Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2023. December 11. 09:17, hétfő | Helyi

Hagyományos szalagavató az Audi Hungaria Iskolaközpontban

Hagyományos szalagavató az Audi Hungaria Iskolaközpontban

December 1-jén a német-magyar találkozások iskolája a magyar hagyományokhoz híven szalagavató ünnepséggel búcsúztatta a 2023/24-es érettségi évfolyamot.

Az ünnepélyesen feldíszített sportcsarnokban Dirk Lange főigazgató szivélyes szavakkal köszöntötte a jelenlévőket, a díszvendégeket, a tanárokat, a szülőket, és természetesen az esemény főszereplőit, a két végzős osztály tanulóit. Mivel német irodalmat tanít az érettségi osztályoknak, ünnepi beszédében utalt Kafka A per című regényére, amelynek főhősét indoklás nélkül letartóztatják, elítélik, majd végül kivégzik. A főigazgató párhuzamot vont a 20. század eleje – a regény megjelenésének ideje – és napjaink között, hiszen az emberek az őket körülvevő aggasztó történések miatt most is hasonlóan nyugtalanok, mint 100 évvel ezelőtt.

A regény célja, hogy felrázza az olvasót, hogy a főszereplő passzív, beletörődő magatartása helyett kiálljon magáért, vagy más szóval, öntudatos és erős legyen. A szalag, amelyet a tizenkettedikesek ezentúl viselni fognak, ezt az „önmegerősítést”, érettséget és az összetartozást szimbolizálja.

Végezetül az igazgató arra bíztatta a leendő érettségizőket, hogy önálló és határozott világpolgárokká váljanak, akik belső iránytűjük segítségével a saját útjukat fogják járni.

Az est fénypontja kétségtelenül a szalagtűzés volt, amely a komolysága ellenére megható pillanatokat és meghitt légkört teremtett, valamint az összetartozás érzését erősítette.

Az ünnepi műsorban a magyar szokásoknak megfelelően a végzős diákok klasszikus és modern táncbemutatója is szerepelt, amelyre a leendő érettségizők a tanév eleje óta készültek. Az ünnepség hivatalos részét az érettségizők többnyire vidám videói színesítették, amelyekkel a végzősök visszaemlékeztek diákéveik élményeire, kalandjaira.

Egy egészen különleges műsorszám a 12.A osztály előadása volt, hiszen az általuk elénekelt dalt az egyik végzős diáklány komponálta, aki zongorán kísérte osztálytársait.

Az ünnepség záróakkordjaként a végzősök felkérték szüleiket és egy közös tánccal fejeződött be az este.

Az Audi Hungaria Iskolaközpont ünnepélyes szalagavatóján hangsúlyos volt a kulturák közötti kapcsolat erősítése, valamint a hagyomány és a modern kor elemeinek ötvözésének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 22. 09:15, csütörtök | Helyi

Új tulajdonosa lett a gönyűi erőműnek

A nemzetközi Veolia Csoport magyarországi leányvállalata, a Veolia Invest Hungary Zrt. megszerezte a gönyűi erőmű 100%-os üzletrészét.

2024. Február 22. 08:12, csütörtök | Helyi

Filmbe illő autó üldözés volt Győrben – Videóval

Akciófilmbe illő jelenetnek lehettek tanúi nyáron a győriek: egy drog hatása alatt álló férfit csak hosszas üldözés után sikerült elkapni a rendőröknek. Videóval!

2024. Február 22. 07:15, csütörtök | Helyi

Ismét a bérekről tárgyaltak a győri Audiban

Február 19-én ismét egy asztalhoz ültek az Audi Hungaria és az autógyár szakszervezetének képviselői.

2024. Február 21. 09:13, szerda | Helyi

Amikor a robotika szak hasznosul a mezőgazdaságban

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának tudóscsoportja fejlesztette ki azt a kisméretű mezőgazdasági robotot, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával új szintre emeli a mezőgazdasági munkálatokat.