Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 12. 14:00, péntek | PR
Forrás: PR - Speedfit

„Gyúrás” vagy funkcionális edzés?!

„Gyúrás” vagy funkcionális edzés?!

Napjainkban rengeteg innovatív edzésforma lát napvilágot, számos érdekes, furcsa nevű „mutatvánnyal” formálhatjuk testünket, azonban tény, hogy a legnépszerűbb tréning továbbra is a hagyományos termi súlyzóemelgetés.

Napjainkban rengeteg innovatív edzésforma lát napvilágot, számos érdekes, furcsanevű „mutatvánnyal” formálhatjuk testünket, azonban tény, hogy a legnépszerűbb tréning továbbra is a hagyományos termi súlyzóemelgetés.

Miért is jöttek divatba a funkcionális tréningek!? Már évszázadok óta használták atléták, súlyemelők, tulajdonképpen a céljaik mihamarabbi elérése végett. Amiért egy átlag ember nekileselkedik egy ilyen mutatványnak az szintén a célja miatt van, ami a mindennapi faladatainak elvégzése, vagyis egy általános fittségi szint megszerzése. Egy ilyen tréningen a mindennapi mozdulatokat végezhetjük el egy kis plussz ellenállással ezáltal a terhelés nélküli mozdulat is jóval könnyebbé válik. Ugyanakkor egy géppel nem feltétlenül egy hétköznapi mozdulatsort végzünk, ott inkább egy izomcsoportot célzuk meg, amely a későbbiekben szintés nagyobb tűréssel fogja végezni feladatát. Intenzitás szempontjából jóval pörgősebbnek tűnhet egy funkcionális edzés, mivel kevés a holtidő, és folyamatosan végezzük a mozgást, ellenben a gépi edzésnél ahol nem tudjuk kiküszöbölni a körülményeket (elmegyünk egyik géptől a másikig, pihenőidő stb...) Egy ügyes edző azonban ezt is megoldja, vegyünk példának egy antagonista (elltétes hatású) edzésmódszert. Kiszemelünk két gépet melyek nincsenek túl nagy távolságban például egy mellizom erősítőt és „párját” egy hátizom gépet, ezeket felváltva használjuk pihenő idő nélkül viszonylag nagy ismétlésszámmal, majd menjünk tovább ismét egy géppárhoz például combfeszítő-combhajlító, és így tovább, máris hasonló intenzitással tudjuk végezni az edzést, mint egy funkcionális edzésen. Terhelés szempontjából ez utóbbit is tudják végezni kezdők, és edzettek egyaránt, saját súllyal is nagyon jó gyakorlatokat tudunk csinálni (már aki elbírja magát) a súlyzós edzésnek talán annyi itt az előnye, hogy a pár kilóstól a tömegünk többszörösét is mozgathatjuk és (hacsak nem kopnak el a súlyok) következő alkalommal is ugyan azt a mennyiséggel tudunk dolgozni. A konzekvencia annyi, hogy minél több mozgásformát kipróbálunk annál könyebben találjuk meg a számunkra legideálisabb és nem utolsó sorban legélvezhetőbb edzéstípust amit űzni fogunk. Próbálják ki nálunk a különbséget !

Vigh Domonkos
edző

Várjuk szeretettel Stúdiónkban!
Bővebb információt a www.speed-fit.hu honlapon talál!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.