Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Május 03. 15:30, hétfő | Helyi
Forrás: Winkler Csaba

Győr - Egyetemi hírek

Győr - Egyetemi hírek

Nemzetközi perbeszédverseny - JOGI FELEL?SSG A VILG?RBEN. A Nemzetközi ?rügynökség Európai Világűrjogi Központja, a Nemzetközi Jogi Egyesület Magyar Tagozata és a győri Széchenyi

A győri versenyre az Aberdeeni Egyetem és a The Honourable Society of Inner Temple az Egyesült Királyságból, a Leideni Egyetem Hollandiából, a Sziléziai Egyetem Lengyelországból, a Kölni és a Lüneburgi Egyetem Németországból, a Genovai Egyetem Olaszországból, a Népek Barátsága Egyetem Oroszországból küldött csapatot. A perbeszédverseny bírái e jogterület elismert szakértői, a világűrjog európai kutatóintézeteinek vezetői voltak. Prof. Sergio Marchisio az Európai Világűrjogi Központ elnöke, dr. Chris De Cooker az Európai ?rügynökség Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője mellett Prof. Armel Kerrest a Nyugat-Bretagne-i Egyetemről, Prof. Philippe Achilles a Párizsi XI Egyetemről értékelte az egyetemi hallgatók űrjogi felkészültségét. Magyarországról, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről dr. Gál Gyula professzor, e terület neves kutatója vett részt az ítélkezésben; a győri jogi karról Prof. Lamm Vanda, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, egyetemi tanár, a Jogtudományi Intézet igazgatója és dr. Sulyok Gábor egyetemi docens, tudományos dékánhelyettes láttak el bírói feladatokat.
A jogeset a világűrjog egyre aktuálisabbá váló tárgykörével, a világűrben végzett tevékenységek felelősségi kérdéseivel foglalkozott. A tényállás szerint az egyik fiktív államban bejegyzett, polgári személyeket szállító űrhajó ütközik a másik kitalált állam világűrben elhelyezett hulladékával. Az így felmerülő nemzetközi jogi kérdésekről kellett a résztvevő csapatoknak kialakítaniuk és megvédeniük az álláspontjukat.
A világűrjogi perbeszédverseny döntőjébe két csapat, a Kölni Egyetem és a Leideni Egyetem került, s ott a kölniek versenyzői - Lisa Küpers, Erik Pellander és Martin Reynders - szerezték meg az első helyet, így ők képviselhetik Európát az októberi prágai döntőn. A német jogász-jelöltek a cseh fővárosban az észak-amerikai és az ázsiai-csendes-óceáni régiók legjobbjaival mérhetik össze tudásukat. A perbeszédverseny legjobb előadójának címét Katarzyna Konior kapta, aki a lublini II. János Pál Katolikus Egyetem hallgatója.

Gazdaság változások előtt és után - CGTALLKOZ A GY?RI EGYETEMEN. A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara 2010. május 5-én, szerdán 15.30 órai kezdettel rendezi az V. Cégtalálkozót. A Deák Ferenc llam- és Jogtudományi Kar tanácstermében (9026 Győr, ldozat u. 10.) tartandó találkozón a térség gazdasági életében meghatározónak tekintett üzletemberek, vállalatvezetők és az intézmény hallgatói vesznek részt. A rendezvény mottója: gazdaság változások előtt és után". A beszélgetés résztvevői: Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora és dr. Józsa László dékán. A beszélgetés moderátora Fábián György, a Kisalföld szerkesztőségvezetője lesz.
- A beszélgetés keretében az eddigi tapasztalatokat megosztva keressük az új stratégiai válaszokat a bizonytalan gazdasági környezetben. gy gondoljuk, hogy a tudás az egyetlen olyan erőforrás, amely a megosztása révén szaporodik, s képes szinergikus hatásokat előidézni. Ennek kívánunk most teret adni - mondta el dr. Józsa László dékán, az esemény házigazdája.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.