Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Július 09. 08:48, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Győri fémkereskedők - Már csak öten vannak előzetesben

Győri fémkereskedők - Már csak öten vannak előzetesben

Már csak öt ember van előzetes letartóztatásban az év elején kipattant színesfém-kereskedelmi ügy 14 gyanúsítottja közül, miután hármat - lakhelyelhagyási tilalom elrendelése mellett - szabadlábra helyeztek.

Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivő bírája arról tájékoztatta az MTI-t, hogy változatlanul fennáll ugyan a gyanúsítottak szökésének, elrejtőzésének veszélye, illetve egyiküknél a bűnismétlés veszélye is, mégis, "a bíróság megítélése szerint velük szemben az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása is elegendő".

Januárban magyar, cseh és szlovák nyomozószervek együttműködésének eredményeként fogták el a csoport tagjait. Egyikük már akkor is a jogerős szabadságvesztését töltötte.A 200 emberrel végrehajtott akcióban 19 nagy értékű autót, köztük Bentleyt, Maseratit foglaltak le, összesen 230 millió forint értékben, továbbá 62 millió forintnyi készpénzt és ékszereket, széfekből pedig hat kilogramm aranyat.

Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese akkor elmondta: a győri család tagjaira épülő bűnszervezet fémhulladékot szállított Magyarországról szlovák és cseh cégeknek.Mivel Magyarországon egyes termékekre bevezették a fordított adózást, a csoport olyan tagállamot keresett a csaláshoz, ahol az unió általános szabályai érvényesek, így az eladásból bruttó árbevétel keletkezett. Mivel a láncba beiktatott strómancégek nem fizették be az általános forgalmi adót, a bevétel teljes egészében az irányítókhoz került.

A szlovák költségvetést - Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány szerint - 21 millió eurós (6,2 milliárd forintos) kár érte. Az ügyben 555 adóköteles tranzakcióról van szó, 112 millió euró átutalásával. A szervezet elsősorban rezet szállított négy felvásárló cégnek.Vladimir Kram, a cseh rendőrség Korrupcióellenes és Gazdaságvédelmi Hivatalának igazgatóhelyettes azt közölte, hogy a csoport Csehországban öt gazdasági társaságon keresztül 80 millió korona (920 millió forint) értékben követett el adócsalást, és emiatt nyolc embert fogtak el.

A Győri Járásbíróság a múlt kedden hosszabbította meg öt gyanúsított előzetes letartóztatását. A szóvivő akkor elmondta: valamennyiük esetében változatlanul fennáll az összebeszélés, a nyomozás megnehezítése, a szökés vagy elrejtőzés veszélye, és a döntést indokolja az eljárás különös tárgyi súlya, határon átnyúló jellege is.Hozzátette, emellett a bűncselekményben vezető, szervező szerepet játszó gyanúsítottak, illetve azok esetében, akik ellen korábban ilyen vagy hasonló ügyben folyt eljárás, továbbra is megalapozottnak látta a bíróság a bűnismétlés veszélyét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.