Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Május 02. 06:30, szerda | Helyi

Győrieknek is járt szakmai elismerés a Tánc Világnapján

Győrieknek is járt szakmai elismerés a Tánc Világnapján

Díjátadóval egybekötött gálaesttel ünnepelte vasárnap a Tánc Világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.

A Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház táncos villámcsődületet, Flashmobot is szervezett a Müpa előtti téren. A világnapot, mely a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapjához kötődik, 1983 óta minden évben április 29-én ünneplik.

Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett igazgatója a világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón ismertette a gálaest programját: a közreműködők ezúttal is a múlt év díjazottai lesznek, többek közt a Duna Művészegyüttes, a Frenák Pál Társulat, a GGTánc Eger, a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Balett, illetve a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola és Szakgimnázium Táncművészeti Tagozata. A gálaest rendezője Földi Béla volt.

Az évad legjobb végzős növendéke Takamori Miyu, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója; Rácz Réka, a Magyar Táncművészeti Egyetem növendéke és Lisz Barbara, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium Táncművészeti Tagozatának végzős hallgatója lett.

Forrás: Lisz Barbi Facebook

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze Földi Lea (Magyar Nemzeti Balett), Karin Iwata (Pécsi Balett) és Sáfrán Balázs (Duna Művészegyüttes). Az évad legjobb férfi táncművésze Jekli Zoltán (Győri Balett), Krizsán Dániel (szabadúszó táncművész, koreográfus), Barka Dávid (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) és Sík Milán (Budapesti Operettszínház). Az évad legjobb női táncművésze Aliya Tanykpayeva (Magyar Nemzeti Balett), Szigyártó Szandra (Szegedi Kortárs Balett), Hetényi-Kulcsár Klára (Magyar Állami Népi Együttes) és Bányai Mirjam Léna (Miskolci Balett).

Földi Lea - Kép: tanc.reblog.hu

Szigyártó Szandra - Kép: szegedikortarsbalett.hu

Az évad legjobb alkotója Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, a Bozsik Yvette Társulat művészeti vezetője, valamint Velekei László táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője lett. Csepi Alexandra, a Győri Balett dramaturgja, Fülöp Viktor Táncművészeti ösztöndíjban részesült.

Jekli Zoltán, Csepi Alexandra, Velekei László - Forrás: Győri Balett Facebook

A táncművészetért díjat Pető József világítástervező, fővilágosító (Nemzeti Táncszínház) és Takács András koreográfus, néptáncgyűjtő, szakíró kapja. A táncoktatásért díjat Fodorné Molnár Mártának, a Magyar Táncművészeti Egyetem Koreográfus- és Táncpedagógusképző Intézetének igazgatójának ítélték, a tánctudományért díjat Bolvári-Takács Gábor (Magyar Táncművészeti Egyetem), az Életműdíjat Domokos István táncművész, néptáncgyűjtő, koreográfus, a Marosvásárhelyi Székely Állami Népi Együttes alapítója, koreográfusa, valamint Kaszás Ildikó balettművész, próbavezető balettmester (Magyar Nemzeti Balett) veheti át. Posztumusz életműdíjat ítéltek Székely Dénes folkloristának, a Marosvásárhelyi Állami Székely Népi Együttes egykori koreográfusnak, igazgatójának.

Forrás: szinhaz.org

Főkép: Müpa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.