Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2011. Október 30. 16:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győri Petz-kórház: nemcsak az adósság, a pluszbevételek is az államhoz kerülnek

Győri Petz-kórház: nemcsak az adósság, a pluszbevételek is az államhoz kerülnek

Szócska Miklós szerint hosszútávon biztosan megtérülő befektetés, hogy a kormány a kórházakat állami kézbe vonja, hogy mennyibe kerül az egészségügyi intézmények átvétele, arról az államtitkár nem mondott konkrétumokat.

A kórházak lejárt szállítói tartozásállománya 40 milliárd forint felett van, az összes adósság eléri a 120 milliárdot, a fenntartó megyei önkormányzatok egészségügyi intézményekből eredő adóssága pedig 20 milliárd forint - mondta Szócska Miklós. Ezeket az állam valamennyi fejlesztési célú hitellel együtt átveszi, és olyan rendszerszintű gazdálkodást vezet be, amelytől a kiadások csökkenését várja.

A 3 milliárd forintos adóssággal küzdő győri kórháznak 120 millió forintos, 60 napon túli beszállítói tartozása is van. A megyei fenntartásban lévő intézmény tartozásait januártól éppúgy átvállalja az állam, mint az új kórházi szárny építésére felvett 1,1 milliárd forintos fejlesztési célú hitel törlesztését. Az átalakítás nem zökkenőmentes, hiszen az intézmény naponta 3 millió forintos veszteséget termel.

"Ha a kérdés arra irányul, hogy a betegek nem jutnak majd ellátásban gyógyszerhez, orvoshoz, a tulajdonosváltás ebben nem játszhat szerepet. Ha szerepet játszana, az nagyon nagy baj lenne" - reagált felvetésünkre Tamás László János, nevezetesen, hogy éreznek-e majd a betegek valamit a január elsejei váltásból?

A Petz Aladár-kórház főigazgatója szerint az átadás nyugodt körülményeit megteremtik, azonban a jövőbeni finanszírozás körülményei még nem teljesen tisztázottak.

Tamás László János főigazgató-főorvos, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr: "A bevételeink 20 %-a ma már nem OEP-forrás, hanem saját tevékenységünk, mondjuk kutatás, vagy bérbeadása valaminek, több módja van, hogy hogyan jutunk hozzá a forrásokhoz. Abban a pillanatban, ahogy átkerülünk állami tulajdonba, ahogy befolyik, abban a másodpercben elvonja majd tőlünk az államkincstár ezt az összeget, és ha akarja, majd visszaadja. Jelen pillanatban ezzel tömöm ki az OEP hiányait, tehát nekem ez a 20 százaléknyi bevételem, ami 1,5 milliárd forint, az arra megy el, hogy kipótoljuk az állam alulfinanszírozott kötelező ellátását, a betegellátást."

"Jelen pillanatban az állam kvázi garanciát vállal az intézmények működéséért, beleértve az adósság kezelését is" - mondta Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ezekben a napokban a veszprémi kórházban is leltárt készítenek. Rácz Jenő biztosra veszi, hogy azok az eszközök is az egészségügyi ellátást segítik majd a jövőben, amelyeket alapítványoktól, civil szervezetektől kaptak az elmúlt években.

Rácz Jenő főigazgató, Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém: "Nyilván, ami önkormányzati tulajdonban volt, az most átmegy állami tulajdonba, aminek a tulajdonosa a kórház volt, az is osztja ennek a sorsát. Ami egyéb jellegű ingatlan, vagy ingóvagyonok vannak a kórházakban, azokra pedig egyedileg ki kell térni, nyilvánvaló, hogy aki adományozott egy egészségügyi intézménynek a működéséhez egy műszert, mivel az intézmény folytatja ugyanazt a tevékenységét, nem valószínű, hogy bárkinek a célja lenne ezeket a berendezéseket onnan eltávolítani."

Az egészségügyi államtitkár nem mondott pontos összeget, hogy mibe kerül a kórházak átadás-átvétele.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, NEFMI: "Látjuk azt, hogy mekkora a probléma, most abban a helyzetben leszünk, hogy látjuk majd a szerződéseket és a számlákat is, össze tudjuk hasonlítani az árakat, méretgazdaságos beszerzéseket tudunk indítani, és a beszállítókkal közösen az adósságállomány kezelésének, ledolgozásának egy ütemezett tervét tudjuk majd néhány hónap múlva elkezdeni. Tehát azt tudom mondani, hogy a tudatos, rendszerszintű gazdálkodás feltételei előállnak."

A fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények január elsejével kerülnek állami tulajdonba. Az egészségügyi ellátórendszer lényegi elemei a következő félév végére fognak látszódni, a keretek pedig a jövő év végére készülnek majd el - mondta akkor Szócska Miklós

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.

2020. Június 15. 14:56, hétfő | Helyi

Neked mi a sztorid? Meséljen helyetted a Pandorád!

A Pandora roppant különleges színfolt az ékszerek világában. Tudtad, hogy ékszerrendszereivel anélkül mondhatod el a történeted, hogy akárcsak egy szót is szólnál? Mutatjuk, hogyan!

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

2020. Június 02. 09:08, kedd | Helyi

Ennyibe kerül a szemműtét