Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Október 30. 08:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Lánglovagok.hu

Győr-Moson-Sopron új védereje: megalakult a Moson Mentőcsoport

Győr-Moson-Sopron új védereje: megalakult a Moson Mentőcsoport

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összefogásával, önkéntes tűzoltó egyesületeket és speciális mentők részvételével alakult meg a mentőcsoport.

A Győr-Moson-Sopron Megye védelmére, valamint a régió megsegítésére megalakult, civil alapon szerveződő speciális mentőcsoport létrehozásával a cél egy komplex vízkárelhárítási védekezési tevékenységek végrehajtására alkalmas csapat megalakítása, amely hosszabb távon is képes hozzájárulni a régióban esetlegesen bekövetkező ár- és belvízi, valamint vízminőségi katasztrófahelyzetek hatékony kezeléséhez, felszámolásához, az életben maradás feltételeinek megteremtéséhez, és a normál élet visszaállításának biztosításához.

Alkalmazására akkor kerül sor, ha más szervek erői, eszközei nem elegendőek a veszélyhelyzet felszámolásához, illetve, ha azt a lakosság, valamint a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme indokolttá teszi.

A szervezet társadalmi- és karitatív szervezetek, valamint gazdálkodó szervek állományából, illetve speciális esetekben állami és polgári szervek felkért szakértőiből tevődik össze, akik az önkéntesség, a fizikai és egészségügyi alkalmasság, valamint szakmai felkészültség alapján megfelelő kiképzés és felkészítés után képesek a feladatok ellátására.

A Moson Mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlata október 28-án zajlott Győrben. Először a Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola Kollégium épületében tartottak elméleti felkészítést. A rendezvényt a megyei katasztrófavédelmi igazgató nyitotta meg. Sallai Péter tű. ezredes köszöntötte a mentőcsapat részét képező szervezetek tagjait, kiemelve, hogy az új katasztrófavédelmi rendszer kiépítése egyik fontos lépésének tartja a mentőcsoport megalakítását. A törekvés az, hogy a katasztrófák megelőzhetőek legyenek, szükség esetén azonban fontos, hogy gyorsan érkezzen a segítség, amihez a szakmailag jól felkészült mentőcsoport nagyban hozzájárulhat. Rövid tájékoztatást adott az új katasztrófavédelmi törvényből adódó változásokról, majd átadta a szót Rátkai Attila pv. őnagynak, polgári védelmi felügyelőnek, aki a kijelölő határozatok átadása után megtartotta az elméleti felkészítést és a délutáni gyakorlathoz kapcsolódóan a balesetvédelmi oktatást.

A gyakorlat megnyitásaként Sallai Péter tű. felelevenítette a közelmúlt eseményeit. Az országban megmutatkozott rekordméretű belvíz, elhúzódó árvíz, a vörösiszap-katasztrófa mind arra hívja fel a figyelmet, hogy akkor lehetünk sikeresek, ha képesek vagyunk jól felkészülten, egymást segítve, egymás tevékenységét kiegészítve a lakosság és az anyagi javak védelme érdekében csapatban dolgozni.

A Moson Mentőcsoport tagjai a hűséget, becsületet, közösséghez tartozást, bátorságot jelképező esküt is tettek. Az eskü szövege megegyezett azzal, amelyet az új katasztrófavédelmi törvény alapján januártól a polgári védelmi szervezetekbe beosztottak tesznek majd. Ebben egyebek mellett az esküt tevő kijelenti, legjobb tudása szerint vesz részt az ország természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezésében, tiszteletben tartja az emberi életet, méltóságot, az állampolgárok és az anyagi javak védelme érdekében szolgálati kötelezettségeit teljesíti.

Az első bemutató gyakorlat során bajbajutott ejtőernyős felkutatása, mentése képezte a fő feladatot, mivel a Győr külterületén gyakorló ugrást végző ejtőernyősök közül - szemtanúk szerint - többen a nádas, ingoványos területre érkeztek, ahonnan önerejükből kimenekülni nem tudtak. Felkutatásukat a mentőszervezetbe beosztott Kobo-Coop légi felderítő egysége, valamint a Moson Mentőcsoport további egységei végezték, majd a pontos helymeghatározást követően motorcsónakkal kimenekítették a tó vizébe esett személyt, akit partra szállítását követően egészségügyi ellátásban részesítettek.

Következő feladatot egy, a horgásztóba hajtott személygépkocsi esete adta. A feltételezés szerint a gépkocsiba egy ember szorult, önerejéből kimenekülni nem tudott. A tóba hajtott autó vezetője kimenekítése miatt egy horgász a vízbe ugrott, a hideg víz miatt azonban görcsbe rándult a lába, de a part közelében egy bokorban sikerült még megkapaszkodnia. Egy másik, közelben tartózkodó horgász szemtanúja volt az esetnek, aki értesítette a tűzoltóságot és a mentőszolgálatot. A Moson Mentőcsoport egységei a helyszínre érve végrehajtották a személyek vízből kimentését, a kimenekített sérültek ellátását és a víz alá süllyedt jármű vízből való kimentését.

