Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Május 07. 14:49, péntek | Helyi
Forrás: Winkler Csaba

Győr - Egyetemi hírek

Győr - Egyetemi hírek

SZEnergy Team, 2010 A MSODIK VERSENYNAPON FOLYAMATOSAN ESETT AZ ES? LAUSITZBAN. A SZEnergy Team, a Széchenyi István Egyetem csapata csütörtökön a folyamatos eső miatt érdemben nem versenyezhetett tudatta Nagy A

A 26. Shell Eco-marathon Europe második versenynapján folyamatosan esett, emiatt az összes versenyt törölték. A nap folyamán a Széchenyi István Egyetem csapatát megkereste a Totalcar és az RTL Klub tv-s stábja is. A tegnapi nap legfontosabb híre, hogy az egész mezőnyből 4 csapatot választott a WWF, a nemzetközi környezetvédő szervezet, hogy képviselje a kategóriáját a sajtótájékoztatójukon. A napelemes kategóriát a győri egyetem csapata, a SZEnergy Team képviseli.
- Most már nagyon várjuk, hogy elindulhassunk. Még borús az idő, de már mutatkoznak jelek, hogy felszakadozik a felhőzet - fogalmazta meg az összes versenyző óhaját pénteken délelőtt Nagy Attila.

Előzmény:
A Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy Team kitűnően teljesített a 2008-as Shell Eco-marathon Europe, a dél-franciaországi Nogaroban rendezett versenyén, s a napenergia kategóriában az első helyezést érte el. A csapat 2009-ben, a németországi Lausitzban ugyanennek a kategóriának az abszolút győztese lett.

MRS S GYAKORLAT A TVKZLS INTERKULTURLIS KOMMUNIKCIS TERLETN
A győri egyetem Távközlési Tanszéke rendezi 2010. május 10-től 16-ig, hétfőtől vasárnapig az V. Mérés és gyakorlat a távközlés interkulturális kommunikációs területén elnevezésű nemzetközi konferenciát. Európa vezető távközlési egyetemeiről - a németországi Lipcséből, a szlovákiai Zsolnáról, az oroszországi Szentpétervárról, a bulgáriai Szófiából, a spanyolországi Valenciából, a franciaországi Lille-ből és Brestből, az írországi Dublinból és a vendéglátóktól - érkeznek az előadók, az oktatók és a hallgatók. A programban a jelen aktuális távközlési problémáiról, az új technológiákról szóló angol nyelvű előadások, laborgyakorlatok szerepelnek. A délutánokat a hallgatók a Távközlési Tanszék laborjaiban töltik, ahol a legújabb technológia megoldásokkal, mérésekkel, tesztelésekkel ismerkedhetnek.
Az EU-s pályázatból megvalósuló konferenciát, amelyen 24 hallgató, 9 oktató, kutató vesz részt, május 10-én, hétfőn 9 órakor a Széchenyi István Egyetem VIP termében dr. Koren Csaba egyetemi tanár, a Nemzetközi Projekt Központ vezetője nyitja meg. - A találkozó célja, hogy a különböző egyetemek hallgatói és oktatói közös munkát végezzenek a távközlés és az interkulturális kommunikáció területén, s ehhez bátorítást, új motivációt kapjanak. Váljon lehetővé a hallgatóknak és az oktatóknak a többnemzetiségű csoportokban való szakmai munka - mondta el a célkitűzésekről dr. Borbély Gábor tanszékvezető egyetemi docens, a Távközlési Tanszék vezetője, a konferencia házigazdája.
Hasonló találkozó az elmúlt időszakban már volt Lipcsében, Lille-ben, Zsolnán és Szófiában.

