Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Március 18. 16:45, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Győr-Veszprém, Pápa-Csorna: jelentős menetrendváltozás várható?

Győr-Veszprém, Pápa-Csorna: jelentős menetrendváltozás várható?

A következő hetekben egyeztet az önkormányzatokkal az április 15-től várható vasúti menetrend-változtatásokról a kormány.

400 vonat állhat le alig valamivel kevesebb, mint egy hónap múlva 50 vonalon - számolt be a Hír TV.

Idén ezzel 12 milliárd forintot spórolhat az állam. A fejlesztési tárca szerint főleg ott lenne kevesebb a vonat, ahová máshogy, például busszal is el lehet jutni. A nemrég újraindított szárnyvonalakon attól tartanak, hogy a ritkításokkal a vonatra visszaszoktatott utasok újból elmaradhatnak.

A Csorna-Pápa vonalon a Gyurcsány-kormány 2007-ben szüntette meg a vasúti személyszállítást. A rábaközi emberek koszorúval és gyászszalaggal búcsúztak a vonatoktól. Három évvel később, 2010 nyarán újra indult a forgalom.

"Olyat akarnak, ami délután 4 óra körül indul vissza Csornáról, de ez a tanulóknak kicsit késői. Most elég jó a menetrend, ahogy tudom, használják is a vonatot" - mondja Magyar Zoltán korábbi önkormányzati képviselő, aki naponta használja a vasutat. Tavaly 45 ezren vették igénybe a vonatokat, annyian, mint a szocialisták vasútbezárása előtt. Az utas szám folyamatosan emelkedik. Az áprilisi menetrend-változással 17 vonattal kevesebbet rendelne meg a MÁV-tól az állam a Csorna-Pápa vonalon.

Magyar Zoltán, Szany: "Az, hogy most a 22 vonatot 5-re lecsökkentik, ez értelemszerűen azzal fog járni, hogy az utaslétszám drasztikusan visszaesik. Nem mondom, hogy lenullázódik, hiszen azért egy minimális szolgáltatás megmarad, de a jelenlegi utasok egy része, hogyha el is jut, mert a reggeli vonat talán a legnépszerűbb és legkihasználtabb, az megmarad, tehát, ha el is jut a célállomására, de vissza már bajosan."

A műemléki védettség alá került, ugyancsak 2010-ben újraindított bakonyi vasútvonalon is jelentős volna a járatritkítás. A Bakonyvasút Szövetség alelnöke szerint a megszüntetések a dolgozni és iskolába járókat hozhatják kellemetlen helyzetbe.

Kancsal Károly alelnök, Bakonyvasút Szövetség: "Most vizsgáljuk meg helyileg is, hogy a munkába és tanulni járóknál ez milyen hátránnyal járna. Hát, egyelőre volt egy pár felháborodott hang, aki azt mondta, hogy ez milyen dolog, nem erről volt szól, de majd meglátjuk. Most higgadtnak kell lenni, és megvizsgálni az ügyet. Szeretnénk, ha államtitkár úr a Bakonyvasút Szövetséggel is tárgyalna az ügyben."

Ezt kezdeményezte Völner Pál eljuttatott levelében Kara Ákos győri, és Talabér Márta Veszprém megyei fideszes országgyűlési képviselő is. Az infrastruktúráért felelős államtitkár telefonon annyit közölt, hogy jövő héten folytatódnak az egyeztetések a menetrend-változásokról. Hozzátette: a több vonat ott szűnhet meg, ahol a közlekedési párhuzamosságok révén a távolsági autóbusz-járatok jó összeköttetést biztosítanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 09:11, péntek | Helyi

Tovább tarthat az utazás, folytatódik a győri vasútvonal felújítása

Herceghalom és Bicske között folytatódnak péntektől a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai – közölte a MÁV honlapján.

2024. Május 10. 08:14, péntek | Helyi

Az angol írásbelit is kipipálhatják

Az angol írásbelivel folytatódott az érettségi csütörtökön.

2024. Május 10. 07:13, péntek | Helyi

Két autószervizt is lebuktatott a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a kormányhivatal szakembereivel közösen tartottak ellenőrzéseket Győr-Moson-Sopron vármegyei autószervizekben.

2024. Május 09. 09:16, csütörtök | Helyi

A barokk korba repít vissza a 250 éves pannonhalmi orgona

A felújítás után visszatért Pannonhalmára és ismét régi pompájában ragyog az 1778-es években készült Corte-orgona. Sokat látott restaurátorok számára is kihívás felújítani egy ilyen hangszert.