas Zsuzsanna önálló grafikai kiállításával debütál:

Lovagregény
Városi Művészeti Múzeum Gyermekmúzeum és Csikóca gyermekműhely
Borsos Miklós llandó Kiállítás, időszaki kiállító terem
Győr, Apor Vilmos Püspök tere 2.

Kiállítás megnyitó: 2010. január 29. (péntek) 15.00 óra
A kiállítást megnyitja: König Róbert, egyetemi docens, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Képgrafika Tanszék
A kiállítás megtekinthető: 2010. január 29. - április 25. hétfő kivételével 10. 00 - 18. 00 óráig.

Farkas Zsuzsanna első önálló kiállítását témagazdagság, és a grafikai technikák sokfélesége jellemzi. Rendhagyó ez a tárlat, mely nem csupán a szokásos szemlélődést kínálja. Néhány alkotás népszerű gyermekjátékot mintáz, így a műélvezet mellett játékélményt is szerezhet a látogató: A világos és sötét sereg csak ránk vár, hogy több ezer éves csatájukat eldöntsük a sakkmezőn. Linómetszéssel elkészített kártyalapokon, vagy óriási képeskönyv lapjain elevenedik meg a lovagkor világa. Ismert népmesék segítségével fejleszthetjük memóriánkat. Középkori társasjátékkal járhat libakörtáncot" gyermek és játékos felnőtt egyaránt. Farkas Zsuzsanna grafikai adaptációi révén ördögök, manók, boszorkányok, sárkányok és képzelt lények vezetnek bennünket a középkor ihlette fantázia mesés világába. A tárlat része a Romantika éve" rendezvénysorozatnak.

A kiállításhoz játékos hétvégi foglalkozások kapcsolódnak, melyek minden korosztály számára élményt nyújtanak. A középkor világa kel életre az ügyességi és műveltségi feladatokból álló lovagi tornán, melynek végén a hagyományoknak megfelelően ütik lovaggá a legkiválóbbakat.
A foglalkozáson drámajáték, képzőművészeti és anyanyelvi nevelés is folyik. A részt vevők játékos formában ismerkedhetnek meg a lovagi erényekkel, a lovagi szerelemmel, a trubadúrok költészetével. A középkor művelődéstörténeti korszakának bemutatása mellett a kortárs képzőművészet közvetítése, és az önálló alkotásra ösztönzés is része a foglalkozásoknak.

A kiállításhoz kapcsolódó programmal és eszközkészlettel az intézmény részt vesz a 2010. évi Múzeumok Majálisán, Budapesten.

A Lovagregény c. kortárs grafikai kiállításhoz kapcsolódó programok a VMM Gyermekmúzeumának Csikóca gyermekműhelyében:

?Január 29. péntek, 15.00
A Győri Gyermekmúzeum ünnepélyes megnyitója, majd gyermekfoglalkozás a kiállító művész Farkas Zsuzsanna és művészbarátai közreműködésével. letre kelnek a lovagkor hősei és színhelyei!
?Február 13. szombat, 10.00 rjunk, szóljunk, rajzoljunk középkoriul".
A Gyermekmúzeum Csikóca gyermekműhelyének foglalkozásán a középkori kódexek születnek" újjá.
?Február 27. szombat, 10.00 Lovagi torna dobozban.
A Gyermekmúzeum Csikóca gyermekműhelyének foglalkozásán középkori lovagi tornák elevenednek meg a résztvevők dobozszínházaiban.
?Március 13. szombat, 10.00 Harcos hadfiak, csábító várúrnők.
A Gyermekmúzeum Csikóca gyermekműhelyének foglalkozásán középkori lovaggá és várkisasszonnyá válnak a résztvevő gyerekek.
?Március 27. szombat, 10.00 Játékos középkor. A Gyermekmúzeum Csikóca gyermekműhelyének foglalkozásán a lovagkor vélt és valós társasjátékait készíthetik el és próbálhatják ki a gyerekek.
?prilis 10. szombat, 10.00 Színesben a világ. A Gyermekmúzeum Csikóca gyermekműhelyének foglalkozásán a gótikus üvegablakok mintájára alkotjuk meg saját színes ablakunkat.
?prilis 25. vasárnap: M?VSZETEK UTCJA Egész napos művészeti fesztivál.10.00 A Csikóca gyermekműhelyben Szent György-napja alkalmából lovagi tornát rendeznek!


Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 07. 09:15, szerda | Helyi

24. Győri Ovifoci Gála

Remek hangulatban, gólokban gazdag örömfocival zárták az évet a Győri Ovifoci Klub focistái.

2023. Június 07. 08:15, szerda | Helyi

36 milliárd forintból fejleszt a Dana

Harminchatmilliárd forintból bővíti győri üzemét a Dana Hungary.

2023. Június 07. 07:15, szerda | Helyi

Egy hétvége, 20 baleset

A Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt hétvégén 5 személyi sérüléssel járó, és 15 anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset történt – közölte a rendőrség.

2023. Június 06. 09:10, kedd | Helyi

A kávé szeretete összehoz- Győri Kávékülönlegességek

Van egy fantasztikus „kávésztori” Győrben, aminek a főszereplői két „kávé guru”, akiket összeköt a minőségi kávé szeretete, és az, hogy szeretnének értéket teremteni a győri kávékultúrában.