Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. November 27. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Győrben az 5300 önkormányzati alkalmazott közül 900 devizahiteles

Győrben az 5300 önkormányzati alkalmazott közül 900 devizahiteles

A kormány kérésére több önkormányzat is felmérte, hogy mekkora a saját intézményeiben dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak jelzáloggal biztosított devizahitellel történő érintettsége.

Így tett a győri is - számolt be a Hír Televízió. Az önkéntes adatszolgáltatás során vizsgálták azt is, hogy a foglalkoztatottak közül mennyien tudnak élni önerőből a végtörlesztés lehetőségével. A felmérés adataiból kitűnik, hogy a közszféra eladósodása komoly problémát jelent Magyarországon.

"A győri polgármesteri hivatal és intézményrendszerében mintegy 5300-an dolgoznak, ebből az 5300 főből 900 rendelkezik valamilyen devizaalapú hitellel" - mondta a Hír Televíziónak Simon Róbert Balázs győri alpolgármester. A devizahitel-tartozással küzdő győri köztisztviselők és közalkalmazottak közül eddig csupán hetvenen tudták rendezni törlesztő részleteiket, 300 dolgozó pedig azt jelezte vissza, hogy valamilyen hitelkiváltással tudná kifizetni azt. Az önkormányzat nem tud alkalmazottainak anyagi segítséget nyújtani, de ahhoz tud támogatást adni, ha valaki értékesíti a hitellel terhelt ingatlanát, majd olcsóbbat próbál vásárolni.

Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Itt egy kombinációról tudok beszélni, ami folyamatosan, évek óta megy, hogyha valaki például lakást vásárol, vagy újépítésű lakásba költözik át, akkor van arra lehetősége, hogy megkeresse a munkáltatóját, ebben az esetben azt önkormányzatot, és egy kombináció segítségével, mondjuk egy forintalapú hitel, amit egy kereskedelmi banknál vesz fel, és az önkormányzat hitelkonstrukciója, a kettő kombinációjával tud élni."

A hitelszakértő szerint a közszférában dolgozók közül sokan nem mérték fel jól, hogy mennyire kockázatos igénybe venniük a részükre nyújtott kedvezményeket.

Molnár Kristóf ingatlan- és hitelszakértő, Győr: "Sokan éltek az állam által kínált lehetőséggel, hogy 100 százalékig befinanszírozták, tehát nulla erővel tudtak ingatlant vásárolni, ami akkor egy jó megoldásnak tűnt. A mai szemmel már nem biztos, hogy egy szerencsés döntés volt, illetve sokan vettek fel devizahitelt is, akik kiestek ebből a körből, hogy tudjanak támogatott hitelt felvenni, tehát látjuk a problémát, sokan vettek fel hitelt ebből a szférából, és a problémák megjelentek náluk is".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.