VĂĄroslista
2024. mĂĄjus 1, szerda - FĂŒlöp

HĂ­rek

2010. Április 27. 08:00, kedd | Helyi
ForrĂĄs: ECE Projektmanagement Kft.

„Győr és a repülés” címmel kiállítás nyílik április 27-én az ÁRKÁD Győr bevás

„Győr és a repülés” címmel kiállítás nyílik április 27-én az ÁRKÁD Győr bevás

A magyar motoros repülés centenáriuma alkalmából „Győr és a repülés” című kiállítás nyílik április 27-én az ÁRKÁD Győr bevásárlóközpontban, melye

Cseh József, a Győri Aero Klub Egyesület elnöke a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy a kiállítás több céllal jött létre.
Egyrészt visszatekint az elmúlt évtizedekre, bemutatja a Győri Aero Klub eddigi munkásságát, technikai fejlődését és az elért eredményeket. A klub öt szakosztállyal rendelkezik: az ejtőernyős, a hőlégballon, a motoros-, a vitorlázó- és a sárkányrepülő
állít ki az általa használt repülőeszközökből. Minden szakosztályban vannak országosan, sőt nemzetközileg elismert versenyzők, az ő relikviáik és a győri modellezők is gazdagítják a kiállítást. Másrészt, ez egy jó lehetőség arra, hogy a klub bemutatkozzon a nagyközönség előtt, kedvet csinálva a csatlakozni vágyóknak is. A klub szeretné megmutatni azt, hogy a pilótákra jellemző lazaság mellé komoly felkészültség és tudás párosul. Az egyesület közösségformáló erejét mutatja, hogy több generáció tanul folyamatosan egymástól, hisz a legfiatalabb tag 16 éves, a legidősebb pedig már betöltötte 80-at. A kiállítás további célja, hogy ízelítőt adjon a május elsejei péri Repülő Majálisból, ahol földi és légi programok, repülési lehetőségek várják a nagyközönséget. Akinek azonban a repülőnapra nincs lehetősége kilátogatni, annak minden bizonnyal az ÁRKÁD-ban megrendezett kiállítás is csodálatos élményt nyújt majd.

                            A hőskorban óriási bátorságnak számított a repülés

A győri repülés története a kezdetektől napjainkig - Győr már a XIX-XX. században is fejlett városnak számított, itt is akadtak, akiket foglalkoztatott a repülés. 1928-ban tartották az első győri repülőnapot. Ennek hatására 1929. májusában került sor a Győri Repülő Klub alakuló közgyülésére A vagongyárban 1936-tól az autógyártás erőteljes fejlődésnek indult, ami tökéletes
lehetőséget biztosított egy repülőgépműhely kialakításához. Eleinte csak javítást végeztek, később vadászgépeket is gyártottak. 1943. április 13-án az amerikai bombázás azonban óriási pusztítást okozott. A világháború után sok értékes repülőgép maradványt és alkatrészt lehetett a környező falvakból összegyűjteni. Miután a lelkes klubtagok a gépeket megtalálták és
megjavították, ezek az eszközök is az újrainduló motoros oktatás szolgálatába állhattak. 1947-ben megkezdődött a tényleges vitorlázórepülés. Csörlő kocsi híján, gumiköteles indítással oldották meg a levegőbe emelkedést. Az '50-es években a politika beleszólt mindenbe, így vége szakadt az addig nagyon eredményes repülésnek. Csak az 56-os események után vehetett újabb lendületet a repülős mozgalom. Az 1974-ben a Péren átadott új létesítmény nagy lehetőségeket nyitott meg a győri klubtagság előtt. Méretei és a nemrég megvalósult fejlesztések országos és nemzetközi repülő- és ejtőernyős események megrendezését tették és teszik jelenleg is lehetővé, valamint bekapcsolják Győrt a nemzetközi légi forgalomba is. Bár a repülést a drágább sportok közé sorolják, de évről-évre egyre több az érdeklődő és a növendék. Vannak olyan fiatalok, akik az összegyűjtött pénzüket pilótaképzésbe fektetik.

                               Egy, a Győri Repülősök által épített gép


Ezek érdekelhetnek még

2024. MĂĄjus 01. 09:16, szerda | Helyi

GyönyörƱ autĂłkon legeltetnĂ© a szemĂ©t? Az ETO parknĂĄl megteheti! – GalĂ©riĂĄs cikk!

Minden hĂłnap utolsĂł szombatjĂĄn benzingƑzzel Ă©s autĂłimĂĄdĂłk elismerƑ sĂłhajĂĄval telik meg a gyƑri ETO park parkolĂłja: amerikai autĂłk szerelemesei gyƱlnek össze.

2024. MĂĄjus 01. 09:12, szerda | Helyi

Megnyerte a fĂ©rfi kĂ©zilabda bajnoksĂĄgot a GyƑri ETO-UNI FKC

A hĂĄtralĂ©vƑ 3 fordulĂł eredmĂ©nyĂ©tƑl fĂŒggetlenĂŒl mĂĄr most megnyerte a bajnoksĂĄgot a GyƑri ETO-UNI FKC csapata.

2024. MĂĄjus 01. 07:13, szerda | Helyi

ElƑször nyĂ­lt fotĂłkiĂĄllĂ­tĂĄs a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem GyƑri InnovĂĄciĂłs ParkjĂĄban

„Hommage fekete-fehĂ©rben: tisztelgĂ©s GyƑr vĂĄrosa Ă©s a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem elƑtt” cĂ­mmel nyĂ­lt kiĂĄllĂ­tĂĄs a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem GyƑri InnovĂĄciĂłs ParkjĂĄban a napokban.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi gyƑzött a TCR Eastern Europe zĂĄrĂł versenyĂ©n

EsemĂ©nydĂșsan Ă©s lĂĄtvĂĄnyosan zĂĄrult az MNASZ AutĂłs GyorsasĂĄgi SzakĂĄgĂĄnak versenyzƑi szĂĄmĂĄra, a 2024-es szezonnyitĂł Laptiming Kupa.