Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 01. 17:30, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Győrben is a hipermarketek tűrik jobban az emelkedő adóterheket?

Győrben is a hipermarketek tűrik jobban az emelkedő adóterheket?

Január 1-től a termékek és szolgáltatások áfája 25-ről 27 százalékra emelkedik. A pékáruk és a tejtermékek továbbra is a 18 százalékos, kedvezményes körbe tartoznak majd - számol be a Hír TV.

A legtöbb szolgáltató a jövő évi tarifáiba már beépítette az adókulcs változását, a kereskedők várhatóan január első napjaitól pedig már az új árakkal dogoznak majd.

Az általános forgalmi adót a kereskedelem minden szintjén meg kell fizetni. Szinte mindent újra kell árazni a boltokban. Az üzemanyagárak és a szállítási költségek várható növekedésével az áfa emeléssel nem érintett termékek, például a tej és a kenyér ára ismét nőhet az újévben.

"Én egyedül csinálom a boltot, és továbbra is egyedül fogom, tehát nem fogom már tudni úgy felvinni, hogy valakit is alkalmazzunk, vagy foglalkoztassunk. Beszűkülnek ezek a lehetőségek" - mondta Boglári Sándor győri vegyeskereskedő, aki 2012-ben új, olcsóbb helyekről próbálja majd beszerezni az élelmiszert, a háztartási és élvezeti cikkeket. Az áremelést nem háríthatja tovább a vevőire, mert az jelentős forgalomkiesést okozhat. A kereskedő szerint az áfa-emelést, és a rezsiköltségek növekedését így is a bevásárlóközpontok fogják majd a legkevésbé megérezni.

Boglári Sándor vegyeskereskedő, Győr: "Elképzelhető, sőt biztos, hogy a hipermarketek erre most nagyon rá fognak utazni. Kiválogatják maguknak azt a néhány terméket, amit úgy éreznek, hogy le tudnak engedni, és a terhet meg ugye annak arányában természetesen a többire ráteszik, és el is adják. Ezt tanították, a kereskedőknek ezt tanították, hogy ezt így kell csinálni. És nagyon is alkalmazzák."

- És ez odáig vezethet, hogy a kisebb boltok bezárnak emiatt?

- Hát nézze, elképzelhető."

Az év végén nagy volt a tömeg ebben a győri bevásárlóközpontban. Az áruház vezetője szerint azonban az idei ünnepi forgalmat a 300 forint feletti euró-árfolyam miatt érkező szlovák bevásárló-turizmus mentette meg. A 2012-ben növekvő forgalmi adó, valamint a közterhek emelkedése miatt nem kizárt, hogy több kereskedő is lehúzza a rolót a hipermarketben.

Máté Richárd centermenedzser, Árkád Győr: "Nálunk úgy csapódik ez le, hogyha neki gyengébb a forgalma, kevesebbet keres vele, akkor nehezebben termeli ki a bérleti díjat, és akkor már bérleti díjfizetési nehézségei támadhatnak. A rezsiről és a többiről nem is beszélve, ami ugyanúgy drágulni fog. Nálunk ez csapódik le, mind bérbeadóknál, üzemeltetőknél, hogyha ő folyamatosan, egyes bérlők folyamatos fizetési késedelmekbe esnek, és az még van, hogy a jobbik eset, hogyha csak késedelme van, és nem nemfizetése."

Az áruház azzal tudja segíteni a bérlőit, hogy nem emel a bérleti díjon, de ez így van már ötödik éve.

Címkék: áfa, Győrben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.