Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 20. 15:47, szerda | Helyi
Forrás: infogyor.hu

Győrben zölden látták az elmúlt évet

Győrben zölden látták az elmúlt évet

Lakossági Zöld Tanácsadó Irodát működtetett Győrben a Győr-Moson-Sopron Megyei Társadalmi Egyesülések Szövetsége. Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából 44 millió forintos támogatást nyert el.

Lakossági Zöld Tanácsadó Irodát működtetett Győrben 2012. április 1. és 2013. március 31. között a Győr-Moson-Sopron Megyei Társadalmi Egyesülések Szövetsége. A megvalósításhoz a szervezet az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjából 44 millió forintos, 95 százalékos támogatást nyert el.

A program célja az volt, hogy növekedjen a megyében élők környezettudatossága, jó irányba változzon a lakosság számottevő részének környezettel kapcsolatos tudása és beállítottsága. Lényeges volt, hogy ne csak impulzusszerű, hanem tartós eredményt érjen el a projekt.

A munka központi eleme volt egy zöld tanácsadó iroda megalapítása és működtetése, amely a Győr, Arany János u. 28-32. cím alatt működött. Az iroda előadások, rendszeres tanácsadás, interaktív csoportfoglalkozások helyszíne volt egy éven keresztül.

A tanácsadók, valamint környezetnevelési szakember segítségével, ingyenes, foglalkozások alkalmával szélesítették a lakosság ismereteit. A szakemberek ökomata játékkal, totóval, ökológiai lábnyom-számítással tették érzékletesebbé, kézzelfoghatóvá az ismereteket. A hulladékkezelés, az életmód, az energia felhasználása, a lakberendezés, a mobilitás, a vízhasználat, a tudatos vásárlás és a fenntartható szervezeti működés volt a kitelepült tanácsadások főbb témája.

A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy minden korosztályt sikerrel szólított meg a program. A külső helyszínen lezajlott tanácsadások során a gyermeket tervező fiatal párok, várandós kismamák, óvodás csoportok, általános- és középiskolások egyaránt megfordultak a rendhagyó környezetórákon. Falunapi, városi, vagy éppen települési rendezvényeken, nyugdíjasklubok ülésein is hasznos, gyakorlati praktikákkal szolgált az iroda a környezettudatos életmódra nevelésről.

A tanácsadások során több mint 5000 embert szólítottunk meg közvetlenül, ezen felül közvetetten mintegy ötmillió fő hallhatott a projektről. Ismeretterjesztő kiadványok készültek, ajándéktárgyak, molinók, óriásplakátok közvetítették a zöld gondolkodással, cselekvéssel kapcsolatos üzeneteket. Autóbuszreklámokon, postai monitorokon, televízióban, rádióban, a nyomtatott és az online médiában is megjelentek a cikkek, hirdetések.

70 alkalommal kihelyezett tanácsadást tartott a Zöld Tanácsadó Iroda. Ezek alkalmával 33 települést látogattak meg a megyében, de Győrben számos rendezvényen és intézményben is találkozhattak a munkatársakkal az érdeklődők.
A www.lass-zolden.hu honlapon a program kezdetétől napi aktualitásokkal színesített, zöld szakmai anyagokat, híreket találhattak az érdeklődők, a szakember rovat pedig minden feltett kérdésre válaszolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.