Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. December 26. 09:15, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben is hatott a válság: de hol verte le az árakat? Ingatlanpiaci körkép

Győrben is hatott a válság: de hol verte le az árakat? Ingatlanpiaci körkép

A jobb elhelyezkedésű és jobb adottságú ingatlanok árait nem nagyon sikerült kikezdenie a válságnak Győrben, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy némi árcsökkenés bekövetkezett minden szegmensben és területen - derült ki a lapunknak nyilatkoz

Habár korábban lefelé csúsztak az árak Győrben, kiderült, hogy az Audi bővíteni fogja a gyárát, mely a beszállítókkal együtt néhány éven belül mintegy 10 ezer munkahelyet teremthet. Emiatt felfokozott várakozás alakult ki a győri ingatlantulajdonosokban, akik ezért most kivárnak, s nem csökkentik tovább az árakat. Az ugyanakkor elmondható, hogy a kevésbé kedvelt ingatlanok árai már eddig is nagyot zuhantak az elmúlt években. Így például egy panellakáshoz 2 millió forinttal olcsóbban juthatunk hozzá, mint 2-3 éve, de a nagy családi házak esetében is 30 százalékos visszaesésről beszélhetünk.

A kettő egyébként összefügg, mivel a vevők számára az egyik legfontosabb szempont most már az alacsony rezsiköltség, márpedig sem a paneleknél, sem a régebbi építésű, nagy családi házaknál nem ez volt a legfontosabb szempont néhány évtizeddel ezelőtt. A vevők most megfizetik, ha egy ház szigetelt és korszerű.

Habár általában véve Győrben mindenütt olcsóbbak lettek az ingatlanok, területi eltérések is mutatkoznak, hiszen a klasszikus favoritnak számító győri városrészekben kisebb mértékű esés következett be. Így például Révfalu vagy Nádorváros esetében csak 10-15 százalékról beszélhetünk - jelezte Pálfi Ildikó, a Lakó-tér Ingatlan irodavezetője.

Révfalu

A legkedveltebb, s így a legdrágább részeknek Révfalu, Nádorváros, Belváros és Szabadhegy számít Győrben - mondta lapunknak Molnár Kristóf, az Openhouse tulajdonosa. Révfalu esetében egy családi házas övezetről beszélünk, melynek csak egy részében található néhány négyemeletes társasház. Igen jó lokációnak számít Győrben, hiszen a belváros közel van, mindössze 4-5 perces sétával elérhetjük a hídon keresztül. Ugyanakkor nyugodt, csendes környék. Egyetlen hibája van talán csak: az, hogy hiányoznak a nagyobb üzletek, emiatt az itt lakóknak fel kell keresniük a belvárost.

Az előbb említett adottságok Révfalut drágává teszik: a legalacsonyabb ár, amiért lakható, bár felújítandó családi házat lehet kapni, 25 millió forint. Ennél persze találunk olcsóbb családi házakat is - akár 13-14 millió forintért - ezek azonban a bontandó kategóriába tartoznak. Ezért is lehet őket telekáron megvenni. Ami a telekárakat illeti: 12-14 millió forinttól indulnak, de 20-25 millióért is lehet kapni mérettől, adottságtól függően. A méretek igen széles skálán mozognak, vannak 200-300 négyzetméteres kis telkek is, de találhatunk 800 vagy akár 1200 négyzetméteres telkeket is. A településrendezési terv ugyan gyorsan változik és nehéz követni, de jelenleg nem építhetők társasházak errefelé, így ezekre a nagyobb telkekre sem - magyarázta Molnár Kristóf.

A városrész elején viszont megengedett a társasházépítés, így itt felépült számos négyemeletes társasház. Ezek igen keresett, jó elhelyezkedésű ingatlanok, hiszen az első utca mindjárt a Duna part mellett fekszik. Nem meglepő tehát, hogy a használt lakások négyzetméterárai 260-270 ezer forint környékéről indulnak, míg az újaké 300 ezernél kezdődik - tette hozzá Molnár Kristóf.

Nádorváros

Szintén közel helyezkedik el a belvároshoz, és igen jó lokációnak számít Nádorváros is, ahol a legmagasabb ingatlanárakkal találkozhatunk Győrben. Ez a belváros másik oldalán fekszik Révfaluhoz képest, s más jellegű: jellemzőek a polgári házak, lakások. Ugyanakkor annyiban is eltér Révfalutól, hogy itt mindenféle ingatlantípus megtalálható itt, így sokkal színesebb a kép, s az árak is szélesebb skálán mozognak. Így akár már olcsóbban is ki tudunk fogni beköltözhető ingatlant, mint Révfalu esetében - derült ki Molnár Kristóf szavaiból.

A leggyakoribb ingatlantípus itt a családi ház, melyek ára 20 millió forintnál indul. Ezért az összegért már egy lakható ingatlant kaphatunk. A lakások ára a használtak esetén 250-260 ezer forintnál kezdődik, míg az újépítésűeknél 280-300 ezer forintnál indul. A legnépszerűbb utcákban, így a Babits Mihály és a Dembinszky utcában viszont 350 ezres négyzetméterárra számíthatunk, ha lakást akarunk venni - tette hozzá Molnár Kristóf.

Belváros

A Győr Rózsadombjának számító rész után kedveltségben a Belváros következik, mellyel kapcsolatban már kicsit több kétely merül fel. Ennek több oka is van: az egyik, hogy kicsit szűkebb a lakáskínálat, mint az előbb említett két városrész esetében. Emellett zajosabb, nemcsak a forgalom miatt, hanem mert igen sok a fesztivál Győrben, s azok mind itt koncentrálódnak. Ráadásul a parkolási gondok is nehezítik az itt lakók életét - magyarázta Molnár Kristóf.

A katasztrofális parkolást említette meg első helyen Pálfi Ildikó is, aki elmondta, hogy a Belvárosban elsősorban a régi, nagy, polgári lakásokból van jelentős kínálat. Ezek rendelkeznek a tipikus hátrányokkal és előnyökkel, tehát a nagy belmagassággal és így a nehéz kifűthetőséggel, ugyanakkor rendkívül vastag falakkal. Az alapterületek nem kicsik: 80 négyzetméternél kezdődnek, s tartanak nagyjából 150 négyzetméterig. A kisebb lakások négyzetméterára most 230-250 ezer forintnál indul, míg a nagyobbaké ez alatt van.

Akadnak itt újabb építésű ingatlanok is, melyek négyzetméterára 300 ezer forintnál kezdődik, de persze ennél vannak drágábbak is - tette hozzá Pálfi Ildikó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.