Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 01. 06:13, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: a valós igényekhez igazodik a Magyar falu program

Gyopáros Alpár: a valós igényekhez igazodik a Magyar falu program

A Magyar falu program a valós igényekhez igazodik, mert a szükséges fejlesztéseket maguk az érintettek jelölik meg - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa csütörtökön,

A Nógrád vármegyei Karancskesziben a kormánybiztos ellátogatott a programban megújult polgármesteri hivatalba.

Gyopáros Alpár hozzátette: úgy igazodhat a leginkább a valós igényekhez a Magyar falu programban meghirdetett sok-sok támogatási célterület, ha a kedvezményezettek maguk jelölik meg azokat, és a támogatási lehetőségek közül az ötezer lélekszám alatti települések állítják fel a prioritási sorrendet is.

A kormánybiztos kifejtette: örül, amikor a helyszínen, személyesen találkozik a kedvezményezettekkel, a falvakban élőkkel, intézményi dolgozókkal, polgármesterekkel, amit azért tart fontosnak, mert a program elindítása, 2018 óta az volt a cél, hogy olyan programot hajtsanak végre, amelyet nem budapesti íróasztal mögött, hanem a falvakban élőkkel együtt írnak meg.

Kitért arra is, hogy Nyugat-Nógrádban csak az önkormányzatok, társulások, civil szervezetek, alapítványok, a közúti igazgatóság több mint 14 milliárd forint támogatást nyertek el, és a források nagyon jól hasznosulnak.

Ha ehhez hozzávesszük a kisboltok, a falusi mikro- és kisvállalkozások megmentését célzó pályázatokat, valamint a falusi csokot is, az összeg meghaladja a 20 milliárd forintot - mondta Gyopáros Alpár, azzal indokolva a beérkező pályázatok magas számát, hogy Nógrád az ország egyik leginkább aprófalvas vármegyéje

A kormánybiztos közölte: a falvak zömében már növekszik a lakosság száma, sok helyen pedig legalább azt elérték, hogy lassult a csökkenés mértéke, tempója.

Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy Karancskesziben a polgármesteri hivatal korszerűsítése mellett felújították az orvosi rendelőt, a faluház belső részét, megújult több út, olyan eszközöket vásároltak, amelyekkel karbantartják a falut, és orvosi eszközöket is beszereztek a rendelőbe.

Hozzátette: a falvak számára megtartó erő a Magyar falu program, aminek köszönhetően jobbá válik az életminőség, az aprófalvas nyugat-nógrádi térségnek pedig ez különösen értékes, a pályázatai minden önkormányzat számára átláthatóak és kevés adminisztrációt igényelnek.

Balla Mihály hangsúlyozta, a program nagy segítséget ad a fejlődéshez az ötezernél kevesebb lakosú településeken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk