Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Szeptember 28. 13:28, péntek | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti

Győrben is izgalmakkal teli éjszakára számítanak

Győrben is izgalmakkal teli éjszakára számítanak

Városunk minkét egyeteme gőzerővel készül a hétvégére. A Kutatók Éjszakája 2012-ben is számos izgalmat rejt.

Szeptember nem csupán az iskolakezdés hónapja – az ősz kezdetén évek óta Európa számos egyeteme megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, hogy látványos, színes-szagos előadások mentén kalauzolja végig az érdeklődőket a tudomány világában- írja Winkler Csaba a SZE kommunikációs titkára.

A Széchenyi István Egyetem egyébként hetedik alkalommal csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez, s jól mutatja aszeptember 28-án, péntekentartandó rendezvény előzetes sikerét, hogy közel ezer kisiskolás és gimnazista regisztrált a programfolyam kezdetét jelentő Kiskutatók Akadályversenyére. Aki látta már eme próbatétel korábbi eredményhirdetéseit, jól tudja, szinte szétveti a legnagyobb előadótermek falait a leendő hallgatók lelkes ovációja.

A délután programjait további ügyességi versenyek és a Mobilis kísérletei színesítik, s ahogy leszáll az este, az előadótermekben feltárul a titkok kapuja. Hogy néz ki a Formula-1 autóverseny a fizikus szemével? Kell-e nekünk nukleáris energia? Miért reptetnek galambokat a bűvészek – csak nem be akarják csapni a szemünket? Hogyan tornáztat meg a mobilod? Milyen kihívásokat jelent a közlekedés, a logisztika terén egy olimpia – például az idei?

Csak néhány abból a rengeteg kérdésből, amelyekre választ kaphat mindenki, aki ellátogat szeptember utolsó péntekén a nemrég megújult Széchenyi István Egyetem kampuszára. Az intézmény obszervatóriumában csillagvizsgálásba is be lehet kapcsolódni, és – tessék megkapaszkodni – még az is kiderül, mi köze a vámpíroknak a történelemhez! Igazi kuriózumnak ígérkezik továbbá az irányítósávos cipő feltalálójával való találkozási lehetőség (ezt az ötletet még az Adidas is megpróbálta lekoppintani).

A díjtalanul látogatható program-kavalkád tehát igazi felüdülést és játékos ismeretszerzést garantál a család apraja és nagyja számára egyaránt. Az előadások és „fakultációk” részletes listájáért érdemes előzetesen ellátogatni awww.kutatokejszakaja.hucímen elérhető honlapra, hogy ne maradjunk le egyetlen kedvünkre való eseményről sem.

Az Apáczai programjai, fotópályázatuk felhívása itt, a Széchenyi Egyetem programkínálata itt érhető el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.