Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 01. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr megyéből is az állami büdzsébe vándorolhatnak a helyi adóbevételek

Győr megyéből is az állami büdzsébe vándorolhatnak a helyi adóbevételek

Változik jövőre a helyi adók rendszere azzal, hogy az állam a kötelező feladatokkal együtt elvonja az önkormányzati bevételek egy részét, de tágítja a mozgásteret az adószedést illetően.

Az elvonás a tervek szerint a gépjárműadó egészét, a személyi jövedelemadó eddig helyben maradt részét, és az iparűzési adó húsz százalékát érintené. Több önkormányzat is vizsgálja, hogyan tudná egyes adóbevételeit megtartani a fenntartási feladatok átvállalásával, vagy olyan közterhet kivetni, amellyel korábban adómentességet élvező szolgáltatások után juthatna plusz bevételhez.

A háromezres lakosú Győrszemere önkormányzatának 20 millió forintos kiesést jelentene, ha jövőre elvonnák a helyi adókból származó bevételét. Ezt kompenzálná, ha a faluban működő tagiskola fenntartása az állam kezébe kerül, mivel így évi 25 millió forintja megmarad a településnek. Új adónem bevezetését nem tervezik, mivel most folyik a község összközművesítése, ami családonként havi 2900 forintos pluszkiadást jelent.

Horváth Gyula polgármester, Győrszemere, független: "Győrszemere a telekadót már kivezette, helyette lett a magánszemélyek kommunális adója. Azokon a településeken, ahol már mindenféle közmű benn van a gödörben, az út alatt, ott nincsen probléma, de nálunk a szennyvízprojekt most fut, ez ró bizonyos terhet a lakosságra, ezért sem tartanám feltétlenül jónak, ha különféle adónemekkel próbálnánk az embereket sarcolni."

A 30 ezres Mosonmagyaróváron 280 millió forint bevételt jelent a helyi gépjárműadó, 340 millió forint az szja helyben maradó része, az 1,7 millió forintos iparűzési adóbevétel 20 %-a pedig 340 ezer forint. A Lajta-parti városban olyan egészségügyi tevékenységre vetnének ki helyi adót, amely eddig adómentességet élvezett.

"A fogászati magánrendelésekre gondolok, amelyek ebben a városban igen nagy számban vannak, és mindenki számára közismert, hogy nagyon nagy anyagi bevételre is tesznek szert" - mondja Nagy István mosonmagyaróvári polgármester.

Mosonmagyaróváron idén januártól vezették be a telekadót. Négyzetméterenként 100 forintot kell fizetnie minden olyan belterületi telek tulajdonosának, aki az egyébként beépítésre szánt ingatlanát üresen hagyta.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Az a terv, amit elképzeltünk, hogy ez olyan 160 milliós nagyságrend lesz, az 70 %-ban tudott csak teljesülni, így is természetesen a költségvetésünket nagyban segítette, de a fő cél nem az új adónem kivetése, bevezetése volt, hanem az, hogy azt a hiányt, ami felmerült az iparűzési adó csökkenéséből, azt tudjuk pótolni."

Győr bevétele idén csak az iparűzési adóból meghaladja a 14 milliárd forintot, ehhez jön még az 1,1 milliárdos gépjárműadó és a személyi jövedelemadó helyben maradó részéből származó 2,1 milliárd forint. Az állami elvonás elérné a 6 milliárd forintot, ami megegyezik azzal az összeggel, amit a város jelenleg az iskoláira költ. Az önkormányzat a bevételek megtartásáért cserébe vállalná az oktatási intézmények további működtetését.

Borkai Zsolt polgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Abban az esetben, hogyha mégiscsak az a döntés születik, hogy az állam fogja az oktatási intézmények fenntartását koordinálni, akkor mi úgy tudjuk azokat visszavenni, ha a tőlünk tervezett bizonyos százalék elvételét itt hagyják, és mi abból tudjuk finanszírozni az oktatást."

Ha mégis elvonják a helyi adóbevételt, a város megfontolná, hogy emeljen a 8 éve változatlan építményadó mértékén. Ezt gyárak, raktárépületek és áruházi csarnokok után fizetnek, mégpedig négyzetméterenként 720 forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense