Városlista
2019. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2019. Június 17. 10:18, hétfő | Belföld

Hableány-hajókatasztrófa: újabb vizsgálat indult, emberi mulasztás okozta a tragédiát

Hableány-hajókatasztrófa:  újabb vizsgálat indult, emberi mulasztás okozta a tragédiát

Már nemcsak halálos közlekedési baleset, hanem munkahelyi baleset ügyében is nyomoznak a Hableány-katasztrófát követően - tudta meg a Magyar Nemzet.

lapnak nyilatkozó ügyvéd szerint ráadásul a svájci vagy amerikai bíróságok nagyságrendekkel több kártérítést ítélhetnek meg a hozzátartozóknak, mint a magyar. A dél-koreaiak pedig szinte biztos, hogy élni is fognak ezzel a lehetőséggel.

A Magyar Nemzetnek Borbély Zoltán, a Hableány üzemeltetője, a Panorama Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő ügyvéd felidézte: Magyarországon eddig halálos közlekedési baleset miatt maximum 10 millió forintot ítéltek meg a hozzátartozóknak, svájci és amerikai bíróságokon viszont ennél jóval több is járhat.

Az előzetes nyomozati adatok és a Viking Sigyn ukrán kapitánya elleni gyanúsítás azonban tartalmazza, hogy a svájci zászló alatt hajózó Sigyn anélkül, hogy személyzete felvette volna a Hableány személyzetével a kapcsolatot, előzte a magyar sétahajót, amit utolért, a tatját meglökte, majd maga alá gyűrte, és a víz alá süllyedt Hableányt legalább egyszer megforgatta a tengelye körül.

A 33 főből csak heten élték túl a balesetet.

A múlt heti kiemelés óta három embert még mindig keresnek.

A hajózási szabályzat értelmében már most egyértelműnek látszik a Sigyn személyzetének szabályszegése és a kapitány felelőssége - írja a lap a halálos balesettel kapcsolatos nyomozásról. Mivel a kapitányt gyanúsították meg, ő minden bizonnyal a svájci hajó hajóhídján volt, ami egyszemélyi felelősségét csak erősíti.

Az szinte biztos a Magyar Nemzet szerint, hogy a dél-koreai áldozatok hozzátartozói svájci vagy amerikai választott bírósághoz fordulnak - erre a Viking Sigyn üzemeltetőjének svájci székhelye is feljogosítja őket -, amelyre egyébként a magyar áldozatok hozzátartozóinak is lehetősége van.

Közben a büntetőeljárás mellett újabb vizsgálat indult, a Hableány kapitánya és matróza halála ugyanis munkahelyi balesetnek minősül, és a munkavédelmi előírások szerint az illetékes fővárosi kormányhivatalhoz tartozó munkavédelmi és munkaügyi osztály feladata a történtek teljes körű vizsgálata, a felelősség megállapítása - folytatja a Magyar Nemzet.

A munkavédelmi vizsgálathoz természetesen a büntetőeljárás megállapításai éppúgy hozzájárulnak, mint a munkavédelmi felügyelők megállapításai, az igazságügyi szakértők bevonása pedig mindkettőhöz elengedhetetlen. Jelenlegi ismereteink szerint elsősorban a nautikai szakértőknek lehet ügydöntő feladata, hiszen az eddigi vizsgálatok sem a Viking Sigyn, sem a Hableány esetében nem állapítottak meg műszaki hibát, a katasztrófát emberi mulasztás okozta.

Még mindig kutatnak

A hajótragédia három dél-koreai áldozatának holttestét továbbra sem találták meg. Pedig a kutatóegységek minden emberileg megtehetőt elkövetnek, napkeltétől napnyugtáig, szünet nélkül folytatják a keresést a folyón Budapesttől délre, a Mohács alatti magyar–szerb–horvát vízihatárig.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vízirendőrei a Készenléti Rendőrséggel, valamint a koreai katonákkal, parti őrökkel és tűzoltókkal együttműködve a Duna Budapesttől délre eső 215 kilométeres szakaszán kutatnak. A megfeszített munka kiterjed a folyóra, valamint annak ár- és hullámterületére egyaránt. A hajókkal és motorcsónakokkal a vízen keresést folytatók állandó együttműködésben vannak a parti kutatást, illetve a légi felderítést végző rendőri egységekkel. Szisztematikusan, szünet nélkül végzik a kutatást az összes bevethető hajóval és két halottkereső kutyával.

Forrás: origo.hu

Főkép: Szabó Gábor - Origo

Képek: Polyák Attila - Origo

Címkék: budapest, hajóbaleset

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 19:15, szerda | Belföld

Holttestet találtak a Dunában a bősi vízerőműnél

A holttest fennakadt az erőműnél. A tűzoltókra azért volt szükség, hogy onnan kiemeljék.

2019. Július 17. 18:06, szerda | Belföld

Hat-hétszáz hajót várnak az idei Kékszalagra

Az előnevezések alapján hat-hétszáz hajót várnak a csütörtökön rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjra – közölték a verseny szervezői szerdán Balatonfüreden.

2019. Július 17. 18:00, szerda | Belföld

Csütörtökön rajtol az 51. Kékszalag Nagydíj, 600- 700 hajót várnak

Az előnevezések alapján hat-hétszáz hajót várnak a csütörtökön rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjra - közölték a verseny szervezői szerdán Balatonfüreden.

2019. Július 17. 17:35, szerda | Belföld

Szeretnél letekerni a Balatonra? Jó hírünk van!

Hamarosan indul a Budapest-Balaton kerékpárút kivitelezése. A nyomvonal érinteni fogja az etyeki borvidéket, a Velencei-tavat, Székesfehérvárt, majd Balatonakarattyán csatlakozik a Balatoni Bringakörhöz.