Előzmény (Winkler Csaba archívuma)

1. (1994. június 29.)
MIKROKONTROLLER LABOR DIEBURGBL
A Deutshe Bundespost TELEKOM a magyar - német felsőoktatási együttműködés keretében Mikrokontroller Labort szerelt fel a győri Széchenyi István Egyetemen. A közel 20 millió Ft-os fejlesztés korszerű számítógépeket, nyomtatókat, plottereket, CD leolvasókat, jogtiszta szoftvereket jelent. Az új, európai színvonalú technikai labor a villamosmérnök szakos hallgatók oktatását segíti. Fő profilja az automatizáláshoz kapcsolódó elektronika oktatása, a jelfogós rendszerek eszközfejlesztésének megismertetése. A német távközlés felsőfokú képzési intézménye, a TELEKOM Fachhochschule Dieburg oktatói közül az 1993/94-es tanévben 7 oktató tanított vendégprofesszorként a győri egyetemen. gy találkozhattak a villamosmérnök szakos hallgatók dr. Lőrincz Dezső professzorral, aki eredetileg e város szülötte, s meghatározó része van abban, hogy technikailag a világszínvonalat jelentő eszközökkel gyarapodhatott a győri egyetem. A német társintézmények képviseletében a TELEKOM Fachhochschule Dieburg vezetői, a Deutshe Bundespost TELEKOM és a MATV több vezetője volt jelen az ünnepségen.
Az új laboratórium átadása 1994. június 29-én volt.

2. (1994. szeptember)
A TELEKOMMUNIKCI OKTATIT KPEZIK
1994. őszén a Deutsche Telekom és más cégek anyagi támogatásával Drezdában megkezdődik a telekommunikáció területén dolgozó felsőoktatási szakemberek posztgraduális képzése. A Széchenyi István Egyetem ebben a programban - előadókkal és résztvevőkkel - is érdekelt.

3. (1998. október 20.)
EURPAI TVKZLSI EGYETEMEK SPORTTALLKOZJA GY?RTT
A Széchenyi István Egyetem Sport Clubja rendezte 1998. október 20-tól 24-ig az európai távközlési egyetemek és főiskolák tizenkettedik sporttalálkozóját. A rangos nemzetközi sportrendezvény ünnepélyes megnyitója október 20-án a Győri Városháza dísztermében volt. A XII. CHALLENGE INTER TELEKOM sportversenyén Spanyolországból a madridi, a valenciai és a barcelonai, Franciaországból a bresti, Szlovákiából a zsolnai, Németországból a dieburgi és a lipcsei felsőoktatási intézmények és a vendéglátók, a Széchenyi István Egyetem összesen háromszázötven sportolója vett részt. Az asztalitenisz, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, tenisz, tollaslabda versenyek mellett október 21-én, szerdán a győri belvárosban 3 kilométeres váltófutás (TELEfutás) is szerepelt a színes programban.

4. (2004. június 10)
HALLGATCSERE, DIPLOMATERVEZS, UNIS PLYZATOK
A Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszéke 2004. június 10-12. között a német, a francia, a spanyol, a szlovák és a bolgár partneregyetemek rektoraival, dékánjaival a villamosmérnök képzés távközlési és informatikai szakterületéről egyeztető konferenciát tartott. A cél a képzés és a diplomák minél jobb megfeleltetése, mert az Európai Unió tagállamaiban megnyíló hallgatócsere lehetőségeit valamennyi partnerintézmény csak így használhatja ki a lehető legnagyobb mértékben. Dr. Borbély Gábor egyetemi docens, a Távközlési Tanszék vezetője elmondta, hogy keresik a legcélszerűbb megoldásokat azokra az esetekre is, amikor a hallgató csak diplomatervezés céljából kíván néhány hónapot külföldön tölteni, illetve meglévő BSc (főiskolai) diplomáját külföldi egyetemen MSc-vel (egyetemi szint) kívánja kiegészíteni. Az egyeztetések során az egyetemek közös uniós pályázatairól, azok elkészítésének módjáról is véleményt cseréltek a konferencia résztvevői.
Az új BSc és MSc képzések összehangolásáért felelős vezetők mellett a delegációk tagjai voltak a hallgatócserét koordináló Erasmus koordinátorok is.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.

2024. Május 05. 08:16, vasárnap | Helyi

Kezd magára találni a használtautó

Gazdasági Magazinunk legújabb részében foglalkozunk ismét a nyáron induló otthonfelújítási programmal, emellett pedig utánajárunk annak, hogy a tavaly évvégi megtorpanás után milyen irányba tart a használtautó-piac.

2024. Május 05. 07:14, vasárnap | Helyi

Hivatásos művészeket körözött le a győri zenészhallgató

Behán Áron András egyetemista harmadik lett egy olyan zenei világversenyen, ahol hivatásos zenészek is indultak.

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.