Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 02. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Győr Egyetemi hírek

Győr Egyetemi hírek

Sportsiker a kajak-kenu világbajnokságon. A lengyelországi Poznanban augusztus végén rendezett "University kajak-kenu világbajnokságon" Széles Gábor IV. éves műszaki oktató szakos hallg

j választható tantárgy a Széchenyi István Egyetemen
AZ OROSZ MENTALITS METAMORFZISA
Az orosz jellem hagyományait, egykor és napjainkban meglévő sztereotípiáit elemző tantárgyat is választhatnak a Széchenyi István Egyetem marketing, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, regionális és környezeti gazdaságtan, logisztikai menedzsment, vezetés és szervezés és európai és nemzetközi igazgatási mesterszakon tanuló hallgatói a most kezdődő tanévben. "Az orosz mentalitás metamorfózisa" tárgy a szovjet utódállamokban, elsősorban Oroszországban a társadalmi és politikai struktúraváltás során az 1990-es évektől kezdődően a nemzeti mentalitásban, az orosz elit és az átlagember gondolkodásmódjában végbement változásokról ad ismereteket.
Az átalakuló és folyamatosan változó orosz gondolkodásmód megismerésében fontos szerepet játszik a kultúraközi kommunikáció, az etnolingvisztika, a kulturológia eredményeinek a tárgy oktatásába történő integrálása.
- A magyar és orosz szerzők mellett a fenti kérdések tanulmányozásához Közép-Európa több tudományos műhelyének, szakemberének kutatásairól is áttekintést adunk, meghívjuk a hazai egyetemek ismert szakértőit. A szakirodalom átfogó képet ad a rejtelmes orosz lélek titkairól, az orosz és más népek közötti jellembeli hasonlóságokról és eltérésekről, az orosz lélek ellentmondásos jelenségeiről, valamint a hagyományok változó világáról - mondta el dr. Bakonyi István professor emeritus, a tárgy programjának kidolgozója.
A tárgy témakörében kiemelten szerepel az oroszországi demográfiai helyzet, az európai területeken csökkenő lakosságszám. A kollektív szellem napjainkban már egyre ritkább jelenség, ugyanakkor a mai orosz emberek számára jellemző az etnocentrikus fázis, melyben a saját kultúra centrális helyet foglal el, s még mindig az izoláció, a szeparáltság dominál.
A mai orosz fiatal elsősorban európai akar lenni. Az 1990-es évek árnyékgazdaságából született újgazdagok egyik csoportját a vállalkozók teszik ki, a másik csoportba pedig az ingatlantulajdonosok (általában 45 év alattiak) tartoznak. Oroszország jövedelmének 1/3-át az újgazdagok 8 %-a birtokolja - olvasható a tantárgy programjában.

I. GY?RI TRIBOLGIA KONFERENCIA
A győri Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Belső gésű Motorok Tanszéke az Audi Hungaria Motor Kft. műszaki fejlesztési részlegével közösen rendezi
2010. szeptember 13-án, hétfőn
az I. nemzetközi Győri Tribológia Konferenciát. A 10 óra 30 perckor kezdődő szakmai rendezvény helyszíne a győri egyetem hangversenyterme (9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.).
A konferencia fő témaköre a belső égésű motorok súrlódási és kopásviszonyainak optimalizálása. Az elhangzó előadások témái között szerepelnek a személygépjármű-motorokban fellépő tribológiai jelenségek vizsgálatát szolgáló mérési és számítási módszerek, s olyan új technológiák, melyek a motorikus súrlódás és a kopás csökkentését szolgálják.
- A konferencián az autógyártó vállalatok és beszállítóik fejlesztőmérnökei, egyetemi- és kutató intézeti szakemberek, ipari döntéshozók, egyetemi hallgatók vesznek részt. - mondta el dr. Dreyer Mathias egyetemi docens, az Audi Hungaria Belső gésű Motorok Tanszék vezetője.
További információk az Audi Hungaria Belső gésű Motorok Tanszék honlapján olvashatók: http://www.auditanszek.hu/


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.