Városlista
2020. július 9, csütörtök - Lukrécia

Hírek

2013. Február 11. 16:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Hallgatói tiltakozás - IKSZ: a Hallgatói Hálózat hagyjon fel az "anarchista akciókkal"!

Hallgatói tiltakozás - IKSZ: a Hallgatói Hálózat hagyjon fel az

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) hétfőn arra szólította fel a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistáit, hogy hagyjanak fel "anarchista akcióikkal", és a jövőben a hallgatók tanuláshoz való jogát és az egyetemek szabályai

Stágel Bence IKSZ-elnök, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Palócz László IKSZ-alelnök az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: sajnálattal értesültek arról, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi karának Múzeum körúti kampuszán szinte az összes előadást megszakították a Hallgatói Hálózat aktivistái, elfoglalva az egyetemi előadókat, vitába keveredve hallgatótársaik jó részével, akik tanulmányaikat folytatva, részt kívántak venni a tanrendi órán.

Hozzátették, az IKSZ a véleménynyilvánítás azon formáit tartja elfogadhatónak, amelyek másokat nem zavarnak jogaik gyakorlásában, kötelezettségeik teljesítésében. Közölték, nem az oktatás rendjét megzavaró diákfórumoktól lesz minőségibb a felsőoktatás, hanem a hallgatók által elsajátított magas szintű, és minél nagyobb mennyiségű tudástól.

Úgy fogalmaztak: a vizsgaidőszak és a szorgalmi időszak elsősorban a tanulás időszaka, amelynek során egy állítólagos hallgatókat képviselő csoport néhány tagjának közéleti szerepvállalása és egyes kormányzati intézkedések elleni csoportos demonstrációja nem akadályozhatja azokat a diákokat, akik az egyetem falain belül valóban tanulni és nem szerepelni akarnak.

Az IKSZ szerint a felsőoktatási vitában a HaHa által kifogásolt hallgatói ösztöndíjszerződés egyetlen pontja sem mondja ki a felsőoktatási hallgatók röghöz kötését, a szerződés határozatlan időre szól, abban az állam vállalja a hallgató képzésének megfelelő arányú finanszírozását, így minden tanulni vágyó fiatalnak lehetősége nyílik a továbbtanulásra. Megjegyezték: kiemelt célnak tekintik a fiatalok közéletben való aktív részvételét, és örvendetesnek tartják, hogy a kormány és a hallgatók között valódi párbeszéd zajlik a felsőoktatás jövőjét illetően.

Az egyetemet érintő pénzelvonás miatt az ELTE Múzeum körúti épületében hétfő reggel mintegy 40 hallgató leállította az oktatást több teremben. Ezt követően, délelőtt további óramegszakításokkal "blokádot" hirdettek a karon tartott hallgatói fórum keretében. A délután megtartott második hallgatói fórumon az egyetemi "blokád" folytatása mellett szavazott a 70-80 résztvevő többsége.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 09. 10:55, csütörtök | Belföld

Rablássorozat elkövetőjét fogták el a Pest megyei rendőrök - VIDEÓ

Négy évvel ezelőtti rablássorozat támadóját fogták el a nyomozók, és közben megoldottak egy másik, tíz évvel ezelőtti, több mint húszmilliós rablást is - közölte a rendőrség csütörtökön a police.hu oldalon.

2020. Július 09. 09:54, csütörtök | Belföld

Meghalt két beteg, tízzel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt két idős, krónikus beteg és tízzel, 4220-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel.

2020. Július 09. 07:19, csütörtök | Belföld

Magyar áldozata is van egy ausztriai sziklaomlásnak

Sziklaomlás miatt ketten meghaltak az ausztriai Stájerország tartományban szerdán, egy 50 éves magyar és egy 21 éves grazi nő; nyolcan megsérültek.

2020. Július 09. 05:16, csütörtök | Belföld

Életfogytiglanra súlyosították a nyéstai emberölés egyik vádlottjának büntetését

Súlyosabb fegyházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla a nyéstai emberölés vádlottjait, akik vascsővel vertek halálra egy idős asszonyt; az egyik vádlott életfogytiglani büntetést kapott