Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Június 23. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Gyopáros Alpár: folytatódni fog a Magyar falu program

Gyopáros Alpár: folytatódni fog a Magyar falu program

Folytatódni fog a Magyar falu program, a támogatási összegek a mindenkori költségvetés adottságaihoz mérten állnak rendelkezésre - jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Veszprém vármegyei Malomsokon, ahol a program részeként három fejlesztést adtak át mintegy 50 millió forint értékben.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a település példája igazolja, hogy a programmal arra ösztönzik a falvakban született és nevelkedett fiatalokat, maradjanak helyben, tartsák az élő, mindennapos kapcsolatot szüleikkel, rokonaikkal.

Közölte, a kormány döntött arról is, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretösszegét 50 százalékkal emelik 2024. január 1-től.

A kormánybiztos elmondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint míg húsz éve Malomsokon mintegy 600 ember élt, addig a 2010-es évek elejére, közepére 25 százalékkal csökkent a népességszám.

Magyarország csaknem háromezer településének 86 százaléka évtizedes távlatban hasonló nagyságrendben veszítette el a népességszámát. Ennek az volt az oka, hogy hiába szerették a fiatalok a szülőfalujukat, az "akkori balliberális kormányok különböző vidékgyűlölő, faluromboló intézkedései miatt" arra kényszerültek, hogy elköltözzenek - mondta.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a Magyar falu program meghirdetésével a kormánynak az is célja volt, hogy a kistelepülések népességszáma növekedjen. Malomsokon a KSH és a Belügyminisztérium adatai szerint jelenleg 536 ember lakik.

Kiemelte, hogy Malomsokon 2020 óta 100,5 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések a program révén.

A Pápa térségi falvakban az elmúlt négy évben 15 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, Veszprém megyében pedig több mint 40 milliárd forintnyi a programban - mondta.

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a falusi csokkal együtt mintegy ezermilliárd forint fejlesztés történt az elmúlt négy évben magyarországi forrásból az ötezer lélekszám alatti kistelepüléseken.

Kiemelte, hogy Malomsok éves költségvetése 70 millió forint, amiből nem tud nagyobb beruházásokat megvalósítani, hiszen a kistelepülésekhez hasonlóan nincs komolyabb helyi bevétele.

A Magyar falu program révén azonban komoly versenyhátrányt tud ledolgozni, amivel a helyben maradást ösztönzi - mondta.

Fintáné Dóra Mária (független) polgármester a most átadott 54,4 millió forint értékű három fejlesztésről elmondta: 29,4 millió forintot nyertek vízelvezető árok felújítására, 10 millió forintból járdaszakaszokat rekonstruáltak több mint 280 négyzetméter területen. Mindezeken túl csaknem 15 millió forint támogatásból fűnyíró traktort, hozzá kapcsolható pótkocsit, rézsűkaszát, hótolólapot, ágaprítót és önjáró fűnyírót szereztek be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.

2024. Május 08. 07:42, szerda | Belföld

Útinform: forgalomkorlátozások lesznek a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny miatt, amely szerdán 12.50 órakor Karcagról indul, és az első napon Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét érinti

2024. Május 08. 07:41, szerda | Belföld

Hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása!

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk

2024. Május 08. 06:00, szerda | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani

Akik a NATO-t háborúba akarják vonni, azok világháborút akarnak kirobbantani - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) konferenciáján.