Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Január 21. 16:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győr megtartja, de sok település elveszíti a jelzőrendszeres segítségnyújtást

Győr megtartja, de sok település elveszíti a jelzőrendszeres segítségnyújtást

A házi jelzőrendszeres segítségnyújtásban dolgozó szakemberek tömeges elbocsátásával járhat, hogy a kormány januártól megszűntette az ellátásra járó normat

A győri önkormányzat tavaly 11 millió forintos állami támogatást kapott a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás működtetésére, ezt ugyanennyi saját forrással kiegészítve, 500 készülék üzemeltetését vállalta nemcsak a megyeszékhely, de Kisbajcs, Nagybajcs és Vének területén is. A város idén abban bízhat, hogy utófinanszírozásban hozzájut ahhoz a pályázati összeghez, ami a rendszer fenntartásához szükséges, ellenkező esetben több gondozónak is megszűnik az állása.

Panker Mihály igazgató, Egyesített Szociális Intézmény:

"Jelenleg 5 főállású alkalmazott dolgozik, aki kifejezetten a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban lát el napközben feladatokat, a jelenlegi készülékszámhoz rendelten mintegy 10-15 fő az, aki készenléti ügyeletben van estétől reggelig, illetve a hétvégi ügyeleti időszakot tölti szolgálatban. ?k valahol főállásban dolgoznak, kiegészítő tevékenység számukra, de ebben az esetben számukra ez a lehetőség nem lenne biztosított."

Győr alpolgármestere szerint a jelzőrendszeres segítségnyújtás fontos ahhoz, hogy az időseket minél tovább otthon lehessen ellátni, amire azért is szükség van, mert a szociális otthonokban nincs szabad férőhely. Egy készülék éves működtetése 60 ezer forint, a rászorulók ezt nem tudják kifizetni, így ha nem jut hozzá a város a pályázati forrásokhoz, kénytelen a saját zsebébe nyúlni.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP:

"Mit csinálunk ezzel a jelzőrendszerrel, mert hiszen az a mi tulajdonunk, amiket közbeszerzés alapján három évre egy céggel szerződésben működtetünk? Mit csinálunk az idősekkel? Szóval egyszerűen, az embertelenség, a szociális érzéketlenség, és az átgondolatlanság, erről tett tanúbizonyságot a kormány."

Győrben a rendszer arra is alkalmas, hogy az idős ember jelezze, ha betörtek a házába, vagy a biztonságát veszély fenyegeti. Ebben az esetben nemcsak a gondozó, de a rendőrség is egyből a rászoruló segítségére siet.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense