Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Augusztus 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ha idén nem légiparádéra vágyik – országos programok augusztus 20-án

Ha idén nem légiparádéra vágyik – országos programok augusztus 20-án

Virágkarnevál, borfesztivál vagy aratógép-felvonulás. Akinek nincs lehetősége – kedve idén a fővárosban ünnepelni, az ország bármely pontján találhat magának érdekes programot.

Összeállításunk segít választani a legnépszerűbb és leglátogatottabb, a legvidámabb vagy a kevésbé ismert, ám annál érdekesebb vidéki rendezvények közül.

Az „egyszer kötelezők”
A város legnagyobb és az ország egyik leghíresebb augusztus 20-i rendezvénye a Debreceni Virágkarnevál, amely 2012. augusztus 16. és 20. között a Nagyerdei Stadionban, a Kossuth téren és a Kölcsey Központban változatos programokkal várja az érdeklődőket. Az Európában egyedülálló méretű virágkompozíciókat idén olimpikonjaink is bírálják, így az aranyérmet nyert Risztov Éva is ott lesz a zsűri tagjai közt. A Karnevál eseményeihez kapcsolódik a hortobágyi Kilenclyukú hídnál megrendezett kirakodó- és népművészeti vásár. A Hortobágyi Hídivásáron egész nap láthatóak lesznek Boka Gábor és színtársulatának vásári komédiái, de összefuthatunk tűznyelőkkel, zsonglőrökkel és alkalmi beretválókkal is.

Középkori haditorna, megyei ízek vására és Kormorán koncert - többek között ezek a programok várják az érdeklődőket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Ünnepi beszédet mond B. Nagy László kormánymegbízott és átadják a Megyei Önkormányzat idei elismeréseit is. Lesz kenyérszentelés is, majd útjára indul a IV. Béla emléktúra 15 fős lovascsapata, akik egyenesen Splitbe viszik a jövő évi Nyeregszemlére szóló meghívót, az ottani lovasoknak. A park egész nap ingyenesen látogatható, a Feszty körképhez azonban előzetesen be kell jelentkezni.

A Szent István napi műsor a búza, az aratás, az új kenyér témakör köré épül fel Pécsett, délután felszentelésre kerül a nagy 'Nemzeti Kenyér'. A Nemzet Kenyere Ünnep a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálja, hiszen nemcsak a hazai, hanem a határainkon túl élő magyarok által megtermelt búza is belekerül a kenyérbe. A nemzet kenyerét és a négyezer cipót Pécsváradon sütik majd meg, augusztus 19-én. A cipókat az ünnepségen, augusztus 20-án lehet megvásárolni, a befolyt összegből a Pécsi Jótékony Nőegylet a rászoruló gyerekek számára biztosítja az iskolai étkeztetést.

Idén már 17. alkalommal rendeznek nemzetközi néptáncfesztivált Székesfehérváron, amelyre a világ különböző tájairól érkeztek csoportok, hogy megismertessék a fesztiválozókkal népeik hagyományos zenéit és táncait. Az egy héten át tartó Királyi Napok Néptáncfesztivál augusztus 20-án a Szent István király tiszteletére tartott körmenettel zárul és az esti tűzijáték sem marad el.

Ahol borral illik koccintani
Az augusztus egyértelműen a borfesztiváloké a Balaton környékén, így borral koccinthatunk Szent István ünnepén is. Ahogy Balatonalmádiban vége a borozásnak, átvonatozhatunk Balatonfüredre, ahol a borosgazdák a Tagore sétányon felállított, hangulatos sátraikban három héten keresztül kínálják a Balaton-felvidék borait.

Siófok pezsgő kulturális életének szerves részét képezi már 11 éve a Bor és Kenyér Ünnep, amelyen a méltán híres magyarországi borokat és a kenyereket ünneplik a látogatók. A gasztronómia élményeket gazdagítják a színpadi programok, koncertek és a kézműves vásár. Államalapításunk ünnepe kenyérszenteléssel kezdődik, majd sor kerül a város bora választásra, fellép a Péterfy Bori & Love Band, a napot és egyben a fesztivált is a Balaton vizén tükröződő tűzijáték zárja.

A déli part egyik legnépszerűbb rendezvénye a Balatonboglári Szüreti Fesztivál. A szüreti felvonulást lézershow követi, a négy nap alatt pedig olyan fellépők várják a látogatókat, mint a Belmondo, az Esti Kornél, Bárány Attila, a Hot Jazz Band, Oláh Ibolya és Tóth Gabi. A fesztiválon mutatkozik be az idei nyár üdvöskéje, az alacsony alkoholtartalmú Arany 7 Rosé. További különlegesség, hogy az ünnepi hétvégén avatják borrendi taggá Nagy Ferót.

Utazzon lovas taxival!
Augusztus 20-án immár második alkalommal rendezik meg agrártörténeti géptalálkozót Tiszavasváriban. A mai napig használatos matuzsálemi gépek (traktorok, aratógép, cséplőgép stb.) mutatkoznak be a rendezvényen, a majd rendőri felvezetéssel vonulnak végig a belváros utcáin. A lóerő szerelmesei ingyenes lovas taxi járattal közlekedhetnek a rendezvény helyszíne és a Vasvári Pál Múzeum között.

Nem szokványos esemény a pannonhalmi Gyógynövényhét sem. Augusztus 13–20. között lehet ingyenesen megtekinteni a Levendula lepárló műhelyt és a Gyógynövényházat, ahol tablók mutatják be a levendulalepárlás folyamatát, a hagyományos kolostori gyógynövényeket és a kolostori gyógyászatot. Minden nap gyógynövény-felismerő vetélkedő gyermekeknek, családoknak, barátoknak, valamint lehetőség van gyógynövény csokor- és koszorúkötésre is. Augusztus 20-án népzenei koncert és táncház lesz a gyógynövényház előtti téren.

Kenyértésztából készült alkotásokat mutatnak be a IX. Európai Kenyérünnepen Orosháza Gyopárosfürdőn, amely a múlt század elején világhírű orosházi kenyér rangjának, hírének megújítását és nemzetközi elismertségének erősítését szolgálja. A rendezvény visszatérő eseménye a Pékek konferenciája, majd a pékek utcája, ahol kóstolóval egybekötött termékbemutató tartanak, illetve sütőipari különlegességekkel és díszmunkákkal versenyeznek a pékmesterek. A számos program mellett fellép a Compact Disco is.

Akinek elege lett a könnyűzenei fesztiválokból és igazi zenei kuriózumra vágyik, látogasson el Esztergomba, ugyanis augusztus 20-án kerül sor a Liszt Ferenc hét megnyitójára. Az egy hetes eseménysorozat minden napján a zeneszerző kevésbé ismert művei csendülnek fel. Hétfőn a Jánosi Együttes és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszakának közreműködésével a Magyar rapszódiát élvezheti a közönség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.