Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2010. November 10. 14:55, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr-Moson-Sopron megyében 8, az országban 177 patika zárt be 2007 óta

Győr-Moson-Sopron megyében 8, az országban 177 patika zárt be 2007 óta

Az offshore cégek kizárását, a patikusok felelősségének növelését, és az ellátás területi egyenlőtlenségének felszámolását sürgeti a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyógyszerész Kamara. A szervezet elnöke egyetért a szaktárca megállap

Rács takarja a győri Nádorvárosi-patikának a kirakatát. Az üzlet másfél éve zárt be. Egy másik gyógyszertár még családi vállalkozásként működik. Az üzemeltetés azonban itt is egyre nehezebb, a forgalom egy részét elviszik a multik és a benzinkutak, de a betegek is az olcsóbb gyógyszereket keresik. Ráadásul a jogviszony-ellenőrzések után járó pénz is hiányzik, sőt, tévedésből büntetést is kellett fizetni.

Csonka Dénesné gyógyszertárvezető: "Harc árán kaptuk vissza. Én tőlem 240 ezer forintot vontak le és hát, nagyon nagy utánajárás után kaptam meg. Pedig mi minden papírt eltettünk, amit kellett, de valami technikai hiba volt, és a pénzt meg ukmukfukk levonták tőlünk."

"Az, hogyha a működtető gyógyszerész saját magának nehezen tud bért fizetni, az, hogy valaki odáig eljut már, hogy ő nem biztos, hogy hasznos tagja a társadalomnak, mert negatívumot termel" - mondja keserűen Váczi Donát, a győri Szentlélek-patika vezetője.

A veszteség abból is adódik, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár folyamatosan csökkenti a különböző gyógyszerkészítmények támogatását, vagy meg is szünteti azt, a kieső összeget pedig a patikák részben a lakosságra kénytelenek hárítani.

Váczi Donát gyógyszerész: "Az az olló mindig szűkül, 8-10 évvel ezelőtt, ha megnézzük, hogy mennyi volt átlagosan a tb támogatott, és a nem támogatott gyógyszereknek a köre, akkor a tb támogatás olyan 60 % körül volt, és a térítési díj 40 %, most ez kezd már megfordulni, tehát most már olyan 50 % alatt van a tb támogatás része."

A Győr-Moson-Sopron Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke egyetért a 2011. január 1-ig érvényben lévő gyógyszertár-alapítási moratóriummal, a jövőre nézve pedig azt javasolja, hogy a kormány gondoskodjon az offshore-cégek kizárásáról.

Kárpátiné Gangl Teréz elnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Gyógyszerész Kamara: "A betegérdek minden más szempontot megelőzzön. Tehát nem szabad megengedni azt, hogy befektetői érdekek érvényesüljenek betegérdekekkel szemben."

Kárpátiné Gangl Teréz szerint a patikák versenye, a multik példa nélküli befolyása már a betegek biztonságát veszélyezteti, romlik az ellátás színvonala, és egyre kevesebb a jó szakember is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 09:11, péntek | Helyi

Tovább tarthat az utazás, folytatódik a győri vasútvonal felújítása

Herceghalom és Bicske között folytatódnak péntektől a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai – közölte a MÁV honlapján.

2024. Május 10. 08:14, péntek | Helyi

Az angol írásbelit is kipipálhatják

Az angol írásbelivel folytatódott az érettségi csütörtökön.

2024. Május 10. 07:13, péntek | Helyi

Két autószervizt is lebuktatott a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a kormányhivatal szakembereivel közösen tartottak ellenőrzéseket Győr-Moson-Sopron vármegyei autószervizekben.

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.