Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2023. Október 20. 11:22, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Gyürk András: ellenséges lépés a bolgár gáztranzitdíj megemelése

Gyürk András: ellenséges lépés a bolgár gáztranzitdíj megemelése

Ellenséges lépés és szembemegy az uniós jogszabályokkal a bolgár gáztranzitdíj megemelése, ezért Magyarország azonnali válaszokat vár Brüsszeltől az ügyben

- jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljutatott közleményében pénteken.

Gyürk András hangsúlyozta: az a lépés, hogy Bulgária egy hete, minden előzetes jelzés nélkül jelentősen megemelte az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat, veszélyeztetheti Magyarország ellátásbiztonságát és egyértelműen szembemegy az uniós alapszerződésekben rögzített energiaszolidaritás elvével.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz - tájékoztatott.

"A lépés egyértelműen ellenséges lépés Magyarországgal és Szerbiával szemben, ami veszélybe sodorhatja a két ország energiaellátását és destabilizálhatja az energiapiacokat. Valamint azon túl, hogy elfogadhatatlan, szembemegy az uniós jogszabályokkal is" - fogalmazott Gyürk András, majd hozzátette: a képviselőcsoport ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz.

Tájékoztatása szerint egyrészt azt várják, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az uniós bizottság az európai energiaszolidaritást aláásó bolgár döntéssel szemben. Másrészt megerősítést vár Brüsszeltől, hogy továbbra is a tagállamok kizárólagos jogának tekinti a nemzeti energiamix összeállítását. A bolgár tranzitdíjemelés ezt is korlátozhatja - mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Hangsúlyozta: az energiaellátás biztonsága és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének képessége szuverenitási kérdés.

"Nem hagyjuk válasz nélkül az ellenséges bolgár lépést. Megvédjük Magyarország szuverenitását akár az Európai Bizottsággal együtt, de akár a brüsszeli bürokratákkal szemben is" - tette hozzá Gyürk András.

Fotó: Pixabay

Címkék: energiaválság, gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u