Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 14. 08:09, csütörtök | Belföld
Forrás: stop.hu | Szerző: Magyar Krisztián

Gyűlölet-bűncselekmények: ők gyűlölködnek, mi meg hagyjuk

Gyűlölet-bűncselekmények: ők gyűlölködnek, mi meg hagyjuk

A magyarországi gyűlölet-bűncselekményeket elkövető csoportok egyszerűen visszaélnek széleskörű szabadságjogukkal, és ez ellen a politikai elit és a magyar a jogrendszer nem lép fel megfelelő mértékben - állítja az Athena Intézet vezetője.

Magyarországon a kiemelkedően erőszakos gyűlölet-bűncselekményeket jellemzően szervezett csoportok követik el - jelentette ki a Gyűlölet-bűncselekmények a jog és társadalom szempontjából című műhelybeszélgetésen az Athena Intézet Igazgatója. Domina Kristóf szerint a jelenség két szempontból is kockázatos: mindennek van egy nemzetbiztonsági rizikója és egy politikai vetülete is. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az országban extrémista csoportok gyakorolnak nyomást a parlamentbe bekerült szélsőjobboldali, majd közvetetten a többi pártra.

Az intézetvezető úgy látja: a magyar politikai elit az elmúlt 20 évben nem tette meg a szükséges lépéseket a jelenség társadalmi hatásainak csökkentése érdekében. "A politikai versengés mindennapjaiban az ország felelősségteljes irányítása sokszor háttérbe szorul, a nagyobb pártok hajlamosak kerülni a kérdést és olykor kivárnak egészen addig, amíg nem ég a ház" - jelentette ki Domina Kristóf.

A szerdán rendezett budapesti tanácskozáson az alapító igazgató annak is hangot adott, miszerint a magyar jogrendszer nem feltétlenül tud a gyűlölet-bűncselekmények tekintetében mindig érvényt szerezni a jognak. Egyszerűen vannak olyan passzusok, amelyeket nem lehet alkalmazni. A gyűlöletkeltésre szakosodott csoportok valójában visszaélnek a demokratikus berendezkedésekben biztosított széleskörű szabadságjogokkal, maximálisan bejátsszák a rendelkezésükre álló teret. Domina Kristóf kijelentette: "amikor az állam nem tudja betartatni saját büntetőjogi rendelkezéseit, ezzel csökkenti a legitimációját és alapot teremthet arra, hogy extrémista csoportok különböző akciókat indítsanak".

A szakember meglátása szerint az igazságszolgáltatásnak van egy társadalmi attitűdöket formáló, bűnmegelőző, elrettentő szerepe is. Ennek a jelenlegi bírósági rendszer nem felel meg - közölte, majd megemlítette a romákat ért sorozatgyilkosság feltételezett elkövetőinek perét, amely már tavaly márciusban elindult és Domina Kristóf szerint a "média mára már elhagyta az ügyet, nincs semmilyen szemléletformáló ereje". Mindez a nyugati társadalmakban sokkal tudatosabban és hatásosabban működne, de ott a demokratikus intézmények szilárdsága és a hagyományok más környezetet teremtenek.

Az Athena Intézet adatai szerint a 2011-ben Magyarországon ismertté vált gyűlölet-bűncselekmények 55 százalékát rasszizmus, 24 százalékát antiszemitizmus és 10 százalékát a homofóbia motiválta. Az esetek 14 százaléka személyi sérüléssel is járt. A bűncselekmények 31 százalékát Budapesten, 7 százalékát valamely megyeszékhelyen, míg 55 százalékát vidéki kistelepüléseken követték el. A feltárt incidensek 72 százaléka személyek, míg további 28 százaléka vandalizmus vagy tulajdon ellen irányult.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során