Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Február 11. 16:45, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Hallgatói tiltakozás - IKSZ: a Hallgatói Hálózat hagyjon fel az "anarchista akciókkal"!

Hallgatói tiltakozás - IKSZ: a Hallgatói Hálózat hagyjon fel az

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) hétfőn arra szólította fel a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistáit, hogy hagyjanak fel "anarchista akcióikkal", és a jövőben a hallgatók tanuláshoz való jogát és az egyetemek szabályai

Stágel Bence IKSZ-elnök, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Palócz László IKSZ-alelnök az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: sajnálattal értesültek arról, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészettudományi karának Múzeum körúti kampuszán szinte az összes előadást megszakították a Hallgatói Hálózat aktivistái, elfoglalva az egyetemi előadókat, vitába keveredve hallgatótársaik jó részével, akik tanulmányaikat folytatva, részt kívántak venni a tanrendi órán.

Hozzátették, az IKSZ a véleménynyilvánítás azon formáit tartja elfogadhatónak, amelyek másokat nem zavarnak jogaik gyakorlásában, kötelezettségeik teljesítésében. Közölték, nem az oktatás rendjét megzavaró diákfórumoktól lesz minőségibb a felsőoktatás, hanem a hallgatók által elsajátított magas szintű, és minél nagyobb mennyiségű tudástól.

Úgy fogalmaztak: a vizsgaidőszak és a szorgalmi időszak elsősorban a tanulás időszaka, amelynek során egy állítólagos hallgatókat képviselő csoport néhány tagjának közéleti szerepvállalása és egyes kormányzati intézkedések elleni csoportos demonstrációja nem akadályozhatja azokat a diákokat, akik az egyetem falain belül valóban tanulni és nem szerepelni akarnak.

Az IKSZ szerint a felsőoktatási vitában a HaHa által kifogásolt hallgatói ösztöndíjszerződés egyetlen pontja sem mondja ki a felsőoktatási hallgatók röghöz kötését, a szerződés határozatlan időre szól, abban az állam vállalja a hallgató képzésének megfelelő arányú finanszírozását, így minden tanulni vágyó fiatalnak lehetősége nyílik a továbbtanulásra. Megjegyezték: kiemelt célnak tekintik a fiatalok közéletben való aktív részvételét, és örvendetesnek tartják, hogy a kormány és a hallgatók között valódi párbeszéd zajlik a felsőoktatás jövőjét illetően.

Az egyetemet érintő pénzelvonás miatt az ELTE Múzeum körúti épületében hétfő reggel mintegy 40 hallgató leállította az oktatást több teremben. Ezt követően, délelőtt további óramegszakításokkal "blokádot" hirdettek a karon tartott hallgatói fórum keretében. A délután megtartott második hallgatói fórumon az egyetemi "blokád" folytatása mellett szavazott a 70-80 résztvevő többsége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.