Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 09. 14:11, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Gyöngyösi felszólalása - Az ügyészség elutasította a képviselő elleni feljelentést

Gyöngyösi felszólalása - Az ügyészség elutasította a képviselő elleni feljelentést

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselőt érintően közösség elleni izgatás bűntette miatt, Köves Slomó és Bodnár Dániel által tett feljelentést - közölte Keresztes Imre főügyész szerdán az MTI-vel.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és Bodnár Dániel, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőségi tagja 2012. november 27-én kelt beadványában közösség elleni izgatás bűntette miatt tett feljelentést Gyöngyösi Márton, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője ellen.
A feljelentés tárgya Gyöngyösi Mártonnak az Országgyűlés 2012. november 26-án megtartott ülésén elhangzott viszonválaszában foglalt kijelentése volt, amely szerint a Magyarország számára bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, zsidó származású országgyűlési képviselők és kormánytagok számbavételét tartaná időszerűnek.
Keresztes Imre közleményében rögzítette: a közösség elleni izgatás bűntettét az követi el, aki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít.
Felidézte: az Alkotmánybíróság és a bíróságok következetes jogértelmezési gyakorlata alapján "gyűlöletre uszítás akkor valósul meg, ha az elkövető a magatartásával olyan mértékben korbácsolja fel az érzelmeket, amely révén kialakul a közvetlen veszélye annak, hogy a felszított indulatok erőszakos cselekedetbe torkollanak".
Keresztes Imre közlése szerint az ügyészség több ügyben eredménytelenül emelt vádat, a bíróságok a fenti értelmezés alapján felmentették a terhelteket. Erre "a jogi környezetre, valamint az ügyben elrendelt feljelentés-kiegészítés keretében beszerzett adatokra figyelemmel, Gyöngyösi Márton cselekménye nem minősül gyűlöletre uszításnak, ezért a feljelentést elutasítottuk" - ismertette a főügyész.

Címkék: Bűnügy-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: