Városlista
2020. szeptember 26, szombat - Jusztina

Hírek

2012. Január 01. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Győr, Mosonmagyaróvár: befektetés az iskolák és a kórházak jövőjébe

Győr, Mosonmagyaróvár: befektetés az iskolák és a kórházak jövőjébe

Az észak-dunántúli önkormányzatok többsége az állami tulajdonba vétel után is szeretné maga működtetni az iskoláit. Csak az a kérdés, milyen kondíciókkal teheti majd ezt - számol be a Hír TV.

Mint ismert, a megyei oktatási intézmények az év elejétől, az önkormányzati fenntartású iskolák pedig 2012. szeptember 1-től, vagy 2013 elejétől kerülnek állami kezelésbe. A megkérdezett településvezetők úgy látják, fontos, hogy a váltás után is megőrizzék a helyi iskolák képzési, oktatási színvonalát, a megkezdődött felújítási, fejlesztési munkák pedig ne torpanjanak meg.

A győri önkormányzat minden évben több mint félmilliárd forintot költ oktatási intézményei felújítására. A közelmúltban a Móra-iskola Európai Uniós forrásokból támogatott energetikai korszerűsítése valósult meg, amelyhez a város 60 millió forintos önrészt nyújtott. Győr azért szeretné megtartani az intézményeit, mert biztos akar lenni abban, hogy a fejlesztések nem állnak le, emellett a működtetés költségeinek csaknem felét már így is az önkormányzat vállalja.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "40-45 százalékát a finanszírozásnak már a győri önkormányzat teszi hozzá, a többi részt pedig normatívában kapjuk meg. Azt ismernünk kell majd, hogy milyen feltételekkel lehet majd visszakérni, visszabérelni az államtól ezeket az intézményeket, és ezen ismereteink részletes kidolgozása után tudunk majd a folytatásról konkrét nyilatkozatot tenni."

A 18 ezres Oroszlányban úgy látják, a gazdaság növekedéséből eredő helyi adóbevételek megnyugtatóan biztosíthatják az intézményhálózat jövőbeni működtetésének a hátterét.

Takács Károly polgármester, Oroszlány, Fidesz-KDNP: "A város alapvető stratégiai érdeke Oroszlány és térségének az ipari park fejlesztésén, az iparűzési adó bevételeinek növelésén keresztül az önfinanszírozás, tehát lehetőleg mi magunkat szeretnénk a lehető legnagyobb arányban finanszírozni, és emellett természetesen fejleszteni is, amihez alapvető célkitűzés a pályázatok léte, és ehhez a megfelelő önerő biztosítása."

Komáromban úgy látják, egyértelmű spórolást jelentene, ha az állam átvállalná az oktatási intézmények fenntartását. A város azonban eddig is szem előtt tartotta a pedagógusok megbecsülését, és tanárait akkor is támogatná, ha az iskolák nem önkormányzati kézben lennének.

Molnár Attila polgármester, Komárom, Fidesz-KDNP: "Mi azért szeretnénk a közalkalmazottainknak biztosítani azt a lehetőséget, ami eddig is rendelkezésükre állt, amennyiben az állam átveszi majd fenntartásra az intézményeket, akkor szeretnénk majd olyan tárgyalásokat kezdeni a kormányhivatallal, hogy akár szerződéssel is, de a város próbál majd segíteni a közalkalmazottain."

A 40 ezres Mosonmagyaróvár nem iskoláit, sokkal inkább kórházát félti. Az intézmény adósságait sikerült lefaragni, és a zökkenőmentes működés érdekében az önkormányzat az elmúlt években közel 200 millió forint kölcsönt adott a tartozások kifizetésére.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Minden önkormányzatnak kötelessége volt, és mi meg is tettük azt, hogy arra a méretűre szabjuk az intézményünket, amit aztán finanszírozni is tudunk. Akkor, amikor a menedzsment ezt a gazdálkodást áttekintette, tudott olyan takarékossági gazdálkodást folytatni, hogy onnantól kezdve már kezelhető volt az adósságállomány, és most nincs 30 napon túli tartozása a kórházunknak, stabilan működik."

A Karolina kórház - ahogy a többi városi kórház is - várhatóan 2012 nyarától kerülhet állami tulajdonba.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.