A harmadik gyakorlat a tavaszi hóolvadás, valamint az intenzív csapadéktevékenységek hatására a térség talajvíz szintjének, valamint a Győr Újvárost védő ún. Újvárosi lokalizációs töltés mellett lévő tavak vízszintjének rendkívüli megemelkedését feltételezte. A város szélén lévő házakat és vagyoni értékeket közvetlenül veszélyeztető tó vízszintjének további emelkedésének megakadályozása vált szükségessé. A tó szabályozása vízkivezető műtárggyal gravitációs úton nem történhet, ezért mobilszivattyúk kitelepítésével, majd folyamatos üzemeltetésével kellett megoldani a szinten tartást. A kitermelt vizet az Újvárosi lokalizációs védvonal töltésén kellett átemelni úgy, hogy a szivattyúzás ne okozzon káros kimosódásokat a töltéstestben. A kimosódás kialakulásának elkerülése érdekében ideiglenes surrantót kellett építeni a töltés vízoldali rézsűjére fólia és homokzsák igénybevételével.

Az utolsó gyakorlat a Dunán rendkívüli, legnagyobb vízszintet várhatóan elérő árhullám levonulását feltételezte. A hosszú ideje magas vízszinteket tartó védtöltések lábánál, valamint a mentett oldal előterén egyre több kritikus felpuhulás, talajfellazulás, veszélyeztette a töltés állékonyságát. A Duna és a Mosoni-Duna töltéseinek mentett oldalán több intenzív buzgártevékenységet észleltek a vészőrök, melyek némelyike anyagot hordott, így sürgős beavatkozást igényelt. A várhatóan legnagyobb vízszintet elérő tetőző vízszintek miatt a Duna jobb parti töltésén több helyen magassági hiánnyal kellett számolni, melynek kiküszöbölésére ideiglenes védművet, nyúlgátat kellett építeni homokzsákból 10 méter hosszúságban, fóliaterítéssel. Az anyagkihordással üzemelő buzgárok intenzív üzemét homokzsákból kialakított ellennyomó medence kialakításával kellett mérsékelni, majd az ellennyomó medence kiépítését követően a bukóvíz ki-, illetve elvezetéséről gondoskodni kellett. A töltéslábak, előterek felpuhulásának beavatkozást igénylő szakaszait bordás leterhelés, megtámasztás kiépítésével stabilizálták.

A gyakorlatsorozat utolsó mozzanataként a csapat végrehajtotta a kárhelyszín és környéke infrastruktúrájának helyreállítását.

Sallai Péter tű. ezredes, igazgató kiválóra értékelte a gyakorlatsorozatot, hangsúlyozta, hogy kiváló szakmai együttműködés valósult meg a szimulált helyzetekben végrehajtott beavatkozások alkalmával. A gyakorlat kapcsán a résztvevők, a meghívott vendégek és a lakosság is tájékoztatást kapott arról, hogy a baj elhárítása során mennyire összetett feladatokkal kell szembenézni a beavatkozó állománynak és a katasztrófavédelem komplexitását kiemelve nagyon jól együttműködött a jelen lévő szervezetekkel.
A megyei igazgató végezetül köszönetet mondott valamennyi szervezetnek a gyakorlat sikeressége érdekében az önként vállalt feladatokért és összegezve a gyakorlati felkészítés eseményeit kijelentette, hogy a Moson Mentőcsoport munkájára szakmai felkészültségük, gyors beavatkozó képességük révén megyei és régiós szinten is bizton számíthatnak az ár- és belvízi, valamint vízminőségi katasztrófahelyzetek hatékony kezelésében, felszámolásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 09:11, szerda | Helyi

Hamarosan kezdődik az Öt Templom Fesztivál

Május 9-én, csütörtökön kezdődik az Öt Templom Fesztivál.

2024. Május 08. 08:13, szerda | Helyi

Vakon is lehet teljes életet élni, méghozzá boldogan!

Sáfrányné Kobli Írisz Én csak a szívemmel látok című könyvével ismerkedhettek meg a Széchenyi Egyetem könyvtárában a pedagógus növendékek.

2024. Május 08. 07:13, szerda | Helyi

Matekból is megvolt az írásbeli

Nagy meglepetés nem érhette a diákokat, aki készült, az írásbeli matematikaérettségi első részét nagyobb nehézségek nélkül oldhatta meg.

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.