Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Február 12. 14:39, péntek | Helyi
Forrás: Winkler Csaba

Győr - Egyetemi hírek

Győr - Egyetemi hírek

EMLKEK DR. VARGA LSZL LETM?VB?L - 2010. február 16-án, kedden 11 órakor
a Széchenyi István Egyetem Geotechnikai Laboratóriumának TIGER-termében dr. Varga Lászlóra, a Széchenyi István Egyete

A felajánlott könyvek egyik részét az Egyetem Könyvtára már 2007-ben hivatalos állományába vette, s azokat az olvasók kikölcsönözhetik. A felajánlott könyvek másik részét a Széchenyi István Egyetem Geotechnikai Laboratóriuma vette át. Sikerült olyan körülményeket teremteni a könyvek elhelyezésére, mely méltó módon emlékeztet dr. Varga Lászlóra, s lehetővé teszi, hogy a geotechnika szakterületén dolgozó, tanuló érdeklődők helyben tanulmányozhassák a szaktörténeti jelentőségű, értékes, sok esetben dedikált magyar és külföldi könyvritkaságokat, köztük dr. Varga László műveit - számolt be dr. Scharle Péter egyetemi tanár a gyűjtemény célkitűzéseiről.
A Geotechnikai Laboratóriumban helyezik el azokat a kéziratokat is, melyek dr. Varga László kutatásainak anyagát és szakértői munkáit tartalmazzák.
- römmel vettük, hogy az emlékvitrinhez a család dr. Varga László néhány személyes tárgyát, munkaeszközét is a rendelkezésünkre bocsátotta - mondta el dr. Szepesházi Róbert egyetemi adjunktus, a laboratórium és a gyűjtemény vezetője. A professzor emlékét a TIGER-teremben elhelyezett dokumentumok, könyvek mellett a róla elnevezett ösztöndíj is őrzi, amelyre az építőmérnök-jelöltek legjobbjai pályázhatnak. Az évente adományozható ösztöndíjat az egyetem névtelenséget kérő oktatója alapította, s biztosítja annak anyagi alapját.

(Winkler Csaba archívuma)
Munkásságában az építés és a környezet harmóniája érvényesült SUGRZAN TISZTA SZAKMAI S EMBERI PLDA VOLT DR. VARGA LSZL
Az 1928-ban született dr. Varga László munkásságának első szakasza a budapesti műszaki egyetemen bontakozott ki. Itt szerzett műszaki doktori és kandidátusi minősítést, akadémikus professzorok - Kézdi rpád és Széchy Károly - munkatársaként itt vált érett és elismert kutatóvá, egyetemi docenssé, szakértővé. E mozgástér beszűkítésének taszító ereje találkozott 1972-ben a győri főiskola akkor szerveződő oktatói karához való csatlakozási lehetőség vonzásával.
Varga László elfogadta a kihívást, érkezése pedig az új intézmény egyik legnagyobb nyereségének bizonyult. Tanárként, tanszékvezetőként, főigazgató helyettesként oroszlánrészt vállalt a főiskola oktatási és tudományos tevékenységében, az egyetemmé fejlődés megalapozásában. Eközben igazi győrivé vált. Közéleti munkásságának fő színtere a környezetvédelem volt, különösen a Bős-Nagymaros Vízlépcső vitatott kérdéseiben keresett, talált és képviselt olyan válaszokat, amelyekben az építés és a környezet harmóniája érvényesült. A nagytekintélyű győri professzor 2006-ban hunyt el.
A nehéz feladványok fáradhatatlan megoldója volt. Tanítványaira, barátaira most ő hagyott feladatot, emlékének megőrzésénél nehezebbet: egy sugárzóan tiszta szakmai és emberi példa követését. Köszönjük, Varga Tanár r - méltatta egykori, legendás professzorát a 2008-ban rendezett Varga László Emlékkonferencián a Széchenyi István Egyetem.

KAPCSOLATI HLZATOK S A VGESELEM-MDSZER
Dr. Csizmadia Zoltán egyetemi adjunktus, a Széchenyi István Egyetem Regionális Tudományi és Közpolitikai Tanszék oktatójának "Együttműködés és újítóképesség. - Kapcsolati hálózatok és innovációs rendszerek regionális sajátosságai" című tanulmánykötete a közelmúltban jelent meg a budapesti Napvilág Kiadónál. Dr. Kuczmann Miklós, a győri egyetem Távközlési Tanszékének egyetemi docense és dr. Iványi Amália, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára The Finite Element Method in Magnetics" című angol nyelvű szakkönyve Akadémiai Nívódíjat kapott, s elnyerte a Pécsi Tudományegyetem Az v Kiemelkedő Szellemi Alkotásáért" díját. A két tudományos mű 2009-ben a Széchenyi István Egyetem Publikációs Nívódíját is megkapta.
A műveket, a szerzőket 2010. február 15-én, hétfőn 13 órakor dr. Rechnitzer János tudományos rektorhelyettes mutatja be. A helyszín a rektori tanácsterem (Egyetem tér 1., igazgatási épület, II. emelet).
Együttműködés és újítóképesség, két nehezen körülhatárolható, azonban egyre népszerűbbé váló, egyre többet alkalmazott társadalomelméleti és fejlesztési alapkategória. Dr. Csizmadia Zoltán könyve ennek a problémarendszernek a szervezetek szintjén értelmezett vonatkozásait járja körül úgy, hogy elsődlegesen a gazdasági szereplőkre és az innovációs folyamatokat befolyásoló, azt formáló, kiszolgáló intézményrendszerre összpontosít. A könyv egyik újdonsága, hogy az innovációban érintett szereplők körében a kapcsolathálózat-elemzés segítségével hazánkban új térszervező kategória, a régió szintjén méri és ábrázolja az együttműködési hajlamot, annak csatornáit és az ezekre épülő rendszerszerű struktúra mintázatát. A szerző annak a kérdésnek a megválaszolásához is új elméleti támpontokat nyújt, hogy miért megy nehézkesen a régiók kialakítása és a regionális innovációs rendszerek megformálása Magyarországon.
Az Akadémiai Kiadó első alkalommal 1974-ben jutalmazta kiadói Nívódíjjal a kor legjelesebb hazai tudományos munkáinak szerzőit. A díjazottak évről évre az MTA tudományos osztályainak jelölései alapján a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott és a Kiadó gondozásában megjelent művek közül kerülnek ki. Az MTA Műszaki Tudományok Osztálya jelölése alapján a kiadó 2009-ben dr. Kuczmann Miklós, a Távközlési Tanszék egyetemi docense és dr. Iványi Amália, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára The Finite Element Method in Magnetics" című angol nyelvű szakkönyvét Nívódíjban részesítette. A könyv egy korszerű mérnöki tervező módszert (végeselem-módszer) mutat be, amely eljárás - elsősorban a villamosmérnöki alkalmazásokban - hatékonyan segíti új eszközök és berendezések számítógéppel támogatott tervezését.

DIPLOMS KZGAZDSZOK S MRNKK A GY?RI EGYETEMR?L
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar végzettjeit 2010. február 20-án, szombaton 10 órakor, a Műszaki Tudományi Kar frissdiplomásait 14 órakor köszöntik az egyetem és a karok vezetői, a szülők, a hozzátartozók. A helyszín a Városi-Egyetemi Csarnok.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.