Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Április 16. 07:41, péntek | Helyi
Forrás: Winkler Csaba

Győr - Egyetemi hírek

Győr - Egyetemi hírek

VII. Országos Munkajogi Perbeszédverseny Győrött. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc llam- és Jogtudományi Kara az elmúlt évben összetettben megnyerte a VI. Országos Munkajogi Perbesz&#

A karokat háromfős csapatok képviselik. A tavalyi versenyen az összetett első hely mellett a legjobb alperes és a legjobb bíró címet és díjat is a győri joghallgatók kapták. A verseny szakmai célja a hatályos jogszabályokat felvonultató és alapul vevő, világos, logikus érvelés bemutatása - mondta el dr. Szalay Gyula, a győri Deák Ferenc llam- és Jogtudományi Kar dékánja.
A VII. Országos Munkajogi Perbeszédversenyen először a perbeli pozíciókat és a versenyfeladatok sorsolják ki, majd következhet a feladatok kidolgozása, a verseny. A sorsolás irányított lesz: minden jogi karról, minden perbeli pozícióban egy-egy fő szerepel, s a csapattagok különböző jogeseteket oldanak meg. A versenyfeladatok kidolgozásához a hallgatók a teljes jogszabálygyűjteményt és a szakirodalmat korlátlanul használhatják. A megoldandó jogesetek a versenyszféra munkajogából kerülnek ki, s szigorlati tudással megoldhatók. Az értékeléskor mind a helyes munkajogi megoldás, mind az előadás minősége és a retorikai képességek komoly súllyal esnek latba. A versenyzők egymással a verseny tartama alatt korlátlanul kommunikálhatnak, külső segítséget azonban - ideértve a csapat kísérőit is - nem vehetnek igénybe. A zsűri elnöke dr. Havasi Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei gyvédi Kamara elnöke lesz, tagként Jászberényiné dr. Farkas Katalin, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság bírája és dr. Petrovics Zoltán, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főreferense vesz részt az értékelésben. Az eredményhirdetés és értékelés 17.30 órakor kezdődik.
A verseny megrendezését a győri, munkaerő-kölcsönzéssel, diákmunka szervezéssel foglalkozó Pannon-Work támogatja. A Complex Kiadó, Magyarország legnagyobb jogi kiadója és az orak.hu a legjobbak részére díjakat ajánlott fel.

A GY?RI EGYETEM ZENEKARAINAK "EGYTTES KONCERTJE" A RICHTER TEREMBEN
prilis 16-án, pénteken 19 órakor lesz a Győri Filharmonikus Zenekar és a Széchenyi István Egyetem Zenekarainak közös, együttes koncertje a Richter teremben. A műsorban amerikai szerzők (Gershwin, Bernstein) művei hangoznak el. Az együttes koncert" azt jelenti, hogy egy zenekari pultnál (ami mindig két személyt jelent) ül egy filharmóniai zenekari tag, és egy győri zenetanár-jelölt. A koncertet a két egyetemi nagy együttes karmesterei, Ménesi Gergely (Egyetemi Zenekar) és Szabó Ferenc (Symphonic Band) vezénylik. A koncert ugyan filharmóniai bérleti hangverseny, de jegyek még válthatók a koncert előtt is a pénztárnál.
A jövő héten hétfőn, április 19-én 19 órakor az Egyetemi Hangversenyteremben az Egyetemi Zenekar koncertje lesz Mozart, Kodály és Bartók művekből, közreműködik a Győri Fesztiválkórus Női Kara, karigazgató Katona Tibor.
Az Egyetemi Zenekart azt a megtiszteltetés érte, hogy felléphet ezzel a műsorral április 22-én az Országos Zenei Nevelési Konferencián, az ország zenetanárainak legnagyobb fórumán.

