Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Szeptember 19. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopron megyében is felújíthatják a mezőgazdasági utakat

Győr-Moson-Sopron megyében is felújíthatják a mezőgazdasági utakat

Közmunkásokkal tenné rendbe az elmúlt 20 évben elhanyagolt mezőgazdasági utakat a kormány - erről V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszélt Győrben a Nyugathír.hu-nak.

A helyreállítás a földek könnyebb megközelítését, valamint az árkok és útpadkák rendbetételét is szolgálja. A munkálatokat 2 milliárd forintos uniós forrásból, és a százmilliárdos munkaerő-piaci alapból finanszírozná az állam. A településeknek pályázni kell a támogatásra, amelyhez az önkormányzatoknak és a helyi gazdálkodóknak is 10-10 százalékos önrésszel kell hozzájárulnia. Mezőgazdasági út híján a főútra fordulnak ki ezek a nehéz-munkagépek a Rábaközben. Lassítják a közlekedést, és nyomvályússá teszik a burkolatot is. Régóta felújításra váró, kis földút vezet a parcellák között Győr határában. Az út mellett gazzal és békalencsével benőtt csatorna és vízelvezető van, amelynek rendbetételére szintén évek óta nem volt pénz. A gazdálkodók azt mondják, ha lesz végre állami segítség, az önrészt ők is bevállalják.

Kiss István gazdálkodó, Táp: "Én mindenképpen felajánlanám ezt, és a gazdatársaimat is erre buzdítanám, hogy vegyenek részt ebben a programban, mert hát az ő érdekük. Az önkormányzatnak pedig itt egy koordináló, szervező szerepet látok, hogy a sok érintettet, a tulajdonosokat, és hát ő maga is érintett, mert hát az utak tulajdonosa ő, részt kell, hogy vegyen ebben."

A térség falvaiban sok mezőgazdasági utat elvitt a belvíz, így van, ahol a gazdák csak egymás földjein át tudnak kijutni a traktorokkal.

Valiczkó Mihály polgármester, Győrasszonyfa, független: "Nemcsak az aszfaltos, szilárd burkolatú utakat támogatnák, hanem a kavicsfeltöltéssel, és egyéb más szilárd feltöltéssel rengeteget lehetne javítani. A természet rákényszerített bennünket, hogy valamelyest mi is gondozzuk a településről kifolyó árkokat, mivel a településen megjelenő belvíz miatt erre szükség volt."

A rendszerváltás után a szövetkezeti földterületek tulajdonjoga megváltozott, a mezőgazdasági utakat pedig keresztülvágták, vagy betelepítették.

Turi-Kovács Béla az Országgyűlés fenntartható fejlődésért bizottságának alelnöke: "Azt követően, hogy a kárpótlás bekövetkezett, és a tulajdoni viszonyok alapvetően részben helytálltak, részben megváltoztak, a kis parcellák megközelítése szinte azt kell, hogy mondjam, hogy egyfajta természetes úton kialakított földutakon történt. Ezek tavasszal és ősszel gyakorlatilag járhatatlanok, így tehát nyilván kell változtatás. Nagyon jónak tartom azt, hogy a közmunka-programba ezt bevonják."

"Húsz éve a külterületi mezőgazdasági utaknak szinte senki sem ment a tájékára!" - mondta a vidékfejlesztési államtitkár győri fórumán. V. Németh Zsolt úgy véli, a közmunkások nemcsak az utakat állíthatnák helyre, de a csatornákat és vízelvezető árkokat is kitisztíthatnák.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár,

Vidékfejlesztési Minisztérium, Fidesz-KDNP: "Az árkok eltűntek az utak mellől, benőtte a fa, a gaz, és egyébként ez amúgy nagyon értékes biomassza alapanyag is lehet. Ezért úgy gondoljuk, hogy amellett, hogy rendbe tesszük ezeket az utakat, amellett a helyi közösség számára, az önkormányzatok, közintézmények számára biomassza alapanyagot biztosíthatnak."

A mezőgazdasági utak felújítását uniós pályázatból és a munkaerő-piaci alapból is támogatná a kormány. V. Németh Zsolt szerint több tízezer embernek lehetne munkát adni az agráriumban, illetve az árvíz elleni védekezéseknél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.