Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 03. 13:12, péntek | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Győr Egyetemi hírek - Jól tanuló sportolók a Széchenyi Egyetemen

Győr Egyetemi hírek - Jól tanuló sportolók a Széchenyi Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem jó tanulmányi eredményt elért, eredményes sportolói tevékenységet felmutató hallgatói 1977-től pályázhatnak a „jó tanuló - jó sportoló" elismerésre. Az elmúlt tanév tanulmányi és sporteredményei a

A verseny első helyezettje a győri Horváth Tamás mérnök informatikus mesterszakos hallgató, s egykor a helyi Péterffy Sándor Evangélikus Gimnáziumban érettségizett. Sportága az evezés, az elmúlt évvégi tanulmányi átlageredménye 4,14 volt. A Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub sportolója, edzője Jelenka Ferenc. A nyár elején, a Szegedi Nemzetközi Bajnokságon a férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesben aranyérmes, a Kruszwicában (Lengyelország) rendezett Egyetemi Európa Bajnokságon ezüstérmes lett. A hazai Országos Bajnokságokon három második helyezéssel gazdagította eredménylistáját.

A verseny második helyezettje a szintén győri Szakály Zsuzsanna az európai és nemzetközi igazgatási mesterszakon tanul, s egykor a helyi Kazinczy Ferenc Gimnázium diákja volt. Kiváló eredményei elismeréseként ez év tavaszán vette át a „Magyar Köztársaság jó tanulója-jó sportolója" címet. Sportága a triatlon, a Győri Vizisport Egyesületben sportol, edzője Liszkai Zsuzsanna. Tanulmányi átlageredménye 4,4. A Valenciában (Spanyolország) rendezett Egyetemi Világbajnokságon, olimpiai távon csapatban hatodik lett. Hazai országos bajnokságokon a nyár elején három első és egy második helyezést ért el.

A verseny harmadik helyezettje a szolnoki Dezséri Dóra a jogász szak hallgatója, s az alföldi város Verseghy Ferenc Gimnáziumában tanult. Sportága az evezés, egyesülete a Tisza Evezős Egylet, edzője Molnár Dezső. Az elmúlt év őszén aranyérmes lett a Fixüléses Országos Bajnokságon és Nyílt Nemzetközi Versenyen, az Egyetemi Országos Bajnokságokon három ezüstérem jelzi eredményességét.

HÁROMEZER-KILENCSZÁZ ELSŐÉVEST KÖSZÖNTENEK
A győri Széchenyi István Egyetem 2010. szeptember 6-án, hétfőn 10 órakor a Városi-Egyetemi Csarnokban tartja tanévnyitó ünnepségét. Az intézmény vezetői és Borkai Zsolt győri polgármester köszönti a 3882 elsőévest, akik közül 2516-an nappali képzésben kezdik tanulmányaikat. Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország Kft. megbízott vezérigazgatója, az egyetem egykori hallgatójának a gólyákat motiváló előadása után a magyar állampolgárságú hallgatók fogadalmat tesznek, s átadják a Köztársasági- és a Horváth Ede ösztöndíjakat, a jó tanuló - jó sportoló elismeréseket.
A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar hagyományosan külön is megnyitja az új tanévet. 2010. szeptember 6-án, hétfőn 14 órakor az egyetemi hangversenyteremben (9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.) dr. Szalay Gyula dékán köszönti a jogász, a nemzetközi igazgatás BA, az európai és nemzetközi igazgatási mesterszak és a jogi asszisztens felsőfokú szakképzés hallgatóit. A kari ünnepségen adják át a legkiválóbb oktatók és a felsőbbéves hallgatók részére alapított elismeréseket.

HORVÁTH EDE DÍJ GYŐRI GÉPÉSZMÉRNÖK-JELÖLTEKNEK
A Horváth Ede Emlékalapítvány az autóipari gyártási szakterületen tanuló győri egyetemisták és középiskolások részére 2010. tavaszán hirdette meg negyedik ösztöndíjpályázatát. A Horváth Ede Díjat ezévben a Széchenyi István Egyetem 19 pályázó hallgatója közül négy nappali tagozatos hallgatónak és a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola hat tanulójának adományozta a kuratórium. Az egyetemisták 100 ezer Ft, a középiskolások 50 ezer Ft egyszeri ösztöndíjat, s hozzá díszoklevelet kapnak.
A díj névadója 12 évvel ezelőtt hunyt el.
A győri egyetem négy hallgatója közül ketten - a győrújbaráti Porkoláb László, a mosonmagyaróvári Mitterer Balázs - a járműmérnöki mesterszakon tanulnak. A soproni Khaut Péter a gépészmérnöki szak járműgépész szakirányán, a csornai Tüske Gábor a gépészmérnöki szak gépgyártás-technológia szakirányán készül a mérnöki pályára.
A Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola ösztöndíjas diákjai: Horváth Aurél Sándor, Pánczél Csaba, Tárnok Ákos, Tárnok Gábor, Horváth Balázs és Ravasz Gergő.
A jó tanulmányi eredmény mellett az autóipari gyártási ismeretekben való gyakorlati jártasság, az emberi példamutatás, a kézzel írt önéletrajz és a jó pályázat szerepelt a kívánalmak között. A négy győri egyetemi hallgató 2010. szeptember 6-án, az egyetem tanévnyitó ünnepségén veszi át az ösztöndíj adományozásáról szóló díszoklevelet Horváth Edénétől, az ösztöndíj névadójának özvegyétől, a kuratórium elnökétől.
A kuratórium elnöke Horváth Edéné, Vali néni. Tagjai: Fehérvári Alfrédné Horváth Borbála és ifj. Horváth Ede, dr. Kapolyi László akadémikus, dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. igazgatója, Balogh József egykori győri polgármester és egykori győri országgyűlési képviselő, Rákóczi Tibor, a Lukács Sándor Szakközépiskola igazgatója és dr. Kardos Károly, a Széchenyi István Egyetem beruházási rektorhelyettese.

Az emlékalapítvány névadója, Horváth Ede Szombathelyen, 1924. szeptember 18-án született és Győrben, 1998. szeptember 24-én hunyt el. Iparos családban született, édesapja autószerelő mester volt. 1935-ben költöztek Győrbe. Horváth Ede a Vagongyárba került inasnak. Miután a szakmát elsajátította, egy éven belül megkapta a segédlevelet.
Neve először a Sztahanov-mozgalom keretén belül vált országosan ismertté. 1949-ben az autógyár műszaki vezetője, majd 1951-ben, 27 évesen a Szerszámgépgyár igazgatója lett. 1962-ben kinevezték a Vagongyár vezérigazgatójának, e posztot 1989-es nyugdíjazásáig töltötte be.
A Vagongyárba történt kinevezése után radikális szerkezet-átalakítást hajtott végre, szigorú minőségi követelményrendszert vezetett be. A Vagongyár fénykorában 20.000 ember napi foglalkoztatottságát irányította.
1984 és 1987 között megbízták a KGST gépipari szekciójának irányításával. A Vagongyár eredményeiből Győr városa is részesült, számos kulturális, egészségügyi, kommunális és sportlétesítmény felépülése köszönhető a gyár támogatásának.
1950-ben Kossuth-díjat, 1980-ban Állami Díjat kapott. Győr városa 1986. január 15-én díszpolgárává választotta.
(Forrás: Győri életrajzi lexikon. Kiadó: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár, Győr, 1999.)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.