GY?RTT ELISMERIK AZ EGYETEM ARCULATT GAZDAGT HALLGATK MUNKJT
Az Universitas-Győr Alapítvány szervezésben és menedzselésében a Pannon-Work Iskolaszövetkezet immár kilencedik alkalommal öt hallgatónak adta át 2010. április 13-án, kedden a félévre szóló, havi 10 ezer Ft-os ösztöndíj odaítélését tanúsító oklevelet. Az iskolaszövetkezeteknek jogszabály szerint előírt ezen közhasznú tevékenységet egy 2009-es országos konferencián elhangzott értékelés szerint gyakorlatilag csak a győri Pannon-Work Iskolaszövetkezet valósítja meg.
A kilencedik alkalommal odaítélt ösztöndíj mostani kedvezményezettjei között két mesterszakost is találunk. Az öttevényi Bors Edina a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon, a győri Boros Norbert a tanár-mérnöktanár mesterszakon tanul. A kisbajcsi Szili-Kiss dám a jogász, a szintén győri Kovács Viktória a nemzetközi tanulmányok szak hallgatója, a pápai Pákozdi Orsolya a környezetmérnöki szakon készül a munkaerőpiaci megmérettetésre.
2010. április 14-én, szerdán 11 órakor a Waberer's ösztöndíjat 10 hallgató veheti át. A szintén az Universitas-Győr Alapítvány közreműködésével megvalósuló ösztöndíj átadásának helyszíne a győri egyetem tanulmányi épülete, a D-411-es terem lesz.
A 10 éve alapított, félévente havi nettó 30 ezer Ft-tal járó, ezúttal már a huszadik alkalommal átadandó ösztöndíj kedvezményezettje négy logisztikai mérnöki mesterszakos hallgató: a szemenyei Bársony Péter, a mosonszolnoki Dömötörfi kos, a kenyeri Hencz Csaba Imre és a zalaegerszegi Kerkai Gábor. A soponyai Lauber Tamás, az örkényi Nagy Antal és a jászdózsai Verebélyi Bence a közlekedésmérnöki egyetemi szak hallgatója. A tatai Baricza Miklós és a kunhegyesi Bódis Tamás a közlekedésmérnöki, a győri Farkas Gábor a műszaki menedzser BSc szakon készül a munkaerőpiaci megmérettetésre.
A Széchenyi István Egyetem Szenátusa - az Egyetemi Hallgató nkormányzat, a szakmai tanszékek javaslata alapján - 2010. április 12-én 139 kiemelkedő tudományos, kulturális és sporttevékenységet végző hallgatónak adományozott ösztöndíjat. A másfél évtizeddel ezelőtt alapított ösztöndíj finanszírozására az egyetemi szabályzat szerint a hallgatói normatíva 2%-át különítették el. Ennek havi összege most nettó 1 millió102 ezer 204 Ft. Az A" kategória közel nettó 15 ezer, a B" 10 ezer, míg a C" havi 5 ezer Ft-tal ismeri el az egyetem szellemiségének gyarapítása, gazdagítása és megismertetése érdekében végzett munkát. A tudományos produktum a jogi kutatástól a látásvizsgáló készüléken át a napelemes járműig terjed. A kulturális tevékenység reprezentánsai ezúttal is a zenetanár szak hallgatói, de minden, az egyetem kulturális színességét bemutató jelentős tevékenység szerepel a támogatottak között. A sport ösztöndíjasok a Széchenyi István Egyetem Sportegyesületének aktív és sikeres közreműködői, a szakági csapatok tagjai vagy egyéni versenyzők.
A győri Széchenyi István Egyetem kiemelkedő tanulmányi eredményt felmutató hallgatói a Köztársasági és a tanulmányi ösztöndíj mellett - az Universitas-Győr Alapítvány szervezésében - tanévenként 20 "Győri Universitas", 5 dr. Klatsmányi Tibor - dr. Varga László, 3 Szemerey Loránd, 3 Horváth Ede és 1 Palotai Zoltán, 10 Waberer's és 5 Pannon Work ösztöndíjat nyerhetnek el. A 15 zenetanár-jelöltet motiváló és támogató ösztöndíjat az Egyetemi Zenei Alapítvány adományozza. Az alapítványok ösztöndíjprogramjának anyagi hátterét a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 % és a Győrben diplomát szerzett egykori hallgatók, az egyetem célkitűzéseit támogató cégek felajánlásai teremtik meg. Kiemelkedő tudományos, kulturális és sporttevékenység alapján az egyetem Szenátusa félévenként további közel másfélszáz hallgatónak ad ösztöndíjat. A Practing Alapítvány a konzorciumi cégeknél megpályázható három és félhónapos szakmai gyakorlatot a résztvevő mintegy félszáz hallgatónak ösztöndíjjal is támogatja.

