Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Január 06. 18:30, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Szol Zrt.

Győrben is változnak a távhőszolgáltatás díjai

Győrben is változnak a távhőszolgáltatás díjai

A nemzeti fejlesztési miniszter rendeletének értelmében 2012. január 1-től az egész országban egységesen 4,2 százalékkal emelkedik a távhő ára.

Az elmúlt években a helyi önkormányzatok döntöttek a távhő aktuális díjairól, az elmúlt évi árbefagyasztással egyidejűleg ez a döntés miniszteri hatáskörbe került. Az áremelés a hazai szolgáltatók mindegyikét ugyanolyan mértékben érinti, továbbra is igaz, hogy a Győr-Szol Zrt. fogyasztói az országban az egyik legkedvezőbb áron jutnak távhőszolgáltatáshoz.

Megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter 83/2011. (XII. 29.) NFM rendelete a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatás, valamint a távhő árának meghatározásával, a vízügyi igazgatás átalakításával és az energiastatisztikai feladatok ellátásával összefüggő egyes energetikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. Ennek értelmében a „végfelhasználó a távhőszolgáltató részére a távhőszolgáltatásért a távhőszolgáltató által 2011. március 31-én alkalmazott, általános forgalmi adót nem tartalmazó díjnál 4,2 százalékkal magasabb mértékű – legmagasabb hatósági árnak minősülő – díjat köteles fizetni.” Ez azt jelenti, hogy a 2011. március 31-én befagyasztott alapdíj és hődíj növekszik 4,2 százalékkal a lakossági fogyasztók és a külön kezelt intézmények számára.

Az alapdíj és a melegvíz-hődíj részfizetés az adott hónapra vonatkozik, ezért e díjak esetében a fogyasztók már a megemelt összegről kapnak számlát januárban. A januári fűtési hőfelhasználás csak a februárban kiküldött számlában szerepel, így a magasabb fűtési hődíj csak februárban lesz érzékelhető.

A távhőszolgáltatást igénybevevő győri lakossági fogyasztók (valamennyi ár áfa nélkül értendő) január elsejétől az eddigi 3066 forint helyett 3194 forint fűtési hődíjat fizetnek gigajoule-onként, a használati melegvíz hődíja pedig köbméterenként 613 forintról 638 forintra változik. A fűtési alapdíj éves, légköbméterenként számított ára 281 forintról 292,8 forintra emelkedik. A fűtési és melegvíz –szolgáltatást is igénybe vevő fogyasztók alapdíja pedig az eddigi 342 forintról 356,3 forintra változik évente és légköbméterenként.

Győrben egy átlagos, 52 négyzetméteres, 141 légköbméteres távfűtéses lakás tulajdonosának (28,8 GJ/év fűtési hőfelhasználással és 4 m3/hó használati melegvíz-fogyasztással számolva) idén a távhőért éves szinten 7248 forinttal kell többet fizetnie, ami havi átlagban 604 forintot jelent. Azok a fogyasztók, akik lakóépületük energetikai korszerűsítését már elvégezték, ennél kisebb emelkedésre számíthatnak.

Az említett miniszteri rendelet szerint a távhő-szolgáltatók lakossági értékesítés után kapott támogatása is változik január elsejétől. A támogatás a Győr-Szol Zrt. esetében gigajoule-onként 291 forinttal csökken. A távhőszolgáltatás eddigi, kedvezményes, 5 százalékos áfája nem módosul.

Mivel a 4,2 százalékos emelés a hazai szolgáltatók mindegyikét ugyanolyan mértékben érinti, továbbra is elmondható, hogy a győriek az országban az egyik legkedvezőbb áron jutnak távhőszolgáltatáshoz.

2012. január 1.-től érvényes távhőszolgáltatási díjak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.