Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Október 15. 16:15, szombat | Helyi
Forrás: Színház.hu

Hajmeresztő nyomozás a Győri Nemzeti Színházban interaktív játékkal

Hajmeresztő nyomozás a Győri Nemzeti Színházban interaktív játékkal

"Ugye ön is érezte már úgy, hogy szívesen megváltoztatta volna egy történet befejezését? Filmeket nézünk, könyvet olvasunk, színházba járunk és olyan kevés önállóságot kapunk!

Most itt a lehetőség! Paul Pörtner bűnügyi társasjátékra hívja önöket" - ajánlják a Hajmeresztőt az alkotók - írja a színház.hu.

A történet a Hajmeresztő fodrászszalonban játszódik, a nézők a szalon vendégei. A bonyodalom, ahogy illik, egy gyilkosság hírével kezdődik, a fodrászat feletti lakásban holtan találják Isabel Czerny művésznőt. Ki ölte meg? Talán a tulajdonos, Tony Whitcomb (Járai Máté)? A fodrászlány, Barbara DeMarco (Mihályi Orsolya)? Netán a régiségkereskedő Edward Lawrence (Ungvári István)? Esetleg Mrs. Shubert (Agócs Judit), a szenátorné?

Két álcázott nyomozó, Rupnik Károly és Pingiczer Csaba faggatja a vendégeket, mint lehetséges gyanúsítottakat. A nézők itt kapcsolódhatnak be a cselekménybe, hiszen ők is tanúi voltak mindannak, ami a fodrászszalonban történt. Kérdezhetnek a színészektől, élőszóban vagy írásban, ahogy tetszik. Az interaktív játék kíváncsi és érdeklődő közönséget feltételez, de az is jól szórakozhat, aki csak szemlélni kívánja az előadást anélkül, hogy maga is nyomozna.

Görög László rendező keveset árul el előre, azt mondja, helyben, élőben kell megismerkedni a darabbal. A kíváncsi, érdeklődő nézők egy nagyon jó játék részesei lehetnek, a rendező ígérete szerint nem átlagos színházi este vár a közönségre.

Az előadás előélete 1963-ban kezdődött, a német Paul Pörtner ekkor írt Scherenschnitt címmel egy fodrászszalonban játszódó pszichodrámát annak illusztrálására, egy bűntény kapcsán mire és hogyan emlékeznek vissza az emberek. A darabot később Bruce Jordan és Marilyn Abrams írta át és alkalmazta színpadra, a Shear Medness című bűnügyi komédiát 1978-ban mutatták be. Az Egyesült Államokban minden eddigi színházi sikert megdöntött, Bostonban 1980 óta van műsoron.

Az olló-őrületből született a magyar cím, a Hajmeresztők. A darab magyar ősbemutatójára húsz évvel ezelőtt került sor a fővárosi Radnóti Színházban, ahol Görög László a szalon tulajdonosát alakította. A krimikomédia azóta több vidéki és fővárosi teátrumban aratott sikert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.