SZLADITS KROLY JOGTUDSRA EMLKEZNEK DUNASZERDAHELYEN
A győri egyetem Deák Ferenc llam- és Jogtudományi Kara Dunaszerdahely neves szülöttje, a máig élő hatású kiváló magánjogász jogtudós, Szladits Károly emlékének ápolásra 2010. április 16-án, pénteken konferenciát rendez. A helyszín a jogtudós szülővárosa, a szlovákiai Dunaszerdahely lesz.
Az esemény-sorozat 10 órakor emléktábla-avatással kezdődik, ahol dr. Kállay István jogtörténész mond beszédet. A helyszín a Kortárs Magyar Galéria. Ezt követően a résztvevők átvonulnak a konferencia helyszínére, a Dunaszerdahelyi Polgármesteri Hivatal épületébe. A Szladits Károly emlékkonferencia megnyitó ünnepségén köszöntőt mond Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere és Révész T. Mihály, a Deák Ferenc llam- és Jogtudományi Kar Jogtörténeti Tanszékének vezetője, majd dr. Lenkovics Barnabás tanszékvezető egyetemi tanár tart előadást Szladits Károly személyisége művei tükrében" címmel. 13.30 órától a brnoi, a nagyszombati és a győri egyetem jogi doktori iskoláinak PhD hallgatói mai polgári jogi kódexek és mai kereskedelmi jogi szabályok" témakörökben hasonlítják össze és elemzik a cseh, a szlovák és a magyarországi jogi környezetet.

Szladits Károly (Dunaszerdahely, 1871. december 27. - Budapest, 1956. május 22.) magyar jogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.
Gyermekkorát többek között szülővárosában és Budapesten töltötte, utóbbi helyen végezte el egyetemi tanulmányait. 1895-ben szerezte meg egyetemi doktorátusát. ? volt az első, aki sub auspiciis regis (magyarul: a király védnöksége alatt, azaz kitüntetéssel tette le vizsgáit) avattak doktorrá október 12-én.
Diplomájának megszerzése után az Igazságügy-minisztérium törvény-előkészítő osztályán kezdett el dolgozni. Ilyen minőségében részt vett az 1901-es magánjogi törvénytervezet előkészítésében. 1908-ban magyar magánjogból egyetemi magántanárrá képesítették. 1917-ben a Budapesti Tudományegyetemen kapott egyetemi tanári kinevezést. A 20. század első felének iskolateremtő személyisége a magyar magánjog-tudományban.
Grosschmid Béni követője volt a német-osztrák joghoz fűződő kritikus viszony tekintetében. Nem tartotta helyesnek annak teljes átvételét. Publikációs tevékenységének főbb jellemzői a gondos anyaggyűjtés, a részletes elemzés és az egyértelmű kifejezésmód volt. Tudományos munkásságának nagy jelentőségű eredménye a Magyar magánjog című gyűjteményes munka, amelynek főszerkesztője és - az alapvető elméleti részek kidolgozásával - egyik társszerzője volt. Hatkötetes monográfiájában a második világháború előtti polgári jogot elemezte.
Már egyetemi tanárként vett részt az 1928-as magánjogi törvénytervezet tíz éves előkészítésében, kidolgozásában. 1942-ben távozott az egyetemről. Oktatói és tudományos tevékenysége mellett folyóiratszerkesztői munkássága is jelentős volt. 1914 és 1933 között a Jogtudományi Közlöny mellékleteként működő Magánjogi Döntvénytár című időszakos döntvénygyűjteményt szerkesztette, amely korának bírósági döntéseit publikálta, továbbá a Békejog és Békegazdaság című folyóiratot is 1920 és 1922 között. 1945 után a Jogtudományi Közlönynek első főszerkesztője, tagja volt a hágai llandó Nemzetközi Választott Bíróságnak.
1932-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 1943-ban rendes tagjává. 1948-ban tanácskozó taggá minősítették vissza, tagságát 1989-ben, posztumusz állították helyre. 1953-ban Kossuth-díjban részesült.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.