Városlista
2020. január 20, hétfő - Sebestyén

Hírek

2010. Január 21. 16:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr megtartja, de sok település elveszíti a jelzőrendszeres segítségnyújtást

Győr megtartja, de sok település elveszíti a jelzőrendszeres segítségnyújtást

A házi jelzőrendszeres segítségnyújtásban dolgozó szakemberek tömeges elbocsátásával járhat, hogy a kormány januártól megszűntette az ellátásra járó normat

A győri önkormányzat tavaly 11 millió forintos állami támogatást kapott a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás működtetésére, ezt ugyanennyi saját forrással kiegészítve, 500 készülék üzemeltetését vállalta nemcsak a megyeszékhely, de Kisbajcs, Nagybajcs és Vének területén is. A város idén abban bízhat, hogy utófinanszírozásban hozzájut ahhoz a pályázati összeghez, ami a rendszer fenntartásához szükséges, ellenkező esetben több gondozónak is megszűnik az állása.

Panker Mihály igazgató, Egyesített Szociális Intézmény:

"Jelenleg 5 főállású alkalmazott dolgozik, aki kifejezetten a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban lát el napközben feladatokat, a jelenlegi készülékszámhoz rendelten mintegy 10-15 fő az, aki készenléti ügyeletben van estétől reggelig, illetve a hétvégi ügyeleti időszakot tölti szolgálatban. ?k valahol főállásban dolgoznak, kiegészítő tevékenység számukra, de ebben az esetben számukra ez a lehetőség nem lenne biztosított."

Győr alpolgármestere szerint a jelzőrendszeres segítségnyújtás fontos ahhoz, hogy az időseket minél tovább otthon lehessen ellátni, amire azért is szükség van, mert a szociális otthonokban nincs szabad férőhely. Egy készülék éves működtetése 60 ezer forint, a rászorulók ezt nem tudják kifizetni, így ha nem jut hozzá a város a pályázati forrásokhoz, kénytelen a saját zsebébe nyúlni.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP:

"Mit csinálunk ezzel a jelzőrendszerrel, mert hiszen az a mi tulajdonunk, amiket közbeszerzés alapján három évre egy céggel szerződésben működtetünk? Mit csinálunk az idősekkel? Szóval egyszerűen, az embertelenség, a szociális érzéketlenség, és az átgondolatlanság, erről tett tanúbizonyságot a kormány."

Győrben a rendszer arra is alkalmas, hogy az idős ember jelezze, ha betörtek a házába, vagy a biztonságát veszély fenyegeti. Ebben az esetben nemcsak a gondozó, de a rendőrség is egyből a rászoruló segítségére siet.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 19. 06:25, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp január 20-tól

2020. Január 19. 06:23, vasárnap | Helyi

TÁRCÁBÓL LOPOTT, KERESSÜK

A győri nyomozók az állampolgárok segítségét kérik ismeretlen elkövető azonosításához.

2020. Január 19. 06:19, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 3. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2020. Január 18. 08:13, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat, vasárnap

A szombati és vasárnapi élő sportközvetítések a hazai televíziókban: