Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2018. December 30. 09:19, vasárnap | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Ha az EU segít, a brit parlament elfogadhatja a Brexit-megállapodást

Ha az EU segít, a brit parlament elfogadhatja a Brexit-megállapodást

A brit külügyminiszter szerint van remény a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről elért megállapodás elfogadtatására a londoni parlamentben, ha az unió megadja a kormány által kért biztosítékokat.

Jeremy Hunt a BBC brit közszolgálati rádió pénteki hírmagazinjának nyilatkozva alig burkoltan bírálta az amerikai elnököt a szíriai és afganisztáni csapatkivonási tervek miatt.

Hunt szerint a novemberre elkészült 585 oldalas Brexit-megállapodás egyetlen elemével, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülésére kidolgozott - a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora által súlyosan kifogásolt - mechanizmussal van gond. Hunt szerint azonban ez is megoldható, annál is inkább, mivel az EU elfogadta, hogy e mechanizmust csak átmeneti jelleggel lehet alkalmazni. "Most arra lenne szükség, hogy (az EU) pontosan körülírja, mit ért átmeneti jellegen" - fogalmazott a brit külügyminiszter.

A novemberben elért Brexit-megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti tervek szerint december 11-én kellett volna szavaznia, de Theresa May miniszterelnök elhalasztotta a voksolást, azzal az indokkal, hogy súlyosak a nézeteltérések az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére kidolgozott tartalékmegoldás ügyében, és emiatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása.

E tartalékmechanizmus - amely miatt a keményvonalas tory Brexit-táborral együtt a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) is folyamatosan lázong - közös vámszabályozást hagyna érvényben az Egyesült Királyság és az EU között arra az esetre, ha a Brexit márciusi dátuma után tervezett, várhatóan 21 hónapos átmeneti időszak végéig nem jönne létre olyan széleskörű kereskedelmi egyezmény, amely önmagában feleslegessé tenné e pótmegoldás alkalmazását.A megállapodás törvénybe iktatásához a DUP megnyerése is elengedhetetlen, mivel a Konzervatív Párt kisebbségben kormányoz, és csak az észak-írországi párt tízfős alsóházi frakciójának külső támogatásával tudja elfogadtatni törvényjavaslatait.

A fő kifogás az, hogy a tartalékmechanizmus nem tartalmaz időkorlátot, és emiatt az egyezmény bírálói attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság meghatározatlan időre, akár állandó jelleggel "beleragadhat" egy közös vámjogi rendszerbe az EU-val.

Jeremy Hunt a BBC pénteki műsorában azonban kijelentette: ha az Európai Unió pontos meghatározását adja annak, hogy mit jelent a pótmechanizmus általa is elfogadott átmeneti alkalmazhatósága, azzal a londoni parlament már kiegyezne. A brit külügyminiszter szerint ebben az esetben minden remény meglenne arra, hogy az alsóház elfogadja a Brexit-feltételekről szóló megállapodást, különösen akkor, ha a képviselők "elmerengenek" azon, hogy milyen "kataklizmával" járna a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Donald Trump amerikai elnök kijelentéséről, miszerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen vívott háború győzedelmes véget ért, és így ki lehet vonni az amerikai katonákat Szíriából és Afganisztánból, Jeremy Hunt úgy fogalmazott: Trump elnök "különös jellemzője", hogy a világban zajló eseményekről "nagyon feketén-fehéren tud beszélni".

Hunt szerint a brit kormány álláspontja az, hogy jóllehet az Iszlám Állam elleni háborúban óriási eredményeket sikerült elérni, de ennek a háborúnak még nincs vége, mivel bár az Iszlám Állam az általa korábban ellenőrzött térségekből csaknem teljesen kiszorult, vannak még területei, és továbbra is veszélyt jelent.

Címkék: brexit

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 11:36, szombat | Külföld

Montenegró korlátozta a belépést, Koszovó is szigorítást fontolgat

A fertőzöttek számának növekedése miatt Montenegró újabb szabályokat hozott arra, kik és milyen feltételek mellett léphetnek be az országba. Koszovó pedig az országban élőket fegyelmezné szigorúbb intézkedésekkel.

2020. Július 11. 10:31, szombat | Külföld

Csaknem 12,5 millió a fertőzöttek száma a világban

A világon 12 466 337 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 559 622, a gyógyultaké pedig 6 854 820 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati adatai szerint.

2020. Július 11. 08:07, szombat | Külföld

Ismét egyre több a fertőzött a világban

A koronavírus okozta esetszámcsökkenés nyomán több ország lazító intézkedéseket hozott, ami a fertőzöttek számának megugrásával járt - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa pénteken az M1-en.

2020. Július 11. 05:00, szombat | Külföld

Az EU ellenzi, hogy az Egyesült Államok visszaállítja a szövetségi halálbüntetést

Az unió határozottan ellenzi az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bírósága azon határozatát, ami 17 év elteltével ismét lehetővé teszi a szövetségi bíróságok ítéletei alapján kiszabott halálbüntetések végrehajtását